ЦРУ предупредило Обама за руските атаки на вота

Това станало няколко месеца преди САЩ да обвинят открито Русия
24 юни 2017 14:10,
180
ЦРУ предупредило Обама за руските атаки на вота
Снимка: БТА

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак Обама още през август 2016 г., че хакерските атаки срещу Демократическата партия, извършени през предишния месец, са били предприети по нареждане на руския президент Владимир Путин. Целта е била да се навреди на Хилари Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската кампания, писа вчера в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че предупреждението е било отправено няколко месеца преди Съединените щати да обвинят открито на 7 октомври 2016 г. Русия за хакерските атаки срещу Демократическата партия. Едва през януари тази година САЩ обвиниха поименно руския президент Владимир Путин, че се е опитал да дестабилизира американската изборна система, да подкопае шансовете на Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

Според "Вашингтон пост" още през август 2016 г. Барак Обама е наредил на разузнаването и на службите за сигурност да съберат възможно най-много информация за евентуалната руска хакерска намеса и да изготвят списък с възможни наказателни мерки срещу Русия, вариращи от икономически санкции до кибератаки.

През септември, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай, Обама е говорил директно с Путин за евентуалната руска намеса в изборите. Освен това на 4 август миналата година е имало телефонен разговор между директора на ЦРУ Джон Бренан и ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Бренан е предупредил Бортников Русия да не се меси в изборите. А на 31 октомври по сигурен дипломатически канал Вашингтон е изпратил на Москва съобщение, в което е дал ясно да се разбере, че всякаква намеса в изборите на 8 ноември би била неприемлива.

Обама обаче не е искал да реагира на предполагаемата руска намеса преди изборите, страхувайки се, че Русия може да извърши кибератаки в деня на вота, както и какво ще е тълкуването на републиканците на подобни негови действия.

Той разреши въвеждането на санкции срещу Русия едва на 29 декември миналата година. Тогава бяха въведени икономически санкции срещу руските тайни служби, експулсирани бяха 35 дипломати, обявени за шпиони, и бяха затворени две руски дипломатически резиденции в САЩ.

Обама освен това е наредил тайно свръхсекретна съвместна операция на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и американското киберкомандване. Съгласно тази операция е трябвало да бъдат внедрени в руски инфраструктури "спящи злонамерени програми", които в случай на ескалация на напрежението да бъдат задействани, пише в. "Вашингтон пост". Американският ежедневник отбелязва, че нищо не показва, че тази заповед на Барак Обама е била отменена от неговия наследник на президентския пост Доналд Тръмп.

Сегашният американски президент реагира на публикацията, като разкритикува действията на своя предшественик във връзка със случая, предаде Франс прес.

"Сега бе разкрито: администрацията на Обама е знаела доста преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Тя обаче не е направила нищо. ЗАЩО?", написа Тръмп в Туитър - предпочитаното от него средство за комуникация.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
1
 
! Отговори
Горки преди 6 години
Ауууу...милите те...страхат се от 3то разрядна държава.
113
1
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Какви атаки, какви 5 лева. Още ли си вярвате на измишльотините?
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато цру са оплескали работата удобно си намират някой враг.
111
0
 
3
 
! Отговори
Капиш? преди 6 години
134, ако си нямаш работа наври си мнението там, откъдето си го изсрaл.Сбогом.
110
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** как така бе драги зрители? Русия е бедна и изостанала страна от третия свят. Може ли страна от третия свят да заплашва световния полицай? ....Може, може. Ние тука в квартала си имаме едни бедни и изостанали комшии които редовно ни крадат, обиждат и заплашват. Понеже сме възпитани и не тръгваме да се саморазправя е с тях и разчитаме на полицията и законите, които за тях не важат. Та може бедни и изостанали да те тормозят.Нещо да не разбра? Загря ли?
109
1
 
