Хонконг – разединен и тревожен за бъдещето си град

Навършват се 20 г. от връщането му в орбитата на Китай
27 юни 2017 13:30, Елка Василева
14
Хонконг – разединен и тревожен за бъдещето си град
Снимка: архив, Reuters

Разединен и разтревожен за бъдещето си - такъв ще види Хонконг Си Цзинпин, който тази седмица за пръв път ще посети града като президент на Китай за участие в церемониите по случай 20-ата годишнина от връщането му под юрисдикцията на Пекин, пише Франс прес.

Навършват се 20 години, откакто пред погледа на принц Чарлз бе спуснато знамето на Обединеното кралството - "Юниън Джак", развявало се над тази британска колония от края на първата опиумна война от 1842 г.

Формулата "една страна - две системи" предвижда Хонконг да се радва до 2047 г. на свободи, непознати за континентален Китай. Мнозина хонконгчани обаче имат усещане, че Пекин увеличава политическия натиск върху своя "специален административен район" и смятат, че свободите им са застрашени.

Тридневната визита на Си, която започва в четвъртък при много сериозни мерки за сигурност, ще е удобен случай за противниците на Пекин да демонстрират безпокойството си.

Главното събитие изглежда ще е насроченото за събота встъпване в длъжност на новата ръководителка на местната изпълнителна власт - Кари Лам.

Джошуа Уон, виден участник в масовите продемократични демонстрации, парализирали Хонконг седмици наред през 2014 г., предрича рязък обрат в съдбата на района, заемащ близо хиляда квадратни километра.

"Заплаха тегне над уникалния характер на Хонконг, над политическото положение на моя град", заявява пред АФП 20-годишният студент. Той настоява за референдум по въпроса дали територията да стане суверенна от 2047 г., когато изтича срокът на китайско-британското споразумение, уреждащо прехода.

Призивите за самоопределение и дори независимост зачестиха след провала на "революцията на чадърите" от 2014 г.

"Изчезванията" на книжари

"Искаме всички ние да имаме правото да решим с референдум съдбата на града", продължава генералният секретар на партията "Демосисто".

Преди 1997 г. нито Лондон, нито Пекин се допитаха до хонконгчани за връщането на колонията на Китай.

От 20 години насам градът, разположен край делтата на Перлената река, на книга се ползва с привилегии, недостижими в континентален Китай: свобода на словото, независимо правосъдие, а донякъде и всеобщо избирателно право - за определяне на местните законодатели.

Ред инциденти обаче засилиха страховете, свързани с поведението на Китай, по-специално "изчезването" през 2015 г. на петима книжари, издавали непристойни писания за китайските лидери. По-късно те се появиха, вече на континента.

Да не забравяме и депутатите индепендисти, чиито пълномощия бяха отнети миналата есен.

Бившата министърка на сигурността Реджайна Ип от пропекинския лагер, мразена от демократите, твърди обаче, че полуавтономната система "се държи здраво".

Феликс Чун, водач на (пропекинската) Либерална партия, също смята, че икономическият ръст на Хонконг днес е по-силен, отколкото е щял да бъде, ако градът бе останал британско владение.

"Централното правителство ни дава много свободи", уверява той.

Без Пекин? "Неприемливо"

Г-жа Ип е на мнение, че сближаването на различните политически лагери в Хонконг изисква много усилия. И посочва, че за целта са необходими компромиси.

"Ако демокрацията, за която настояват те, предполага скъсване с Пекин, това е неприемливо като отправна точка", казва тя.

Кари Лам обеща да полага усилия за помирение в хонконгското общество. Но преди още да поеме поста си, някои от местните хора виждаха в нея лакей на Пекин.
Също като предшествениците си тя бе назначена от изборна комисия, одобрена от пекинските власти.

Китай предложи впрочем да реформира тази критикувана система и да въведе всеобщо избирателно право, но при условие, че предварително ще одобрява кандидатите. Условие, неприемливо за демократите.

