Кайсиите ни зареждат с витамини

Ето за какво са полезни
23 юни 2017 12:15, Eкип на Puls.bg
4
Кайсиите ни зареждат с витамини
Reuters

Както много от плодовете на сезона, кайсиите са богати на витамини, от които тялото ни се нуждае. В 200 грама от тях се съдържа дневната доза от витамин А. Част от него е бетакаротинът, който е силен антиоксидант и повишава имунната система. Плодът съдържа още витамин С (10 мг на 100), рутин (витамин Р), който укрепва кръвоносните съдове, ниацин (витамин В 3 или РР), подпомагащ здравината на кожата, както и витамин В1, отговорен за растежа и умственото ни здраве.  

Калий е най-голямото минерално вещество в кайсиите. Пресните плодове съдържат около 300 мг от него, докато в сушените има около 1,5 гр. От своя страна магнезият в оранжевия плод се бори със стреса и напрежението. Калцият и желязото пък подилват организма. 
 
Пектинът също има важна роля – използва се за детоксикация, защото има способността да извежда вредните вещества от организма. Сокът от кайсии в умерени количества подобрява чревната микрофлора.
 
Консумацията на кайсии подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите заради витамините и минералите, които съдържат. 
 
Заради колямото количество калий се употребяват от хора, които имат сърдечносъдови заболявания, аритмия, хипертония. Кайсиите понижават кръвното налягане, защото съдържат магнезий, което ги прави предпочитан плод за хипертониците. Съединенията от групата на флавоноидите (260 мг%/100 г) в тях укрепват стените на кръвоносните съдове.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
БГ Реалност преди 6 години
Онзи ден си купих кайсии-големи,сочни,тъмно оранжеви на външен вид...обаче вкусовите рецептори след малко усещат нещо от рода на кисела гума .ОТВРАТ!
2
0
 
7
 
! Отговори
До Не стават преди 6 години
Затова пишем по форумите и се опитваме да стигнем с мнението си до парламента, като отиваме на събрания-срещи с наши депутати - настояваме да се спрат безумните помощи, чрез които се създаде армия от неколкостотин хиляди пълнолетни безделници, повечето от които нямат дори основно образование.За тези хора има благодатна работа - овощарство, градинарство, животновъдство, пчеларство. Продукцията им, ако е натурална, ще струва луди пари и ще бъде конкурентноспособна на международните пазари!
1
1
 
8
 
! Отговори
Не стават преди 6 години
Само че не тези кайсии които са залели пазарите и супермаркетите Вървиш между отрупаните сергии и грам аромат не усещаш.Вкуса също не е като на нашенската /не толкова ,,красива"/ кайсия или зарзала.Който е ял и брал ,разбира за какво говоря.Въобще- утрепахме си ,,вкусното селско стопанство"Ако в тъмна стая ти дадат да опиташ Кайсия.ренглота,праскова или круша ,трудно ще познаеш какво е .Всичките имат еднакъв вкус,тоест -никакъв.А дървените и жилави дини и пъпеши???