Горски пожар гори в района на Чернобил

Цезий-137 е 2,5 пъти по-високо от допустимото наличие
30 юни 2017 12:51, Елка Василева
8
Горски пожар гори в района на Чернобил
Снимка: архив, Reuters

Площта на горския пожар, който избухна вчера в Чернобилската зона на евакуация, се е съкратила наполовина, но в зоната на пожара все още има 2,5 пъти по-високо от допустимото наличие на цезий-137, съобщиха украинските власти, цитирани от ТАСС.

Възпламеняването на остатъчна дървесина и ниска растителност е започнало вчера в района на бившето село Бурякивка вследствие на технологичен добив на дървесина. За ликвидиране на пожара са привлечени хеликоптер "Ми-8" и два противопожарни самолета "Ан-32П".

Пожари на гори и торф в Чернобилската зона на евакуация е имало и преди. През април 2015 г. огънят обхвана около 400 хектара от зоната, а миналата година също имаше пожари, припомня ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: чернобилпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Филип преди 6 години
Бихте ли назовали сайт, който следи подобни замърсявания. Така се случи, че днес бях в Чернобил и цял ден ме валя дъжд. Егаси късмета!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Възпламеняването на остатъчна дървесина и ниска растителност е започнало вчера в района на бившето село Бурякивка вследствие на технологичен добив на дървесина"Укрите добиват радиоактивна дървесина? Тия у ред ли са? После да не би да я зареждат в реакторите вместо уран? Или си я горят в печките?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги пълно информационно затъмнение. Пожарът е избухнал вчера, а българските медии го отразяват днес, когато вече вятъра е разнесъл радиацията и над България. И през 1986 така си мълчаха, докато народа се тровеше.
5
0
 
4
 
! Отговори
Лоша работа! преди 6 години
Ако огънят мине през заразена зона, вдигнатите от конвекцията фини прахови частици високо във въздуха ще са и радиоактивни. Оттам, всичко зависи от посоката и силата на преобладаващите ветрове в момента. В перфектния случай, този товар може да се изсипе над голяма водна повърхност, където ще падне разреден и впоследствие частично ще се утаи и организира. В най-лошия, може да се стовари като доста гаден подарък за нечия територия по пътя на ветровете. Има сайтове следящи за подобни замърсявания.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиПрез 1986г. съветите изчистват заразената площ, но го правят набързо защото радиацията е била оромна! Машините, с които са почиствали са още там, а би трябвало да бъдат унищожени и заровени. Все още се намират парчета графит по земята! Не виждам проблем да се направи ново по-мащабно почистване за да се редуцират ядрените частици които се вдигат във въздуха от ветрове, бури или пожарии. Това представлява опасност за екологията на Украйна и Беларус! Нужна е политическа воля и много пари!
3
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 2За "радост" на Японците голяма част от заразяването е отишло в Океана. Тоест заразената площ която японците чистят е примерно 10*30 километра.За да си представите каква зона е заразена в Чернобил ще дам пример с БългарияАко гръмне Козлодуй: Всичко до Плевен е зона 1 - голямо замърсяване ТРЯБВА да се чистиПлевен до Велико Търново е зона 2 - може да има места където да се чистиВелико Търново - Крайбрежието е Зона 3 - В изключителни случаи се намират места където да се чисти.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не премахнат дървесината от Чернобил и пластове от земята, които да заровят както правят сега японците? Знам, че след Чернобилската авария са направили точно това, но ако го повторят няма да е зле според мен. В момента има прекалено много ядрени частици в зоната и при всеки пожар или буря те се вдигат във въздуха и летят на някъде! А Киев се намира само на километри от зоната!
1
0
 
12
 
! Отговори
Пацо преди 6 години
Колко е площта на пожара и на къде духат ветровете? Цезий 137 е много токсичен. Някаква конкретика и фактология по новината не би навредила, освен само сензационност от 3 ключови думи.