Детските бракове ще струват трилиони на бедните страни

Световната банка: Прекратяването им ще намали скока на населението
28 юни 2017 09:23, Елка Василева
16
Детските бракове ще струват трилиони на бедните страни
Снимка: архив, Reuters

Детските бракове ще струват на развиващите се страни трилиони долари през идното десетилетие, възпрепятствайки сериозно глобалните усилия за изкореняване на бедността, предупреди Световната банка (СБ), цитирана от Томсън Ройтерс.

Около едно на всеки три момичета в развиващия се свят се омъжва преди 18-годишна възраст, като такъв брак се сключва на всеки две секунди, според експертите.

СБ отбелязва, че прекратяването на детските бракове би намалило нарастването на населението, би увеличило образователните постижения на момичетата и техните доходи.

Също така би донесло на жените по-здрави и по-образовани деца, давайки допълнителен тласък на просперитета.

Една от най-големите икономически ползи от спирането на детските бракове ще дойде от забавянето на растежа на населението, според доклада, чийто съавтор е Международният център за изследвания по проблемите на жените.

Момичетата, които се омъжват млади, средно имат повече деца от онези, които отлагат женитбата.

Прекратяването на тази практика би намалило раждаемостта средно с 11 процента в 15 от най-засегнатите страни, включени в изследването.

В глобален план изгодата от по-слабо нарастване на населението би могла да превиши 500 милиарда долара годишно до 2030 година, като с натрупване ползите ще надминат 4 трилиона долара, според експертите.

Въпреки че световните лидери се ангажираха да сложат край на браковете при децата до 2030 година съгласно Целите за устойчиво развитие на ООН, съгласувани през 2015 година, инвестициите в тази посока остават ограничени.

Авторите отдават това донякъде на факта, че детският брак се разглежда като социален въпрос и икономическият аспект не е достатъчно силно застъпен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
37
 
! Отговори
Пак ние плащаме! преди 6 години
"Въпреки че световните лидери се ангажираха да сложат край на браковете при децата ... , ИНВЕСТИЦИИТЕ в тази посока остават ограничени."Или, казано с други думи, пак от нашия джоб ще излизат пари, за да се направи опит да бъдат озаптени педофилските щения на разни Чомбовци и Обонговци, а също и навирените опашки на пубертетки-ранозрейки, осоктели от мерак да станат булки колкото е възможно по-рано!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се омъжи, момичето в тези култури отива в дома на момчето и с това увеличава работната сила. Затова допреди век и половина в Русия са женили момчетата възможно по-рано, а момичетата - възможно най-късно. Освен това има и зестра.Свети Николай затова е свързан с даването на подаръци, защото чул разговор, в който бащата казвал, че ще даде дъщерите си за блудници, защото няма пари да ги омъжи. Свети Николай подхвърлил кесия с жълтици в къщата им и така спасил момичетата да са "сексробини".
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не правят нищо, защото ги е страх ... БХК веднага ще ги осъди за дискриминация на културен принцип
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами това е естественият ход на нещата, няма спасение.
6
0
 
36
 
! Отговори
Гост преди 6 години
А въпросът действително няма как да бъде социален, тъй като в по-голяма част от тези държави, ненапразно наречени "развиващи се", детските бракове се сключват именно по икономически причини - финансово осигуряване на момичето, встъпило в брак, на неговите родители и роднини. За жалост, се наблюдава поляризиране на двата свята - единият, на овладени ресурси и икономически движения, другият - на стихийност в икономическите процеси, стабилизирани единствено от "социалните норми" и външните връзки.
5
9
 
34
 
! Отговори
АМАн от терористи преди 6 години
кризата в Украйна бе предизвикана от забрана за омъжване на девойки когото име дошло времето .ТАзи пазена от богините на любовта и войната територия изисква девойките да с е омъжват когато цъфнат..А не като станат дърти кранти на 18 години подава важен охраняващТерористи предизвикаха остра демографска криза в БЪлгария като принудително задържаха БЪлгарските човешки майки до 19 години в училищата .Сега под надзора на педофилски камери монтирани чрез Борисов и Цветанов с милиарди ограбени от наро
4
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко живо същество се стреми да се размножава максимално-това е първичен инстникт, заложен в гените на земните обитатели. Разликата между интелигентния и първосигналният индивид в това, че първият овладява инстинктите си и взема адекватни решения за живота си. Проблемът е друг-драстичното забогатяване на все по-малко индивиди и драстичното увеличаване на популацията от техни икономически роби.
3
6
 
46
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
продължавайте да гоните богатсвтво и просперитет, тия с по 5-6 деца ще ви вкарат в пътя.
2
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Не само, че не сме богати, ами и "Новите българи" (авангарда на нацията) и те така се женят на по 12-13!
1
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние не сме от богатите страни