Заради постове: Виетнамска блогърка влиза за 10 г. в затвора

Ме Нам е осъдена за противодържавна пропаганда
30 юни 2017 12:07, Петя Славова
5
Заради постове: Виетнамска блогърка влиза за 10 г. в затвора

Виетнамска блогърка дисидентка, известна под името Ме Нам (Майка гъба), беше осъдена на 10 години затвор за противодържавна пропаганда, въпреки международна кампания, призоваваща за освобождаването й, предаде Франс прес.

37-годишната Нгуен Нгок Нху Кунх често пишеше в блога си за неотдавнашните екологични скандали и правата на човека в нейната страна. Тя беше арестувана през октомври 2016 г. и осъдена на процес, проведен при закрити врата. Съдът реши, че тя е навредила на националното единство, подкопала е народното доверие в правителството и е подкопала националната сигурност.

Нейният адвокат Нгуен Кха Тхан определи наказанието като сурово и изрази недоволство от резултатите. Възможно е обсъдената да обжалва решението.

Преди произнасянето на присъдата блогърката, която запази спокойствие по време на процеса, изпрати съобщение на двете си деца и майка си, пише БТА.

"Тя се извини на майка си и двете си деца за последствията, които това ще има върху тях, но им каза, че трябва да са много горди с нея", заяви адвокатът пред АФП.

Журналистите на АФП не бяха допуснати да присъстват на процеса, проведен в провинция Кханхоа, но според снимки в социалните мрежи около сградата на съда са били разположени множество полицаи. Преди започването на дебатите, "Хюман райтс уоч" определи процеса като скандален.

"Скандалът тук не е в това, което каза Майката гъба, а в упорития отказ на Ханой да отмени драконовските закони, които наказват мирните дисиденти и петнят международната репутация на Виетнам", заяви вчера Фил Робъртсън, заместник директор на Хюман райтс уоч в Азия.

САЩ, Великобритания и ЕС призоваха за освобождаването на блогърката. Говорител на виетнамското външно министерство заяви, че "всички действия, нарушаващи закона, се наказват сериозно според виетнамското законодателство".

През март дисидентката беше наградена с "международната награда на Държавния департамент на САЩ "Храбри жени". Тогава Виетнам заяви, че това е неправилно и няма да помогне за развиването на отношенията между двете страни.

В неделя блогър с френско и виетнамско гражданство беше екстрадиран във Франция, след като беше еднопартийният виетнамски режим го лиши от виетнамско гражданство и го експулсира. 62-годишният Фам Мин Хоан е първият дисидент в съвременната история, чието гражданство беше отнето, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: виетнамблогързатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там където е минал комунизма ... всичко е разруха и мизерия.
3
0
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Явно нашите управляващи са започнали да търсят по света и у нас светли примери за,, мачкане "на хора ,които евентуално да бъдат приложени в нашенските условия на псевдодемокрация.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"всички действия, нарушаващи закона, се наказват сериозно според виетнамското законодателство"И тия се превърнаха като Путин в големи пазители на закона и законността, когато им отърва и трябва да защитават себе си и властта си. Когато трябва да защитават правата на другите, законите и законността спират да действат.
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И у нас, повечето блогъри трябва да бъдат осъдени на дълги години затвор Едни самозванци, които се смятат за изключителни, а повече са на хранилка на унгарския еврей.