Някой дърпа конците на ИД, за да унищожава културни артефакти

Невежеството ражда социална патология
Обновена: 23 юни 2017 13:58 | 23 юни 2017 13:55, Екип на Bloomberg
21
Някой дърпа конците на ИД, за да унищожава културни артефакти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посегателствата върху културно-историческите наследства на Близкия изток от страна на Ислямска държава са абсолютно неоценими. Това каза арабистът Мая Ценова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "Всички сме потресени, особено арабитстите".

"Не бих делила това наследство на ислямско и християнско. Това са неоценими артефакти и достижения, които нямат религиозна принадлежност".

За мен е твърде условно наименованието "Ислямска държава", защото основните цели и мишени на ударите на тази групировка са ислямските ценности и артефакти, подчерта арабистът. "Едно такова посегателство, демонстративно и провокативно, няма нищо общо с ислямската религия, както и на която и да било религия".

"Това е признак, че някой дърпа конците отвън. Някой вади горещи кестени с чужди ръце и му е била нужна поредна провокация в точно този момент".

В исляма правилото е, че ако си убил един човек, сякаш всички си убил, а в християнстовото тази идея кореспондира с Божията заповед "Не убивай!", каза гостенката. "Такова изопачаване на религията не може да бъде направено от вярващ човек. Това е социална патология".

"Образованието е пътят. Има арабска поговорка: "Невежият е враг на другите". И наистина, когато не познаваш нещо, то се превръща в плашило. Не знаеш какво може да ти причини и те е страх. Но поговорката има и друг вариант - невежият е враг на себе си. Защото, когато те е страх от нещо, ти автоматично си отказваш да го доближиш, а може да получиш нещо добро. Това е отношението на арабина към невежеството и познанието. А на Запад Бърнард Шоу казва: "Ако ти имаш една ябълка и аз имам една ябълка и двамата си ги разменим - и двамата ще имаме по една ябълка. Но ако ти имаш идея и аз имам идея и си ги разменим - то и двамата ще имаме по две идеи". Това е същността на глобализация. Човечество е свързано с човечност. За да спасим човечеството трябва да спасим човечността. А тя започва от самите нас".

По какъв начин се финансират терористични групировки чрез продажба на артефакти? Как децата на разрушената Газа преобръщат представи и стериотипи, за да ни върнат към непреходни човешки ценности? Ще спре ли войната? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
Няма християнско и ислямско. Античните комплекси в Алеп и Алтемира са римско наследство.
Знае се кой е враг на човешката култура. Едни варвари зад Океана, дето само серат и друго не правят. Същите заграбиха културното наследство на Ирак през 2003 -та, впрочем. Те създадоха ИД, и не толкова ,че извергите от ИД са "некултурни" - то че са такива, такива са - но че техните създателите са такива - това ме тревожи.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И саудитска арабия не е зад това. Някой унищожава бъдещите възможности за туризъм на региона за да го постави допълнително на колене. Напълно целенасочено и осъзнато. Това е изцяло военно - политическо нареждане. Ислямистите по своя инициатива не биха унищожавали ценностите, а биха ги продавали за да печелят. Това е нареждане от някой, желаещ да унищожи всяка наченка на независима икономика в региона. КОЙ ЛИ Е ТОЗИ НЯКОЙ? ;)))
16
0
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
Турция дърпа концита на ИД
----------
Пълни глупости!
С.Арабия и САЩ - създадоха (на базата на Ал-кайда), финансират, обучават и въоръжават ИД

Катар и Турция - "Братята мюсулмани!

И едните и другите не са "цвете за мирисане"!
15
1
 
1
 
! Отговори
999 преди 1 година
ДО №16

ЕТО ТВОЯ КОМЕНТАР Е ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТВОЕТО НЕВЕЖЕСТВО ! И КАКВА Е ПОЛЗАТА , ДА РУШИ ЕРДОГАН КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ? ВИЖДАШ ЛИ ЩО ЗА *** СИ ? СЛЕД КАТО ЕРДОГАН , НАЯ ЯРОСТНО КРЕЩЕШЕ КОГАТО РУШЯХА "ПАЛМИРА" НИТО ЮНЕСКО , НИТО ООН ВСИЧКИ , ДОРИ ВИЗАНТИЙЦИТЕ МЪЛЧАХА ! МЕН АКО ПИТАШ - НЕ ТУРЦИЯ , НЕ ЕРДОГАН - ТОЧНО ВИЕ ХРИСТИЯНИТЕ СТЕ ВИНОВНИ !
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция дърпа концита на ИД
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вторачването в продажбата на артефакти е опит да се отклони вниманието от основният източник на средства на ИД, който е петрола!
....
Вярно е. Асад все още е основният който изкупува идилския петрол.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В исляма правилото е, че ако си убил един човек, сякаш всички си убил, а в християнстовото тази идея кореспондира с Божията заповед "Не убивай!", каза гостенката. "Такова изопачаване на религията не може да бъде направено от вярващ човек."

Да така е...точно за това истинските мюсюлмани са много против ИД...ИД не са никви мюсюлмани...те провокират исляма! С едно "Аллаху Екбер" не се става мюсюлманин!
11
2
 
2
 
! Отговори
До az преди 1 година
В Турция съм!
Но ми прави впечатлене друго...
въри там, иди там=Гангьо!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не унищожават, просто се опитват да заметат следите след кражбата на културни артефакти.
9
4
 
0
 
! Отговори
az преди 1 година
До Анонимен

otivai si v njakoja islajmaska darzhava, kato ne ti haresva!
8
1
 
4
 
! Отговори
До Разбирач преди 1 година
Я кажи преди ИДИЛ нямаше ли ИСЛЯМ...?
Внимавай кви ги дрънкаш да си чул някой мюсюлманин да приказва щуротии за Исус?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...безпроблемно трябва да участват съседни държави като Турция!"

По точно Америка и ингилизите колега!
Америка и ингилизите са като акула подушила кръв!!! Само, че в случая подушват петрол!!! Кои държави произвеждат оръжия я кажи...?
6
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
MNOGO GROZ,NA I ZLOBNA GENA.

DA GOVORISH PROTIV ISLYAMA PREZ MESEZA NA RAMADANA E KOSHTUNSTVO.
5
9
 
5
 
! Отговори
Разбирач преди 1 година
Тази кукундрела и антисемитка, дето дърпа конците на нашенските *** от ФБ групата " Да опознаем исляма-форум" да стават пропалестински настроени, трябва да е в ЗАТВОРА, не да се хлести по медиите!
"Някой дърпа коците на ИД да унищожават артефакти..."- ама, кукундрело, чуеш ли се , ма?!
ИСЛЯМЪТ дърпа конците, драга!ИСЛЯМЪТ!!! ИДИЛчиите правят точ в точ това, което педофилът -главорез Мохамед Моше Разбойников е низпослал на мюслитата!Анадън му, Майче Ценова Турскоизмекярова?!Не ми се прави на учена, "преводачке от арабски"! Ти си една жалка манипулаторка и проводник на чужди- ислямски
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам нищо против да си унищожават измислените артефакти и керпичени постройки :)
3
2
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
Всеки мислещ човек може да се досети кой създаде ИД! Само като се замисли човек кому е нужно някъде да се водят военни действия и картинката се изяснява!
2
3
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Вторачването в продажбата на артефакти е опит да се отклони вниманието от основният източник на средства на ИД, който е петрола! Там се крие мръсната истина, защото той да се продава толково години безпроблемно трябва да участват съседни държави като Турция! Все уж борци срешу ИД че и съюзници в НАТО!! Забележетилно, толково години коалицията неможа да унищожи с "непобедимата" си авиация нефтените находища, рафинерииге и съответния транспорт!! Великолепни цели но изглежда прозрачни!!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една държава в Близкия изток, която руши паметници на културата, но приглушават нещата с петролни парички. Все едни "принцове" наредени там.