Съюзници на Москва не желаят да воюват в Сирия

Провеждани са консултации с Киргизстан и Казахстан, но...
26 юни 2017 20:03, Елка Василева
173
Съюзници на Москва не желаят да воюват в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Миротворческият процес в Сирия с участието на Русия, Турция и Иран среща поредните трудности. За Москва те се изразяват в това, че в процеса отказват да се включат нейни най-близки съюзници от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - Киргизстан и Казахстан, пише "Независимая газета".

Москва преговаря с Бишкек и Астана двете страни да изпратят военни в Сирия, съобщи тези дни шефът на комисията по отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов. Същото спомена по-рано на преговори за Сирия говорителят на турския президент Ибрахим Калън.

Информацията обаче веднага бе опровергана от киргизстанския лидер Алмазбек Атамбаев и от казахстанския външен министър Кайрат Абдрахманов. Атамбаев заяви, че изпращането на киргизстански военнослужещи в Сирия "никак не е лесна работа". "И ако въпросът изобщо бъде повдигнат, за целта, първо, трябва да има решение на всички страни от ОДКС, резолюция на ООН и после окончателно да го реши парламентът на страната", описа процедурата той.

Атамбаев добави: "Ако някога, явно вече не през моя мандат, този въпрос бъде поставен, Киргизстан трябва да изпраща там не редовни части и съединения, а ако има желаещи измежду кадровите военни, офицерите". "Сега изобщо не сме го обсъждали (на неотдавнашната среща с руския президент Владимир Путин, бел. на вестника), бях изненадан, че се повдига въпросът", подчерта киргизстанският държавен глава.

В сходен дух бе издържан и коментарът на Кайрат Абдрахманов. "От страна на Казахстан мога да ви уверя, че не водим никакви официални преговори за изпращане на наши военни в Сирия - каза министърът на Четиринайсетия Евразийски медиен форум. - Като суверенни, независими, също и много добре балансирани във външната си политика страни ние - нито Казахстан, нито Киргизстан, никога няма да станем заложници."

За Казахстан "е принципно важно условие, за да разгледа възможността да изпрати миротворци в коя да е гореща точка от света, да е налице резолюция на Съвета за сигурност на ООН и съответен мандат от тази организация", посочи той. Проблемът как ще се гарантира сигурността и ефикасното действие на четирите зони за деескалация в Сирия "е от компетенцията на страните гаранти на процеса от Астана (Русия, Турция и Иран), които ще обсъдят тези и други въпроси на среща в Астана от 4 до 5 юли", обясни Абдрахманов.

По данни на "Независимая газета" обаче до неотдавна все пак са провеждани консултации с оглед изпращане на киргизстански и казахстански военни в Сирия. И нищо чудно да продължават и днес. Това потвърждават източници на Интерфакс, експертни оценки, а и други сведения.

Шефът на киргизстанското външно ведомство Ерлан Абдилдаев например призна на 23 юни, че такива консултации е имало "в ОДКС по инициатива на руската страна, но въпросът не получи никакво развитие".

Абдилдаев не съобщи кой точно е участвал. Но ако припомним, че министрите на отбраната от ОДКС разговаряха скоро в Минск, напълно е възможно консултациите да са били там. На 13 юни генералният секретар на ОДКС Юрий Хачатуров съобщи след форума пред журналисти, че освен основните планови въпроси в тесен състав "шефовете на военните ведомства от страните в ОДКС обсъдиха на заседанието си в Минск проблеми около гарантирането на сигурност извън зоната на отговорност на организацията". Дали става дума за Сирия - не се знае.

Медии съобщиха, че предложението на Русия да бъдат разположени в Сирия киргизстански и казахстански военни било отправено миналата седмица, когато турски служители разговаряли със специалния представител на руския президент за Сирия Александър Лаврентиев. Между другото инициативата може да е по-скоро не руска, а турска. На пресконференция миналата седмица Ибрахим Калън отбеляза, че в провинция Идлиб живеят над един милион души, главно мюсюлмани сунити, "и трябва да се реши колко войници са необходими, за да гарантират сигурността им". Логиката му сочи, че войниците трябва да бъдат от същото вероизповедание. Защо обаче непременно да са миротворци от Киргизстан и Казахстан?

Бившият турски президент Абдуллах Гюл заяви на Евразийския медиен форум в Астана, че "въпросът просто може да е криво изтълкуван". Като подчерта, че "Идлиб е сунитската част от опозицията, Идлиб не е кюрдски, а арабски регион и там се намира голяма част от опозицията, също и бегълци от силите на режима". Точно за тяхната сигурност полагат усилия днес Турция, Русия и Иран, посочи той.

Военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев обръща внимание, че Русия неведнъж е предлагала официално на свои партньори и съюзници да участват в хуманитарни мисии в Сирия - разминиране, доставка на хуманитарни товари и т. н. "И не е никак чудно, че Русия предлага да включи в изпълнението на задачите си за помиряване на страните в Сирия свои партньори от ОДКС. Още повече, че участието на други страни в процеса е предвидено в меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия, приет в Астана в началото на май. Защо руските предложения се посрещат толкова зле, не е много ясно", казва експертът.

