Престижът на САЩ по света намалява при Тръмп

Анкета в 37 страни: Хората на вярват в способността му да бъде лидер
27 юни 2017 09:37, Елка Василева
26
Престижът на САЩ по света намалява при Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Престижът на Съединените щати рязко е намалял по света при управлението на Доналд Тръмп и голямо мнозинство от хората в други страни нямат доверие в способността му да бъде лидер, показва анкета на Изследователския център Пю, цитирана от Ройтерс.

Анкетата е извършена в 37 страни с участието на 40 444 души между 16 февруари и 8 май. Тя показва, че одобрението за САЩ в останалата част от света е спаднало от 64 процента в края на осемте години управление на Барак Обама до 49 на сто, пет месеца след влизането Тръмп в Белия дом.

Спадът е най-голям в някои от най-близките съюзници на САЩ, включително съседните им Канада и Мексико, и в европейски партньори като Германия и Испания.

При първите му пътувания в чужбина като президент в началото на юни Тръмп бе топло посрещнат в Саудитска Арабия и Израел, но предизвика хладна реакция в европейските партньори на САЩ, с които имаше спорове за разходите в НАТО, климата и търговията.

Едва 30 на сто от мексиканците сега имат добро мнение за САЩ в сравнение с 66 на сто в края на управлението на Обама. В Канада и Германия одобрението е спаднало с 22 на сто - до 43 и 35 процента съответно.

В много европейски страни рейтингът на САЩ се изразява в числа, близки до тези в края на президентството на Джордж Буш-син, който бе твърде непопулярен заради нахлуването в Ирак през 2003 г.

Недоверието към Тръмп е най-силно в сравнение с отношението към останалите трима включени в анкетата световни лидери. Само 22 на сто от анкетираните имат доверие, че той действа правилно в световната политика. Доверието към Обама в подобна анкета е било 64 на сто.

В сегашната анкета руският президент Владимир Путин и китайският Си Цзинпин имат рейтинг на доверие 27 и 28 процента. Най-високо е доверието към германската канцлерка Ангела Меркел - 42 на сто. Най-ниско е доверието към Тръмп в Мексико - 5 процента, и в Испания - 7 на сто.

Единствените две страни, в които рейтингът на Тръмп е по-висок от този на Обама, са Русия - с доверие, увеличено от 11 процента към Обама до 53 на сто за Тръмп - и Израел, където увеличението е със 7 пункта до 56 на сто.

Като цяло 75 процента от участниците в анкетата на Пю описват Тръмп като арогантен, 65 на сто го наричат нетолерантен и 62 процента - опасен. Според 55 на сто от анкетираните той е силен лидер.

Положителна е оценката за американците - 58 на сто от анкетираните имат добро мнение за тях, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Agent XXL преди 6 години
На Америка вече,въжето е на врата и.
20
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Фейк нюз. Престижът преди беше супер
19
1
 
1
 
! Отговори
престиж ли преди 6 години
какъв престиж , откога, къде .. Вие знаете ли че американците като отидат някъде и се представят за кандци че да не ги наритат ?
18
0
 
2
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
Темата эаслужава повишено внимание!!!:-))) БЛЪФЪТ е колосално опасен а новината ПОДВЕЖДАЩА!!!:-)))
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахаха аз от тая статия разбрах, че руснаци, евреи и саудитцим са му феновете на Тръмп, едните го избраха, а с другите върти алъш-вериш.Американците какво казват по въпроса, или тях вече никой не ги пита :)
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно, *** са получили опорни точки да хвалят избора на джуджето!
15
1
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 6 години
То само Израел и СА му се радвали.Не намалял престиж,ами направо си е катастрофа.
14
1
 
14
 
! Отговори
Не е Тръмп преди 6 години
Цитат:САЩ: Режимът на Асад готви атака с химическо оръжие!Засечена е потенциална подготовка за ново нападениеИ с такива измислици - недомислици за какъв пресиж може да става дума?
13
0
 
10
 
! Отговори
уточнение преди 6 години
Това за мършата го е написал А.Константинов с устата на Бай ***..Журналята явно не са го чели та го цензурират.
12
2
 
6
 
! Отговори
А леко Бай преди 6 години
Хвалиш началниците и си караш кефа в колонията.Какво ме интересува "народа"Народът е *** и като му завъртиш сопата....
11
1
 
17
 
! Отговори
На крива политика преди 6 години
На крива политика Тръмп и виновен!То трябваха само няколко месеца и Тръмп стана като всичи останали краварски президенти - кукла на конци!Та не президента е виновен а онзи дето дърпат конците и се оптват да съберат всичките ресурси на планетата!
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за президент е това! По-рано напълно отхвърляше хакерска намеса на Русия в изборите, а сега Обама бил виновен, че не я спрял! Ку-ку!
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какъв престиж може да става въпрос, след като президента е неадекватен!
8
5
 
14
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Няма ли един истински журналист за да разнищи мистерията с медиите -кой ги управлява , на кого служат. С победата на Тръмп ВСИЧКИ световни медии в хор ,ревнаха против него. Това не е нормално за една свободна и независима журналистика. Всяка една негова стъпка е представяна в крайно негативна и отрицателна светлина,всяко едно изричение е изкривено.Вижда се задачата тук-да се осмива и очерня ,доколкото е възможно-това е нареждане спуснато отгоре -толкова е прозрачно.
7
5
 
15
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
5) Нашите медии умишлено не дават цялата истина за Русия. А реално тя е една от страните с динамично развиваща се икономика, затова е и в БРИКС. Американците винаги са се опитвали да изпреварят Русия във военно отношение (и по обучение на армията и технически), ама нещо не става. Една от причините е, че американската валута (долара) няма златно покритие и е в пряка зависимост от петрола. Те затова започнаха и да бълнуват, че уж Асад бил диктатор, за да се спасят изкуствено от фалит.
6
3
 
13
 
! Отговори
времето ще покаже преди 6 години
До Анонимен"Няма значение кой какво смята, важното е, че"...руснаците като държавност са надживели няколко империи, ще надживеят и арогантната кравария.
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение кой какво смята, важното е, че САЩ са 7 пъти по-голям БВП от Русия и гаврата с Кремъл продължава. Другото е ала-бала.
4
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
военно пром комплекс на сащ го назначи за президент от него нищо не зависи заминистри му назначиха пенсионирани военни убиици а сега се опитват да зальгваттьпите американци че путин се намесил и го избрали приказки за прости и наивни хора каквито са гмо мозьците
3
3
 
14
 
! Отговори
FAKE news преди 6 години
Спрете вече да се опитвате да ни внушавате, че нещо зависи от тази марионетка!
2
4
 
22
 
! Отговори
Да бе! преди 6 години
"Престижът на САЩ по света намалява при Тръмп"То реално погледнато който и мъпет да си бяха сложили за президент щеше да е същото!Не може все да се месеш в чуждите работи и да ти се радват!