Русия спира чуждите медии. Заплашват ли суверенитета й?

Оправданието: В САЩ също били взели подобни мерки
29 юни 2017 09:30,
67
Русия спира чуждите медии. Заплашват ли суверенитета й?
Снимка: архив, Reuters

Руските сенатори започват борба с външната намеса в работите на страната, информира "Ведомости".
Съветът на федерацията ще дефинира понятието "намеса във вътрешните работи на суверенна държава" и ще измисли как да бъде наказвана подобна намеса, пише вестникът. Властите може примерно "да блокират чуждестранни медии, излъчващи в Русия", заяви вчера Андрей Климов от сенатската външнополитическа комисия, оглавил нова комисия за защита на държавния суверенитет.

Първото заседание на тази комисия мина отчасти при закрити врати. Сенаторите обсъдиха потенциални агенти за влияние. Преди срещата председателката на Съвета на федерацията разказа за новия орган на руския президент Владимир Путин.

"Не че вземаме някакви огледални мерки, но в Конгреса на САЩ е създадена специална комисия за противодействие срещу влиянието на Русия", обясни тя произхода на сенаторската идея.

Влиянието на Русия върху вътрешните работи на САЩ е "измислено", затова пък руските сенатори наистина получават от провинцията данни "колко се засилва влиянието върху вътрешните процеси" във федерацията, посочи Матвиенко. По думите й новата комисия ще бъде "обществена площадка за дискусии" по теми, свързани с растящото влияние отвън.

Кремъл не съобщи как е реагирал Путин; според говорителя му Дмитрий Песков президентът е "приел за сведение" тази "актуална" в очите му инициатива.

"Ведомости" изтъква, че "никой от сенаторите тежка категория" не се е включил в новия орган. Според източник, близък до съвета на федерацията, шефът на външнополитическата комисия Константин Косачов отказал да оглави и комисията по суверенитета, защото се страхувал от западни санкции.

Новата комисия изглежда е създадена за работа по законопроект за намеса във вътрешните работи на Русия, казва друг събеседник на изданието в сената.

"Международният дневен ред не даваше напоследък поводи за толкова твърди ответни мерки, както заявяват сенаторите. По-скоро обратното - видяхме признаци за някаква стабилизация", коментира политологът Алексей Макаркин. Според него сенаторските инициативи са продиктувани от привърженици на конфронтацията със Запада, изплашени от това затишие.

Съветът на федерацията ще упълномощи друг орган - може би правосъдното министерство, да проверява дали не се финансират от чужбина всички медии, руски и чуждестранни, заподозрени, че се месят във вътрешните работи на Русия, пише "РБК", като се позовава на Андрей Климов.

"Ако една медия прави пропаганда за и против един или друг кандидат с пари от чужбина, това е вече основание за страшни изводи", обяснил сенаторът.

Според източник от Федералната служба за сигурност депутати от Държавната дума обсъдили този месец темата за регулиране на чуждестранните медии в Русия с шефа на службата Александър Бортников. ФСС подкрепила сенаторската инициатива.

Подобни инициативи понякога се лансират от руските власти за сондиране на общественото мнение, така че първите лица да останат в сянка, обяснява политологът Николай Миронов.

"Официално се заявява, че държавното ръководство не е в течение и инициативата е нееднозначна, но после тя в един или друг вид се реализира", казва той.

"В очите на чуждестранната общественост е странно един лидер на формално демократична страна да се обявява за блокиране на медии". Но може да изпита "подобно желание, защото въпросният сегмент остава извън контрол и е опасен с оглед бъдещите избори" за президент на Русия през 2018 г., коментира аналитикът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: медииРусиясуверенитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако зависеше от мен бих спрял излъчванията на Дойче веле за България. В тях има само лъжи и пак лъжи. На т.н "демократи" трябва да се припомни как от години на руските медии се пречи в Прибалтика и САЩ и тогава да говорят за свобода на словото. На запад се формира информационен фашизъм- единствено правилно е тяхното мнение и друго не може дори да съществува. В Русия 4 сайта ежедневно препечатват стотици статии от чужди медии, дори антируски. Ако на запад има нещо подобно кажете.
4
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 Ами ходи да набиеш тези комунисти/расисти в Асеновград. В САЩ и Европа така правят, щяха вече да са ги ступали за расизъм и да си ги почнали съд по бърза процедура за расизъм. Руснаците какво правеха като хванаха мигранти да опитват да изнасилят момичета в Петърбург? Полицията не можа да ги отърве, а в Германия, полицайте гледаха как нападат момичетата и точно сърбин помогна на 3те девойки, докато немците си бъркаха в носовете. Като ще са евро-атлантически мерки ... поне както требва.
3
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красота, Русия като го направи голяма новина, нарушаваща правата на хората и словото. Когато САЩ го направи тишина, борят се срещу руснаците. :D :D :D Оправданието: В САЩ също били взети същите мерки.Хахахах, а какво беше оправданието на САЩ? Това ниво на лицемерие и двуличие ... Г-це Захариева, достигаш нови висоти.
2
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следва спиране на Интернет, защото е измислен от ЦРУ.После плътно затваряне на границите и строг пропусквателен режим.После засилване на пропагандата срещу вътрешния и външен враг....опа това вече го реализирахме :).После.......ставай, ставай страна агромная. И робите хукват.Мордор трябва да бъде ликвидиран овреме!
1
20
 
11
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Дразнещо е да ме гледат в ръцете, къде бъркам и къде го прибирам!