Неткачев отбелязва, че Русия - както и САЩ от НАТО, не може да настоява съюзниците й от ОДКС да увеличат военните си разходи. "Съюзниците ни явно не проявяват разбиране и солидарност, за да се включат в гарантирането на сигурността в регионите, където действат терористи. Но сред бойците на "Ислямска държава" в Сирия има доста хора от Казахстан и Киргизстан. Защо тези страни да не сложат там нещата на място заедно с Русия?" - пита се експертът.

"Навярно всичко опира до парите. И до геополитическите ориентири, които са си избрали т. нар. съюзници на Русия", пояснява Неткачев. И напомня, че военните разходи на Казахстан и Киргизстан са към 1 процент от БВП на страните, а тези на Русия - почти четворно повече. При това съюзниците на Москва получават руска военна продукция на преференциални цени.

Експертът напомня, че "военни от Казахстан с желание участваха в операции на САЩ и НАТО в Афганистан. А Киргизстан навремето разреши да се отвори на негова територия американска военна база. Това бе в разрез с интересите на Русия. Съюзниците й обаче не се съобразиха с този факт. А гледат и днес да демонстрират, че са независими от Руската федерация. Което до известна степен е показател за същинския авторитет на Русия в ОДКС".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рассия с бодри крачки върви натам където отиде сесесерето.
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗапознатПо-*** си от гъдулка... Ама много по-***...
41
7
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--48;След загубата в Сирия русия ще остане без Сибир,Крим ,Беларус ,Армения и др. Дупе да и е яко.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТААма че си ***, в украйна смениха олигарх който се дупеше на русия и НЕ пусна армията срещу цивилни с олигарх който се дупи на фащ и пусна армията срещу цивилни. Смениха едно лошо с още-по-голямо лошо, което започна гражданска война и въоръжи откачени нео нацисти.
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО да поиска от БГ малко ислямисти за съвместна мисия срещу Асад.
38
2
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--44;Абе неграмотен Руските жертви са 22391,А българските са между 35 и 40000. само заради Некадърника Гурко опожариха Ст. Загора и изклаха 16000. Той тръгна да я освобождава с кавалерия ама турците го набиха и се скри в Хаинбоаз. Нашите ОПЪЛЧЕНЦИ спряхая Сюлейман. Те спаясиха Б--я от клане. Спасиха русия и руската армия от ПОЗОР. Кога руснаяците ще им направят паметник в центъра на Москва? Кога руснаците ще са ни благодарни?Североист. и северозапад.Б--я и Софиския Санджакса от Ге
37
6
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименКиевската "хунта" са хора демократично и прозападно настроени... - техният основен стремеж е да се откачат от руската *** и да се присъединят към човешката цивилизация... - разбира се това е заразно и е смъртоносно за Русия и тя всячески ще се противопоставя, дори с цената на многобройни, човешки животи, които за тях не струват и пукната копейка...
36
1
 
3
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Беларус, Казахстан, Киргизстан, Армения.... и т.н.С такива съюзници и врагове не ти трябват!Стоят на два стола, хем сучат от Русия, хе чакат потупване по рамото от САЩ и компания за което обаче си плащат!А, дойде ли ИД при тях първи ще хукнат да целуват пантофа на Путин и да ме се кълнът във вечна вярност молейки за помощ
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да наберат доброволци от Копринка. Каскетите с радост ще се превърнат в Груз 200 за матушката.
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски Русия е непобедима Путин винаги побеждаваРусия + България + Сърбия + Унгария = братя завинаги
33
6
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Русия е велика--38;На *** ***,ата е руска, затова е родила *** като теб.Русофилите са готови да помагат на русия в Сирия. По време на руската инвазия в АфганистанРуснаците дадоха 15000 жертви а БЪЛГАРСКИТЕ са 73. Това го пишат Ген. Лебед и Игор Бунич.
32
2
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Вярно ли... - Хамаз и Хисбула не искат ли...
31
3
 
3
 
! Отговори
Петър Велики преди 6 години
Много подвеждащо заглавие ... противоречи на съдържанието на статията!
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Русия аха аха да победи в Сирия. Какви са сега тези търсения на съюзници? Искат да споделят победата или.....Нещо май се очертава сирийски комплекс в добавка към авганистанския.
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съюзникът на НАТО България е готова винаги да си сваля гащите пред господарите и да воюва където и кажат.
28
4
 
2
 
! Отговори
Аз 24 преди 6 години
Аз съм гей и турбопедераз ям лейната на самия бог copoc.
27
4
 
4
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Я бе отверко, я да видим колко войни е водила Русия и колко от тях е загула!За пример - 12 Руско Турски войни от които Русия побеждава в 9 от тях.Кримската война от 1853 - 1856гНа Кавказкия фронт Русия разгромява Турция.В Черно море Русия потапя целия Турски флот в така нареченото "Синопско клане"На п-в Крим Русия воюва едновременно с Англия, Франция и Турция.Единственият им успех е завземането на южната част от Севастопол.
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактПетата колона сте русофилите. Тук е България, а не Путинистан или Русландия. Чемодан, вокзал, Россия!
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асад и Путин размазахa САТАНАТО на парчета сега краварите се оглеждат къде да подпалят нова хибридна гражданска война.
24
8
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Щом петата колона се разлая,значи Русия побеждава в Сирия....