Ходорковски: Русия след Путин – застрашена от нов диктатор

Критикът на Кремъл даде интервю за "Независимая газета"
23 юни 2017 09:30, Петя Славова
150
Ходорковски: Русия след Путин – застрашена от нов диктатор
Снимка: архив, Reuters

В интервю за "Дойче веле" Михаил Ходорковски отново разказа как би изглеждала Русия след Путин и колко е опасна появата на нов диктатор в Кремъл, пише "Независимая газета".

"Днешната ни система е авторитарна. Който и да смени Путин, тази авторитарна система може да се запази или да се възпроизведе. Искаме Русия да стане демократична държава, а за целта имаме нужда от президентско-парламентарна, а още по-добре просто парламентарна форма на управление", заяви бившият петролен магнат - критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

Според него движението му "Отворена Русия" си поставя за цел страната, вместо да смени един Путин с друг, да смени системата с такава, при която господства правото. По думите на Ходорковски това може да стане или чрез протести, или ако Путин сам се оттегли в средата на следващия си президентски мандат.

"Путин е доста прагматичен човек, той схваща, че не бива да предаде на приемника си такава власт, с каквато той разполага сега. Много се надявам той да използва възможностите си, за да проведе политическа реформа през близките шест години и в средата на този срок, когато прецени, че ще му е удобно, да си тръгне", казва опозиционерът.

Според него не бива да се подценяват и протестите в Русия, които ще повлияят на съзнанието на милиони. Той не споменава Алексей Навални, организирал през последните месеци масови акции в Русия. Но е ясно, че думите му са пряка препратка към шефа на Фонда за борба с корупцията, посочва "Независимая газета", цитирана от Би Би Си.

Още по темата

"Отворена Русия" дейно подкрепи и протестите от 26 март и 12 юни, и намерението на Навални да кандидатства за президентския пост на изборите догодина.

Изявленията на Ходорковски за парламентарна република явно са насочени към западната аудитория, защото самата Русия още не е готова за дискусия по въпроса, коментира политологът Николай Миронов. Интервюто според него откроява разликите в идеологията на двамата опозиционери: "Навални цели да вземе властта и да я запази за дълго време. Ходорковски - да отслаби Путин".

"Парламентарната република е стара идея на Ходорковски, с чиято помощ той иска да подпомогне създаването на силни демократични институции в страната", отбелязва аналитикът Алексей Макаркин.

Навални според него има друг подход, напомнящ действията на руския президент от 90-те Борис Елцин. Той също като Навални бе в опозиция, но в крайна сметка наложи в Русия модела на силна президентска власт, напомня експертът.

Според Макаркин руската опозиция днес пак демонстрира готовност да се нагоди според конкретен силен лидер и Ходорковски чудесно разбира това. Но "разликите във вижданията за бъдещето на страната едва ли ще са пречка да се съюзят: Ходорковски и Навални, общо взето, имат един и същ дневен ред - смяна на властта".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 130 Що бе ,какво и е на нашата демокрация? Не четеш ли че на двама българи се пада по една кола ? А как е в братска Русия?
115
2
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Застрашена от нов....-естествено, да не искаш някой на теб да даде властта
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този престъпник вместо да си наляга парцалите и да бъде благодарен, че все още главата му стои на раменете, се прави на много отворен и сипе наляво и надясно "мъдрите" си мисли.
113
0
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
Daj Bog nov diktaror na Rossiq!
112
2
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До анонимен 127,Той руския народ принципно си е свободАлюбив, ама тази свобода, която му предложиха по времето, когато този Ходорковски беше един от най-богатите и влиятелни хора в Русия, някак нещо не му се понрави! То не че сега няма проблеми, ама в сравнение с тогава е явно е доста по-добре!
111
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление руският народ иска някой да го мачка. Цар ли ще е генерален секретар ли ще е Путинчо ли ще е , но винаги гнет.Руският народ не е свободалюбив.
110
1
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
В Сирия в момента става това което е станало 1946 в Германия. Ясно е че един общ враг пада, но остават вакантни територии за разпределение. Западна Сирия от Дамаск до Алепо ще е за Асад/Русия, източна ще е за Кюрдите/САЩ
109
3
 
7
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Ходорковски: Русия след Путин застрашена от нов диктатор.----------Времето в които живеем избира своите лидери!Така е било, така е и така ще бъде!Живеем в динамични и непредсказуеми времена!Нуждата в такива трудни условия е главния фактор влияещ на избора!Тъй, че..., кой знае, може би това е единственното условие за оцеляването на Русия???Както казват руснаците - "Поживем - увидим!"
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма "след Путин" Путин е вечен!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 Ама това Путин ти го казва нали и ти верваш на Путин и на неговата правосъдна система
106
2
 
4
 
! Отговори
джо преди 6 години
До Го4осамо гошо *** може да напише такова изречение
105
12
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Само сирийците могат да спасят руснаците, като си отмастят на ДЖУДЖЕТО за жертвите, които понесоха от руските бомбардировки.
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
115 Бягат към СДС и към него , към ИД дълбоко се съмнявам някой да бяга
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
115 Кой си ти та да определяш как да живеят арабите и че на всяка цена им е необходима диктатура . Ще се оправят нещата лошото е че много се разбутаха . В Ирак почти се бяха оправили и всичко започна наново след като избухна пожарът в Сирия .
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСтига с тези мантри, бе! Мислете малко с главите си ! Колко души живеят при него? Къде бягат вътрешните бежанци - към ИД или към светския му режим?Какво предлагате след него - Либия, Ирак ?По добър ли стана живота на хората след диктаторите?
101
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
113 За него гласуват така както за Тодор Живков на времето, ти такива избори не ги брой
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОбщо извън Сирия са 5 млн но вътрешни бежанци в самата Сирия са още 10 млнСега , ако разкажеш колко вътрешни бежанци са избягали при Асад и колко при ИД , ще бъдеш коректен.По мои наблщдения в терититорията , контролирана от Асад живеят 13 млн хора и от тях за него са гласували 76 %, жените хдят с поли, жена му е без забрадка или палатка и той ходи по християнски църкви.
99
1
 
8
 
! Отговори
до Сокол преди 6 години
Колко глупаво и повърхностно разсъждаваш.
98
8
 
6
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
И САЩ и Русия започват кажи речи по едно и също време своето развитие . Щатите обявяват своята Независимост 1776, но още от началото на 18 век тези английски колонии се развиват и са най богатите в короната. Русия също започва своето развитие в началото на 18 век при Петър Велики . Къде са днес Щатите къде е Русия Е точно това е разликата между свободния свят и диктатурите били те наследствени или не
97
8
 
2
 
! Отговори
Латиноси преди 6 години
След Путин идва ...Мадуркин или Мадуро от Венецуела. Ще надмине учителят си Чавес. Това е. Искате ... не ... искате...