Турция: Военна операция в Сирия, няма да има кюрдска държава

Ердоган: Наши стратегически партньори действат с терористите
Обновена: 28 юни 2017 10:19 | 28 юни 2017 10:07, Елка Василева
77
Турция: Военна операция в Сирия, няма да има кюрдска държава
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция може да предприеме нова мащабна войскова операция в Северна Сирия, дори да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне появата на кюрдска държава в района. Това заявява пред "Известия" турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите му Анкара има готовност да организира нова голяма военна операция "при най-малката заплаха".

"В Сирия сега протичат негативни процеси. Ако това застраши нашите граници, ще реагираме по същия начин, както при операцията "Ефратски щит", уверява лидерът на Турция.

В интервюто, дадено на 23 юни след среща със сирийски бежанци в Югоизточна Турция, той изразява съжаление, че страни, които са стратегически партньори на Анкара, "действат заедно с терористите" от кюрдски организации.

Става дума за САЩ, които обучават и екипират въоръжени формирования на сирийските кюрди, за да ги използват срещу групировката "Ислямска държава", пише вестникът.

Изявлението на Ердоган сериозно разтревожи Русия и САЩ. Москва ще положи усилия да не допусне голяма война между Турция и кюрдите, се казва в материала.

Източник на "Известия" от руския парламент обяснява в друга статия, че нов конфликт в Сирия ще е в разрез с руските интереси и борбата с терористите от ИД. "Тясно сътрудничим с Турция по въпроса за Сирия, по-конкретно на преговорния терен в Астана. Сигурен съм, че при консултации на различни равнища ще може Анкара да бъде възпряна от необмислени действия", добавя той.

Подобна позиция заема и Вашингтон, посочва "Известия". "От щаба на Централното командване и на коалицията срещу ИД начело със САЩ заявиха, че сега борбата с джихадистката заплаха е по-важна от всякакви други противоречия", добавя всекидневникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
34
 
! Отговори
Вои преди 6 години
Не мога да разбера любовта към кюрдския народ от страна на българския народ ако само се поразровим малко в нашата история ще видим ,че точно този прославен кюрдски народ най-много ни е мачкал и дерибействал над предците ни защото кюрдите са били в основата башибозука заедно с черкезите и албанците в османската империя .
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че какво и пречи на турция ,че на територията на чужда държава ще има кюрдска страна,нали не е на нейна територия,страхува се че кюрдите и ще избягат там ли или си търси причина да завладява
32
12
 
11
 
! Отговори
Несправедливост преди 6 години
Кюрдите наброяват 50 милиона и са най-многобройният народ в света без своя държава. Най-много като територия и население се намират в Турски Кюрдистан, следвани от Иракски Кюрдистан, Сирийски Кюрдистан и Ирански Кюрдистан. Ако всички части се обединят ще стане една огромна държава. Напомнят ми за българите преди освобождението, когато сме били най-големия народ на Балканите или Поляците, които също са били разпокъсани. Кюрдите са древен персийски народ и заслужават независимост!
31
10
 
11
 
! Отговори
Свободен Кюрдистан! преди 6 години
В Иракски Кюрдистан през септември месец тази година ще се организира референдум за независимост и е повече от сигурно, че хората ще кажат "да" с огромно мнозинство! Отделно автономния кюрдски регион Роджава в Северна Сирия също ще поиска рано или късно своята независимост и ще се обедини с кюрдите от Северен Ирак. Накрая ще остане Диарбекир и Югоизточна Турция и части от кюрдски Иран. Като нищо по-нататък американците или руснаците ще въоръжат кюрдите за освободителна война срещу Турция.
30
9
 
5
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Войната в Сирия никога няма спре,дори и последния сириец да избяга или умре,война ще има.Щото ако няма война и тръбата с газ от Катар стигне до Европа с руската *** е свършено.Ислямския диктатор ще жертва целия народ ако трябва в името на Русия.
29
10
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Ефрат не е окупиран, нещо си се объркал. Кюрдите взеха Ефрат, а вие сте с пръст в устата за пореден път!
28
6
 
11
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Турците си знаят работата.
27
4
 
11
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Првдлагам на русия да помогне на мексико да си вземат обратно щата, това не би трябвало да се критикува от нито една натовска членка, щом турция влиза в друга държава и всички мълчат! Значи така ше я караме, поне правилата вече са ясни, че няма правила. Въпросът е е нашия башбашибозук бб ккави ги върши в момента
26
6
 
1
 
! Отговори
PD преди 6 години
Северозападна Сирия е окупирана, ама от Алепо бягаха, заедно с покъщината.Къде бе Турската армия да ги защити, та се наложи да отстрелят Руския посланник, за да се умият пред своите. Типично по Византийски, щом Сирия е слаба, значи може да си решим и въртешните проблеми. Няма да мине номера.СА даваше кинти за ислямска инвазия. Турчина бе доволен, ама сега е пръв приятел на Катар. САЩ наливаха в военната машина, турчина пак доволен, Русия им купува стоки и услуги. Е срещу всички ли ?
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердухача нещо се опитва да го дава пич , но ще му се спичи положението скоро.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е слаба държава, от която нищо не зависи. Факт е, че Турция само констатира фактите без да може да промени хода на събитията....Ама само как констатира падането на щангата, а? Хареса ли ти и констатацията на окупирането до Ефрат?
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да влезеш в чужда държава с войска няма какво да се проумява. Според международните закони си е агресия. Дори Сащ, най-големия агресор, се опитва да се оправдава с разни хим. оръжия. Няма оправдание за Ердоган колкото и да си му фен....А когато от тази чужда държава изстрелват ракети по твоята какво е? Какво трябва да направиш? Или не си спомняш тези неща?
22
12
 
7
 
! Отговори
Turk преди 6 години
Мачкай...
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е слаба държава, от която нищо не зависи. Факт е, че Турция само констатира фактите без да може да промени хода на събитията....В кой свят живееш?
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Именно - по-сложно е. Ама Ердоган не го разбира. Къде ли не се натискаше да влезе с войски и всеки път го връщаха. Но той продължава по един и същ начин да действа. Не поумня....И от къде са го връщали? Де факто северозападна Сирия е окупирана от Турция. Тръмп дори попита Ердоган защо е спрял до Ефрат. Пешмергите не правят и крачка без лидерът им Барзани да се допира до Ердоган.Позапознай се по-добре с обстановката в региона
19
11
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Турция е слаба държава, от която нищо не зависи. Факт е, че Турция само констатира фактите без да може да промени хода на събитията.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си имат свободна държава чий го дири Ердоган в Сирия. Той е агресора, но реве, че други му виновни....Ако не разбираш защо е в Сирия е безсмислено да дискутираме.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми той затова отиде да му падне на колене, че беше го закъсал за газ и рускини. Разбра, че никой не му иска доматите и на Европа не и пука за Турция. И пак ще падне ако се наложи. Стига да е здрав, че нещо нефела напоследък....Политиката е по-сложно нещо от това да спираш домати.
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-ското не им дадоха възможност да се закрепят. Всички народи, които са били в рамките на Турската импетия са се освободили. Останаха кюрдите. И те ще го направят....Ами те си имат свободна държава и сега. Независим иракски Кюрдистан какво е според теб? Това е все едно да искаш Кърджали и Лудогорието да се присъединят към Турция.
15
0
 
8
 
! Отговори
batevale преди 6 години
Страните ,имащи стратегически интереси в Сирия ,но стоящи на по-заден план в новините са Саудитска Арабия и Израел .