Мадуро предупреди: Война, ако кабинетът бъде свален

"Разпадането на Венецуела ще доведе до огромна бежанска вълна"
28 юни 2017 09:15, Елка Василева
73
Мадуро предупреди: Война, ако кабинетът бъде свален
Николас Мадуро. Снимка: Reuters

Венецуелският президент Николас Мадуро предупреди снощи, че той и поддръжниците му ще започнат въоръжена борба, ако социалистическото правителство бъде свалено от опонентите, които водят улични протести от три месеца, предаде Ройтерс.

"Казвам на света, и се надявам светът да слуша след 90 дни на протести, разрушения и смърт", заяви Мадуро, визирайки протестите срещу правителството от април насам, при които загинаха най-малко 75 души.

"Ако Венецуела бъде потопена в хаос и насилие и боливарската революция бъде унищожена, ще започнем бойни действия", предупреди той. "Никога няма да се предадем, и каквото не може да се постигне с гласуване, ще направим с оръжия, ще освободим отечеството с оръжие", добави 54-годишният президент.

Още по темата

Мадуро направи изявлението си на митинг в подкрепа на гласуването за Конституционна асамблея на 30 юни. Асамблеята е суперинституция с пълномощия да ревизира конституцията на страната и да отменя решенията на други институции като контролирания от опозицията парламент. Според президента Конституционната асамблея е единственият начин да се постигне мир.

Противниците му, които искат предсрочни президентски избори, смятат гласуването за опит на социалистите да запазят властта и бойкотират гласуването. Според тях Мадуро е диктатор, съсипал някога проспериращата икономика, а той ги определя като водачи на насилствен преврат.

Венецуелският президент обвинява Вашингтон в подкрепа за опозицията и опит да контролира петролните ресурси на страната. Той предупреди, че разпадането на Венецуела ще доведе до бежанска вълна, която ще засенчи кризата в Средиземно море.

"Слушайте, президент Доналд Тръмп", призова Мадуро. "Ще трябва да построите 20 стени в морето, стена от Мисисипи до Флорида, от Флорида до Ню Йорк, ще бъде лудост", заяви той, обръщайки се към американския си колега. "Носите отговорност: спрете лудостта на агресивната венецуелска десница", призова Мадуро.

"Ако искате да говорите за мир, за отношения на уважение, аз, Николас Мадуро Морос, президент на Боливарска република Венецуела, съм готов да разговарям за мира, уважението и благосъстоянието на континента", добави Мадуро, цитиран от ТАСС. "Вярвам в дипломацията на мира, вярвам в честната дума и вярвам в силата на Националните боливарски въоръжени сили", добави той.

Трима венецуелски депутати бяха нападнати от служители на Националната гвардия в сградата на венецуелския парламент, след като се опитали да попречат на гвардейците да изнесат оборудване и документи за гласуване, предаде ТАСС. Нападението доведе до спиране на заседанието. Състоянието на пострадалите депутати е неизвестно.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото са социалисти.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Те много работи се бълваха за износ. Ама за раята имаше вестник "работническо дело" и "труд"
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нефта им трябва на Империята на Сатаната . Ей го на една ръка разтояние , а не на хилядии хиляди километри в пясъците .
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо повод за Путин да докара тихоокеанският флот във Венецуела.
12
5
 
13
 
! Отговори
ТМТ преди 6 години
Този некадърен президент надмина учителя си Чавес. Цоциалисти...кво да ги праИш...
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9 Глупости . Завода за хартия в Белово бълваше за износ ,кене..фна хартия ...... Явно не си живял тогава и лъжеш на поразия ....
10
4
 
6
 
! Отговори
бум преди 6 години
До РеалистДа имат петрол защото го ограбиха от Ирак и Либия след като ги нападнаха и разориха,а за бесилката ще видим кой кого времената са други вече....
9
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдалече се вижда, хищната ръка на демокрацията -САЩ .Нефт има там ,нефт .
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добрия показател че социализма е в своя апогей, е липсата на тоалетна хартия. Там хората я пазаруват от съседните държави. Разбира се, виновни са: свтовният империализъм , Сорос, САЩ, злите сили, тъмната страна, някоя друга черна дупка и т.н. После ще има хорица дето саркастично ще питат: "Липсва ли ви спокойствието? А Мадуро? И той квото е построил не мож го боядисате." ЗАЩОТО СА СОЦИАЛИСТИ!!!
7
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До факт 6 САЩ имат петрол да ни удавят. Не са опрели до Мъдурко.И този ще приключи като Садам на бесилото, от собствения си измъчен народ.
6
9
 
8
 
! Отговори
това е лудост преди 6 години
До чъкиОткога хората който пазят страните си от чуждия грабеж,защитават независимостта си и не се кланят на САЩ са диктатори!?
5
9
 
12
 
! Отговори
факт преди 6 години
До чъкиОт както властите преди години национализираха американските фирми който източваха и грабеха страната там започнаха проблемите и всички знаем кой създава хаоса и бунтовете,нагледали сме се как САЩ се меси в другите държави...
4
10
 
15
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Все едно слушаш Путин.Тоест,ако падне диктатора ще почнем да товарим хората на лодки,както Путин и ислямския диктаторАсад товарят бежанците в Средиземно море и ги засилват към Европа.Мръсни фашисти,кмунисти,империята на злото е пуснала пипала на всякъде.Къде са парите от петрола на Венецуела,защо народа няма тоалетна хартия,защо нямат храна.Нали Мадуро,държи кладенците,а не САЩ,къде са парите на народа?
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че само с кръв давате властта *** гнусни.Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено....но какво да очакваш от шофьор на камион станал президент на най-богатата на петрол държава в света по случайност и партийни заслуги.
2
2
 
10
 
! Отговори
рецептата преди 6 години
Тия не забелязаха ли че са заразени с цветна революция?Лечението го демонстрита Лукашенко преди време - бърза профилактика и всичко е мирно и здравословно!
1
8
 
8
 
! Отговори
м даа преди 6 години
Тъжно и жалко. Ще мине време и децата ще четат учебниците и ще питат, как от обкръжението му нямаше нито един да му види сметката и да спести хилядите загинали в гражданската война , която сам предизвиква.