Тази реформа отключи и протестите, наречени "Революцията на чадърите". Обруган и оплют от улицата, проектът за "фалшиво всеобщо избирателно право", както го описваха демонстрантите, бе в крайна сметка отхвърлен от депутатите демократи.

Най-младият народен избраник в Законодателния съвет - Нейтън Лоу, прочул се и покрай демонстрациите от 2014 г., признава, че властта им в местния парламент е твърде ограничена. Но смята да положи максимални усилия, настоявайки за повече представителност.

Политиката не е единствена причина за разделение в Хонконг, където бездната между бедни и богати се задълбочава все повече, а недвижимите имоти поскъпват все по-безсрамно, по-специално заради инвестициите от континентален Китай.

"Хонконгчани са изгубили вече надежда", обясни Лоу за АФП. И добави: "Това е огромен проблем".

/БТА/


14
Още по темата: КитайХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Преуспяващ Китай е трън в очите на западната демокрация. Истината е, че социализъм и капитализъм вървят успешно ръка за ръка там, под ръководството на Партията. Неприятно, ама е факт
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично наричам днешната демокрация по ЦЕЛИЯ свят - телевизионна демокрация. Избираме кой да гледаме по телевизията, но не и какви политики да се следват от управляващите т.е. богатите решават какво ще става, а бедните си избират кой да псуват...
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11
Да ти имам "познанията" по история!!!!Случайно да ти е известно приблизително на колко години, пардон, на колко хилядолетия е Китай??????? Вай, вай, вай...."системата" му нямало да "изтрае"!!! Че те системите, откак светува светът са за това, да се сменят!!! Който е силен, променя си системата, преобразува се и си върви напред! Който е въздух под налягане (балон!) изкара два-три века и бах.......И стига вече с тези комунисти, толкова сте жалки, приличате на изсушени сливи...брррр
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам само че където се намесят комунисти тревата спира да расте. Това ще стане и с Хонконг а и с целия Китай. Такава капиталистическо-комунистическа система като в днешен Китай няма да изтрае дълго. При първите по сериозни сътресения независимо от какъв характер и тази система ще умре скоропостижно. Ще останат само въздишките на комунистите по КНР.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво казахте опиумна война, Великобритания е водила война с Китай защото китайците забраняват продажьата на опиум и наркотици. Същите тези рижи *** преди това в миналото са грабели и кораби като пирати от името на кралицата. А сега дават тон на нас какво да правим...
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай, Русия ... народите в рези държави никога нежса живели свободни и щастливи.
Тези азиатски страни държат народа в робство.
Само дето китайците са работливи и дисциплинирани, а руснаците са пиянници и мързеливвци.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

хъ-хъ-хъ
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайската комунистическа партия на 197-мия си пленум прие резолюция за превръщането на Хонконг от загниващ капиталистически бордей в процъфтяваща пролетарска градина !
Като Перник например !
6
0
 
3
 
! Отговори
Циник преди 1 година
До 3
Глупав опит за "оригиналнечене"
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2047 Кштай ще е в дълбока криза , защото все повече хора осъзнават къде живеят и от какво ги лишава Партията ,
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутрин - вечер комунизъм,
здрав и бодър организъм! <3
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай не е направил никакъв шпагат, те са си абсолютно капиталистическа държава, но без демокрация.
2
3
 
16
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Комунистически Китай е единствената държава (освен ГДР) успяла да направи "шпагат" между утопията "комунизъм", и безпардонен капитализъм! Тази нация още от времената на "кръглите къщи" има нюх към "пазарна икономика".За разлика от нашите другарЕ , които освен да тъпчат собствения си джоб(Гергов...Сланинова) китайците имат "визия за бъдещето", и я постигат със зверски темпове! Хонг Конг "беше оставен на мира", защото само български иди оти печат кокошка снасяща златни яйца!
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Хон Конг - губернатора се е назначавал от кралицата Великобритания..

Днес Губернатора се назначава от Пекин ..

Каква е разликата - демокрация никога не е имало..