Половин милион сирийци се върнали по родните си места тази година

ООН: Повечето проверят имуществото си и търсят свои роднини
30 юни 2017 17:30, Елка Василева
10
Половин милион сирийци се върнали по родните си места тази година
Снимка: архив, Reuters

Почти половин милион сирийци са се завърнали по родните си места от началото на годината, включително над 440 000 разселени в самата Сирия и повече от 31 000, избягали в съседни държави, заяви Върховният комисариат за бежанците на ООН, цитиран от Ройтерс и ДПА.

По данни на ВКБООН повечето хора са се завърнали в Алепо, Хама, Хомс и Дамаск.

"Това е значителна тенденция и значителен брой", каза говорителят на комисариата Андрей Махечич.

По думите му повечето хора се завръщат, за да проверят имуществото си и да потърсят свои роднини. В някои случаи бежанците се връщат заради действително подобрение на сигурността или усещане за такова подобрение.

"Върховният комисар смята, че все още не са налице условията за безопасно и достойно завръщане на бежанците в Сирия", въпреки че продължаващите усилия на ООН да посредничи за постигане на мир дават известна надежда, каза говорителят.

Според него не е сигурно дали ще продължи намаляването на насилието в районите, в които се завръщат хората.

Те срещат трудности в изкарването на прехраната, сблъскват се с недостиг на храна, липса на обществени услуги и заварват разрушени училища.

Настоящата тенденция на завръщане е малка в сравнение с броя на избягалите хора.

Около 6,3 милиона души са разселени в Сирия, 5 милиона остават в съседни държави и Северна Африка, а близо 900 000 кандидатстват за убежище в Европа.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: бежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Нужна е помощ преди 6 години
СЛед почистване на страната от обсебени от масови убиици чрез нано скенери и наркотици е нужна ШИРОКО МАЩАБНА ПОМОЩ ЗА СИРИЙСКАТА АРАБСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА.Напомняме че до нападението с нови оръжия станало възможно след принудително декодиране на милиони с нагло вредни лични документи с нано скенери,микрочипове ,холограми и насила свалени биометрични данни/полицейска мафия САЩ/.Милиони са пострадалите стотици хиляди са зверски убитите . Дотогава не е имало проблеми в Сирия ..
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В освободените от сатрапа Асад градове!
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Почти половин милион сирийци са се завърнали по родните си места от началото на годината, включително над 440 000 разселени в самата Сирия и повече от 31 000, избягали в съседни държави"Тоест 500к - 440к - 31к = 29 000 сирийци реално са се върнали. Подвеждаща статистика!
4
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси трагедията ...За един Миг. ..Всичко градено десетки години е на прах. И това само защото диктатора НЕ пуска властта.До тук води крайната политика и служене на друг диктатор. Можеше Сирия да пусне газа през територията си и да печели, а сега пак ще е пусне ...Но ще трябва да работят безплатно 30 години да възтановят държавата.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
супер ! а сега да се връщат и останалите
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я как западната пропаганда лъжеше, че заради рускте удари по ИД, се били увеличили бежанците. Като в действителност, благодарение на героизма руските войници, хората се завръщат по домовете си! Да живее Русия, гарант за сигурността!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, това са териториите, от които "лошия" Асад успя да изтласка ИД с помощта на руснаците. И е достатъчно доказателство, че сирийците не са против президента си.