Сеул планирал да убие лидера на КНДР Ким Чен Ун

Разработвани са варианти за пътен инцидент или влакова катастрофа
Обновена: 26 юни 2017 10:48 | 26 юни 2017 10:40, Елка Василева
25
Сеул планирал да убие лидера на КНДР Ким Чен Ун
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Предишната администрация на Южна Корея начело с президента Пак Гън Хе е планирала отстраняването на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, включително и чрез имитиране на нещастен случай. Това пише японският вестник „Асахи“, цитиран от ТАСС.

Според изданието бившият южнокорейски президент Пак Гън Хе е подписала след декември 2015 г. документ, който санкционирал „смяна на ръководството“ в КНДР.

Още по темата

Конкретната разработка на съответните операции е била възложена на националното разузнаване.

Разглеждани са били по-специално варианти с имитиране на пътен инцидент или катастрофа с влак, с който пътува Ким Чен Ун.

Предприемани са били и опити за поощряване на държавен преврат в Пхенян.

Изданието посочва, че втвърдяването на позицията на Сеул е било свързано с активизирането на военни програми на Северна Корея и на първо място с нейните успехи в разработването на ядрено оръжие.

Опитите за отстраняването на Ким Чен Ун обаче не са дали резултат, а настоящото ръководство на Южна Корея според вестника се е отказало от подобни планове.

През декември миналата година парламентът на Република Корея гласува импийчмънт на бившия президент Пак Гън Хе, която беше обвинена в корупция и други престъпления. През март решението беше потвърдено от Конституционния съд. През май в Южна Корея се проведоха предсрочни президентски избори, които бяха спечелени от Мун Че Ин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
23
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
После либералките, толерастите и прочие *** псвуват с пълен глас, как можело Ким Чен Ун, Путин, Асад и прочие "да говорели постоянно глупости че някои иска да ги убия и ползвали толкова много охрана." Ами явно може...Много бързо се забравя, че демократичното ЦРУ признава за над 20 опита за покушение над Фидел Кастро. За кво говорим ?
1
11
 
11
 
! Отговори
Сао Нян Са Лам преди 6 години
Кога, по Коледа ли?