Планини от боклуци посрещат туристите в Атина, Солун и Корфу

Работниците в чистотата стачкуват, страхуват се да не останат без работа
13
Планини от боклуци посрещат туристите в Атина, Солун и Корфу
Снимка: Reuters, архив

Туристите, пристигнали на почивка в Гърция, се натъкнаха на неприятна изненада тези дни. Улиците на Атина, Солун и Корфу са затрупани с боклук, а въздухът е направо ужасен. Причината за тази ситуация е стачка на работещите в чистотата, съобщава румънският информационен сайт Зиаре, цитиран от БТА.

От началото на седмицата планините от боклук по тротоарите стават все по-големи, а на хората се налага да правят слалом между тях, посочва Би Би Си. Най-засегнати са зоните, в които има ресторанти.

Положението се влошава допълнително от вълната от топло време, информира Зиаре. Вчера в Атина температурата достигна 32 градуса, като се очаква да стане още по-горещо.

Работниците в чистотата стачкуват, защото се опасяват, че ще останат без работа след изтичането на настоящите колективни трудови договори.

Профсъюзни служители настояват правителството да даде постоянна държавна работа на пълно работно време на общинските работници, наети с краткосрочни договори, които са изтекли или скоро ще изтекат.

Съдът обаче обяви за неконституционен опита на правителството да продължи договорите на боклукчиите, а правителствени служители заявиха, че търсят алтернативно решение.

Членове на профсъюза дни наред пречат на събирането на боклука.

Гърция бе заставена драстично да ореже публичните разходи и да намали наемането в държавния сектор през последните седем години съгласно договореностите от международната спасителна програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците искат комунизъм, защото са прекалено глупавички!Как да дадеш държавна работа на нови хиляди ?!Това значи много пари и привилегии, ниски данъци, големи отпуски, ранно пенсиониране, държавни курорти...Кой ще плаща всичко това, от къде да дойдат парите ?
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до някакви си!Врьщайте се в черноморието.
10
1
 
15
 
! Отговори
От Атина 2 преди 6 години
Стигнахме до пл. Синтагма на центъра. Автоматите за билети за трамвай също не работят. На автомата има ръчно написано малко листче, залепено с тиксо. Будката за билети изглежда като извадено от 80те. Вчера автомат за билети, който уж работи, ми върна неточно ресто. Никога това не ми се е случвало, дори и в Бразилия. Напукани плочки по тротоарите, също като в БЪЛГАРИЯ. Дори и плочките са почти същите...
9
1
 
13
 
! Отговори
От Атина преди 6 години
Повечето българи май не са ходили на юг от Солун, че така хвалят Гърция. Плажовете са хубави, но като цяло това е най-скапаната държава в ЕС (не съм бил в Румъния още, но съм бил в останалите от източна Европа). В момента съм в Атина и това с *** е вярно. Такава мизерия не съм виждал другаде в Европа, дори е по-зле от Неапол. Всичко е невероятен хаос. Светофарите са коледна украса. Слизам на летището, искам да взема метро, автоматите за билети не работят. На гишетата не приемат карти.
8
0
 
16
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
гордите просяци пак са в новините
7
11
 
16
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
Сезонът започна,а с него и рекламите/антирекламите.Не се е чуло от гръцкото море някой да се оплаче.Който е бил там,пак ходи.Който е бил на Слънчака,не повтаря повече,с изключение на ,,цървулите'' и тъпите и неуспели мутри.Успелите мутри даже и не си помислят за почивка на ,,Кафяво Море'',ако че имат бизнеси там,ходят по другите дестинации.А за мърсотията в гръцките градове ще спомена че там на почивка не се ходи,ходи се по крайбрежието и островите,където всеки сам си почиства районът,Бизнес.
6
6
 
11
 
! Отговори
True преди 6 години
Gracka divotiq.Ama chadara e bezplaten.Sarbajte bira za 5 euro v kochinata na malqkite sred mrasotiqta I posle pishete kolko e zle v Bg.
5
10
 
5
 
! Отговори
Rodos преди 6 години
Na ostrovite ama e hepren chisto...;)A kade otivat buklucite na eu gradove i sela ot n broj darjavi? V Dunav, posle v Cherno more...za kafiav zagar...;)
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубава работа, ама балканска
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днесбеге каза че БТА каза че румънците кззали че в Гърция било голяма мизерия,
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корфу е хубаво място! Симеоне Великиии, върни ни го! (cry)
1
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започва поредицата антигръцки статии в началото на сезона. Мръсно било,зарази щъкали, огромни глоби,коли конфискували, в затвора вкарали за неправилна походка,страшен ужас било,не стъпвайте никъде другаде освен в хотелите на дскрадците и то при код кафяво. Аз нямам приятел, познат или съсед,който да е оставил и едно левче последните десет години на палячовците хотелиербизнесмяни.