4
 
! Отговори
Нещо неясно? преди 6 години
*** как така бе драги зрители? Русия е бедна и изостанала страна от третия свят. Може ли страна от третия свят да заплашва световния полицай? Или признайте Русия за достойна за вас сила или не пискайте като вдовици и не си търсете враг. Изберете вярното твърдение и казвайте само него и не бъдете двуличници.
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След разкритията на Сноудън да се твърди че руснаците са по-добри в кибершпионажа не е добра реклама за американските служби. И как така Обама е нередил внедряване на "зловредни програми" в руските инфраструктури?
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници, *** се като мандраджийски лисици, бах ти и Циреуто.
106
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мексико размазва рассия в Казан.
105
2
 
4
 
! Отговори
dp преди 6 години
Бе това руските слуги дето наводнявате коментарите под новините постояннонаистина ли сте толова умствено изостанали колкото постовете ви казват, че сте илисте антиируски агитатори та пишете тия "про руски" тъпотии.
104
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соросоноиците пак полудеха. Напече ги слънцето...
103
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази уж хакерска атака е творение на секретните служби в САЩ. Те са способни на най долните мерзости. Доказали са го многократно.
102
3
 
4
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
105) Има ли доказателства, за да се лансира подобно твърдение? Вземи прочети малко биографиите на Раковски (който е бил руски шпионин по време на Кримската война) и на Л. Каравелов (който не само, че е живял 10 години в Русия, не само че първите му книги са издадени на руски, но и лично след смъртта на Левски се среща с въпросния граф Игнатиев). Вазов (който е обичал много Левски) също се е познавал с "убиеца му"! На тези хора Левски е вярвал на сляпо, а вие казвате, че са му изкопали гроба!
101
1
 
2
 
! Отговори
ivailo1403 преди 6 години
До Анонимен123 Да да, ще се оправят , като нас :))))
100
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
122 До тук ги доведе Дружбата им с русия , сега ще преболедуват и ще се оправят , Я Полша как се оправи
99
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Граф Игнатиев бил поръчал убийството на Левски... Тея съвсем изперкаха ;)))Абе пич, *** се прегледай! Вече и сами не осъзнавате какво говорите ;)))А между другото, какво става с Украйна? Богата страна - нефт, газ, въглища, стомана, цветни метали, уран... Корабостроене, самолетостроене, ракетостроене, оръжейни заводи... Чувам напоследък идвали да работят по черноморието и заемали позиции, дето дори ромите не ги искат. Що така? Данеби да се евроориентираха? Данеби да им се случи евроатлантизъм?
98
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
119 Поспри малко бе зомбии . Стига с тази плакатна война . Това тук да не ъи е ТКЗСВсяко яйце бомба , всяка кокошка бомбардировач срещу американския империализъм
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Темата вече се забрави тотално, те сега намериха да обявяват, че били предупреждавали. А между другити, не беше ли пак ЦРУ, дето обясняваше за химическото оръжие в Либия и Ирак? Не беше ли пак ЦРУ, което обвини Асад за химикалите, употребени от джихадистите? Смешна и жалка история... Използват най - сериозната си държавна агенция за политически цели. Там май е по - зле отколкото в България по това направление...
96
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофобите сте жалки предатели, ако не беше Русия, сега щяхте да носите шалвари и *** и да говорите на турски език.---------------------тъпче кога българката е ходила със шалвари , то днес и туркините не ходят със шалвари
95
2
 
8
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
РУСОФОБ = БЪЛГАРОФОБ И МАКЕДОНИСТ! Бих казал на КОМИНТЕРНОВЕЦ, защото болшевиките създават изкуствените държави Украйна и Македония. С тая разлика, че относно Македония и сръбският политически и интелектуален елит участва съществено. Македонизмът е сръбска политическа идея от края на 19 век - 1894 г., а сръбскато кралство, после Югославия още по-неотстъпно, с подкрепата на болшевиките и КОМИНТЕРНА, създават т.нар. "македонска нация". Болшевиките в Русия правят същото и с "украинската нация"..