Иранки срещу задължителното мюсюлманско облекло

Онлайн протестно движение набира скорост в страната
29 юни 2017 07:52, Елка Василева
16
Иранки срещу задължителното мюсюлманско облекло
Снимка: архив, Reuters

В Иран набира скорост онлайн протестно движение на жени срещу задължителното носене на мюсюлманско облекло, покриващо косата и тялото, въведено след Ислямската революция през 1979 г.

Иранската правозащитничка Масих Алинеджад е начело на движението. Тя насърчава жените да й изпращат всяка сряда видеоматериали и снимки в социалните медии под хаштаг #whitewednesdays, на които са облечени в бяло.

"Целта ми е да дам на жените права и глас. Ако правителството и останалата част на света чуят гласа на тези смели жени, ще трябва да ги признаят", казва Алинеджад, цитирана от Ройтерс.

Кампанията #whitewednesdays е част от онлайн движение, което бившата журналистка, живееща в изгнание в Ню Йорк от 2009 г., започва преди три години. От тогава тя непрекъснато получава смъртни заплахи.

Алинеджад е създала платформи в социалните медии и сайт, наречен "Моята тайна свобода" (My stealthy freedom), на които иранки постват свои снимки без хиджаби в знак на протест срещу задължителното мюсюлманско облекло.

40-годишната активистка желае да направи своето онлайн движение по-видимо. "Искам хората да говорят. Искам хората да имат платформа да общуват, защото свободното общуване е нещо, от което се нуждае иранското общество", заявява тя.

Някои от снимките се споделят стотици хиляди пъти на страницата във Facebook "Моята тайна свобода", която има повече от милион последователи.

Алинеджад насърчава жените, които носят по своя воля хиджаби, да се присъединят, подчертавайки, че кампанията не е против самото облекло, а против насилственото му носене.

/БТА/

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След революцията по стълбовете в Иран висяха местните американски гъзоблизци , много бързо се отърваха от тях.Ето това не могат да забравят краварите.Всичко друго са глупости.
11
1
 
11
 
! Отговори
Европейка преди 1 година
Само жените могат да се преборят със шериата.На мъжете им е добре да имат безгранична власт.Да хвърлят всички жени хиджаби,бурки, кърпи и да видим как 300 000 000 мъже ще си направят харакири.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не в Саудитска Арабия? Или там не е нужно арабско лято? То диктаторски режими има само у страните не продаващи нефт и газ на когото трябва. Как да го измислим без да пипаме демократично пребиващите с камъни и ребещи ръце? Няма ли работни места за тез учтиви колячи из Европа?
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
don Kihotki sreshtu melnizite. nishto niama da napraviat za syjalenie.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и трябва.Борбата за правата на ислямските жени е само в техните ръце.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се откаазват от исляма.а искат да учат на запад.дегенерати
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Иран краварите ги водят "лоши", та и от там час по час статии, или по-правилно - пропаганда.
Вместо да се занимавате с тях, я дайте да видим любимите ви камил.арски саудити?
5
1
 
24
 
! Отговори
111111 преди 1 година
До онбашията
Нищо подобно! Айде да минем без свободни съчинения! Преди Хумейни на власт беше прозападно настроеният шах, образован човек, който се стремеше да отвори Иран към света! Изпращаше младежи да се образоват -както в САЩ и Зап. Европа, така и в соц. страни, вкл. и в България. Свалиха го от власт дългобрадите и върнаха страната в 16-ти век...Тези жени сега дали знаят, че в началото на 70-те години по улиците се движеха жени без забрадки и с поли до коляното...
4
2
 
25
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Иран не е арабска държава! Може би това обяснява всичко.
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран трябва да излязат от средновековието.
2
22
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
нема стане тяхната, иран са били толерастия до преди хумейни, не е като да не знаят какво е и да се изкушат да пробват
1
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на тази жена!!! И на жените им писна от муслимските простотии. Държат се с тях като с животни.