Тръмп за Северна Корея: Търпението ни свърши!

Ракетната програма на Пхенян изисквала "решителен отговор"
30 юни 2017 20:17,
127
Тръмп за Северна Корея: Търпението ни свърши!
Снимка: Reuters, архив

Американският президент Доналд Тръмп каза днес, че ракетно-ядрената програма на Северна Корея изисква "решителен отговор" и че ерата на "стратегическото търпение" на Вашингтон спрямо "безразсъдния и брутален режим" в Пхенян е приключила, предаде Ройтерс.

Тръмп говори пред журналисти заедно с гостуващия южнокорейски президент Мун Дже Ин след разговора им в Белия дом.

"Ние работим в тясна връзка с Южна Корея и Япония, както и с други партньори от света, по серия от мерки - дипломатически, икономически и в сферата на сигурността, за да защитим нашите съюзници и нашите граждани от заплахата, позната като Северна Корея", отбеляза Тръмп.

Той даде висока оценка на съюзническите връзки между САЩ и Южна Корея, и ги определи като "крайъгълен камък на мира и сигурността в тази много, много опасна част на света". Без да назовава изрично Китай, Тръмп призова "другите регионални сили и всички отговорни държави" да подкрепят американските усилия за ефективно прилагане на санкциите срещу режима в Пхенян. Франс прес припомня, че вчера Белият дом дом за първи път обяви санкции срещу една китайска банка, обвинена, че улеснява транзакции на компании, свързани с разработването на балистични ракети.

В началото на втория ден от преговорите с Мун Дже Ин американският президент каза, че в момента САЩ предоговарят "сложното" търговско споразумение с Южна Корея с цел "да бъдат отстранени бариерите пред взаимната търговия и пред пазарния достъп". Той изрази удовлетворение от уверенията на своя южнокорейски гост, че смята да работи за това американските работници и компании, особено автомобилните производители, да бъдат третирани честно при сделките с Южна Корея.

Южнокорейският президент от своя страна изтъкна общото мнение на двамата, че само надеждната сигурност може да гарантира траен мир. Затова "заплахите и провокациите на Северна Корея ще получат твърд отпор", подчерта Мун Дзе Ин. Той обаче добави, че санкциите ще се прилагат паралелно с диалог в рамките на един "поетапен и цялостен подход" с цел да бъде разрешен севернокорейският ядрен проблем.

Мун Дже Ин каза, че е поканил Тръмп и съпругата му Мелания да посетят Южна Корея тази година. Поканата била приета "с благодарност".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари