Големият бариерен риф е оценен на $42 млрд.

Туризмът има най-голям принос за стойността му
26 юни 2017 15:36, Елка Василева
17
Големият бариерен риф е оценен на $42 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Големият бариерен риф в Австралия се оценява на 56 млрд. австралийски долара (42 млрд. щ. долара), сочи публикуван днес доклад, цитиран от ДПА, който предупреждава също за значителните икономически последици, които страната може да понесе, ако уникалната система от коралови рифове бъде разрушена.

"При стойност 56 млрд. долара рифът струва повече от 12 сгради на Операта в Сидни", посочва Стийв Сарджънт, директор на фондация "Големия бариерен риф", възложила изготвянето на доклада на анализаторите от Deloitte Access Economics.

При оценката за първи път е определена икономическата, социалната стойност и силата на култовата марка.

Туризмът има най-голям принос за стойността на Големия бариерен риф - 29 млрд. долара. Други 24 млрд. д. от стойността на марката идват от хората, които въпреки че никога не са виждали природния феномен, оценяват факта, че той съществува.

Още 3 млрд. д. идват от хората, които се възползват от рифа за почивка и възстановяване, като посещават плажовете или се гмуркат в богатите на животински и растителни видове води.

Големият бариерен риф е допринесъл с 6,4 млрд. д. за австралийската икономика през 2015-2016 година и поддържа над 64 000 работни места в страната, сред които 33 000 само в щата Куинсланд, край чиито брегове се намира.

Броят на работните места, създадени заради Големия бариерен риф, го правят по-голям работодател от редица известни австралийски компании, подчертава Сарджънт.

Най-голямото в света струпване на коралови рифове, чиято площ е по-голяма от тази на Италия, е сред най-богатите на биологични видове екосистеми на планетата и дом на милиони морски форми на живот.

През последните години обаче рифовете страдат от мащабно избелване, причинено от измирането на живи организми в коралите, често провокирано от малки промени в околната среда като покачване на температурата на морската вода, замърсяване или свръхулов.

Миналата година Големият бариерен риф понесе най-тежкото избелване в историята си, като според оценките 29 процента от коралите в плитки води загиват. Тази година имаше ново избелване, но последиците от него все още не са известни.

Според доклада на Deloitte климатичните промени остават най-сериозната заплаха за цялата структура.

"Вече загубихме около 50 процента от коралите на Големия бариерен риф през последните 30 години. При силни промени в океана тези загуби ще продължат", предупреждават експертите.

Анализът е изготвен след анкети на 1500 лица от Австралия и още 10 страни.

Две трети от анкетираните посочват, че са готови да плащат за защита на рифа.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Големият бариерен риф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
33
 
! Отговори
venix преди 6 години
Природата не е пари!!!
15
1
 
35
 
! Отговори
Смех голем! преди 6 години
$42 млрд (!?)Това са няколко тона хартия че $ няма реална стойност!Що за дивотия?
14
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гадно поколение, да оценяват природата... докато не се оттучим от този начин на мислене, няма да прокопсаме.
13
0
 
35
 
! Отговори
А сега преди 6 години
А сега оценете и колко струва Земята, и като се яви купувач не изпускайте...Директора на рифа поръчал, а анализаторите - оценили...Докато има подобни хора ще има и катаклизми и то тежки...Щото явно всичко е пари...И да разбирам ли, че ако се яви човек с такива финанси може да прави с рифа каквото пожелае???
12
0
 
33
 
! Отговори
rambo 1 skryb преди 6 години
i koi carvul kazva koe kolko stryva nai nizsheto sashtestvo v vselenata i razuma kato cqlo v galaktikite- na 2 kraka givotno sho e to? pfuuuuu gnus me e che sym chovek nai nisheto lower tvorenie na prirodata
11
1
 
35
 
! Отговори
шорош преди 6 години
Ще го купя и ще го заградя с бодлива телНе може плебса да ходи където си иска и да мърси навсякъде.Всяка жаба да си знае гьола
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На днешно време всичко оценяват в пари... Анатема!
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А при покупка на повече от един голям бариерен риф ще има ли отстъпка?
8
0
 
37
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 6 години
Мога да си купя два такива.
7
1
 
45
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Тази цена включва ли превоз и монтаж или е само за материала?
6
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да оцениш нещо, което не може да бъде оценено...
5
0
 
41
 
! Отговори
П преди 6 години
Тогава колко струва живота на един български политик?
4
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за дивотия, да се определя стойност на природата. Все едно да се определи колко струват Алпите или водопада Виктория.
3
7
 
35
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Толко струва и Сибирската тайга барабар с мечките и лосовете,но китайците мислят да си ги "купят" без пари.
2
2
 
50
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи ето това му е готиното на капитализма! Всичко може да се оцени в пари! Даже наскоро видях, че компании като google и apple са оценени повече от БВП на Русия Китай и още някой държави! И се чудя като требе да ядеш и прочие глупости от сорта как ше избереш да изядеш google и как или пък пшеница от Русия примерно! Ама то такива, малки нещица ше затрият човечеството де!
1
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бариерният риф е абсолютно безценен! Не може да се остойности с някакви си мизерни 42 милиарда ... при това американски долара!