Прогнозни резултати: Социалистите печелят изборите в Албания

Гласуването бе удължено заради ниска избирателна активност
26 юни 2017 07:22,
0
Прогнозни резултати: Социалистите печелят изборите в Албания
Снимка: Reuters

Социалистите печелят изборите в Албания и остават на власт, сочат резултати от екзит пол, цитирани от световните агенции.

Според прогнозните данни социалистите на министър-председателя Еди Рама получават между 45 и 49 процента от гласовете, а опозиционната Демократическа партия на Албания - около 30 процента.

Гласуването беше продължено с един час заради ниска избирателна активност, информира БТА.

По данни на ЦИК към момента на приключване на гласуването в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) избирателната активност е била около 45 процента - най-ниската от началото на века в Албания.

Според прогнозните резултати социалистите вероятно ще спечелят мнозинство от 71-75 места в 140-членния парламент. Това би позволило на Рама да следва своята програма без сегашния по-малък партньор в управляващата коалиция - Социалистическото движение за интеграция, което печели около 19 процента от гласовете.

Очаква се изборите да оформят отношенията на Албания с Европейския съюз.

Страната е кандидат за член в общността, а Рама казва, че ако бъде преизбран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване.

Главният съперник на Рама - лидерът на демократите Лулзим Баша - възприе настроен срещу ЕС тон по време на кампанията, обвинявайки Брюксел в намеса във вътрешните работи на Албания.

Очаква се официалните резултати да бъдат обявени днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари