Канада чества пищно 150-ата си годишнина

Разходите за събитията се оценяват на половин милиард долара
2 юли 2017 09:08, Елка Василева
28
Канада чества пищно 150-ата си годишнина
Снимка: Reuters

Канада отбеляза вчера 150-ия си рожден ден с тържества в 13 провинции и шест часови пояса - от Нюфаундленд до Юкон, предаде Ройтерс.

Премиерът Джъстин Трюдо откри празненствата с реч пред около 25 000 души, събрали се въпреки проливния дъжд пред националния парламент в Отава. Боно и други членове на рок бандата Ю Ту бяха звездите на това парти на открито.

"Когато други строят стени, вие отваряте врати, когато други разделят, вашите обятия са широко разтворени, когато вие водите, другите следват" - с тези думи се обърна Боно към канадците.

"Канада е страна, станала силна не въпреки различията ни, а благодарение на тях", заяви Трюдо. "Ние не се стремим да станем "котел за претопяване", всъщност ние знаем, че истинската сила и устойчивост произтичат от канадското разнообразие", каза премиерът.

Придружен от британския принц Чарлз, се ръкува с някои от зрителите. Празненства и церемонии за придобиване на канадско гражданство имаше в цялата страна. Някои градове празнуваха по доста необичаен начин. В Торонто пуснаха гигантско гумено пате да плава в пристанището, докато Калгари беше планирал жив национален флаг от хора, облечено в червено и бяло. Жълтото пате, взето под наем срещу около 200 000 канадски долара (154 000 щатски долара) по данни на в. "Глоуб енд мейл", предизвика критики, че се прахосват парите на данъкоплатците.

Общите разходи на федералното правителство за събитията се оценява на половин милиард долара, отбелязва Ройтерс.

Сигурността беше засилена още предишните дни и гостите на партито в Отава трябваше да се примирят с барикадираните пътища и бетонни бариери на подстъпите към Парламент Хил. Заради проливния дъжд пожарникарите се наложи да изпомпват водата от терена, но нищо не успя да помрачи настроението на празнуващите.

Кулминацията в Отава беше музикално-пиротехническо шоу, рекламирано като най-голямата подобна проява, организирана някога за националния празник. Зарята продължи 20 минути и 17 секунди като символ на 2017 г.

Президентът на големия съсед - Съединените щати, изпрати поздравления в Туитър. "Честит Ден на Канада на целия велик народ на Канада и на неговия премиер - моят новооткрит приятел Джъстин Трюдо", написа Доналд Тръмп.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: канада
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ало 23Canada, каква е тази злоба към България, яд те е, че си бил подложен на имигрантски неволи? Вие с жена ти заедно ако сте с $2500 пенсия няма да ви стигат. Може всичко да е било, но на нас ни е мило за България и затова спориме. И си сложи си кирилица на машинката
20
0
 
1
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Някои българи в УСА викат: като ти се прииска Европа, ето ти я Канада. Гглупости - Британска Колумбия, Нова Скотиа и територии, територии, територииии....
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "До 4":Те за това взеха да ритат някои хора. Вчера във Ванкувър на празненството все едно бях в малко китайско село от 500 хил. Голяма напаст са.
18
5
 
5
 
! Отговори
До 4: преди 6 години
Ти стъпвал ли си някога в Канада за да твърдиш, че била "уредена държава"?Нищо подобно се случва от 20 години - Канада се превръща в типична азиатска държава, където основното население е от Индия, Пакистан, Китай, арабските страни и латинска Америка. В тази смес добави руснаци, украинци, румънци и българи.В момента цената на дървена барака пълна с мишки в Торонто и Ванкувър надвишава $1 Милион, така че $500,000 дето се споменават по-долу няма да ти стигнат за нищо.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 150 години какво са били? Все още са колония на Великобритания. Сигурно тогава са избили последните индианци и са завзели последните им земи.
16
1
 
2
 
! Отговори
АЗ76 преди 6 години
До BurzumВелко и Чочо заминаха. :)
15
1
 
6
 
! Отговори
BG преди 6 години
До АнонименАбе те не те приемат да живееш там дори ако разполагаш с 500,000$ - тръгнали да ми говорят за отвореност. Това е реален пример от правилата им за емиграция - казват, че разполагането с пари не е основание да те допуснат да живееш сред тях и пример с 500хил$. Виж, ако си *** от Пазарджик и "покриеш критериите" - тогава става. Някой им налива помийно ДНК и се подсмихва.
14
3
 
5
 
! Отговори
АЗ76 преди 6 години
До Анонимен 12за разлика от Оустрелия,Кенада се подмилкват още на баба.а че 'сички са от кол и въже,барабар с "американци"-те,никой не се сеща. :)
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На днешната дата преди 150 години британските колонии в Канада се обединили в един доминион
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма да доживеят 1300+ г. държава
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейй ! голема работа. В канада не бих отишъл и на екскурзия даже камо ли пък да работя и живея. Само Germany
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AsanОткога мргави или по тъмни е забранена дума? да ви сира в демократурата
9
4
 
8
 
! Отговори
Asan преди 6 години
Аз сам Канадец но въпреки това ме дискриминират Англо Саксонските потомци. Тва ала бала, че се обичат всички и няма расизм е пълна глупост. Те жабарите мразят защото са по ***!
8
7
 
14
 
! Отговори
Смех преди 6 години
Клоун. Само който не е отишъл до Канада може да си мисли, че казаното от този е истина. Действително там е доста депресиращо. В вдин селски град, като София живота кипи денонощно в сравнение със скъчния и сив Торонто.
7
2
 
21
 
! Отговори
Памела Андерсен преди 6 години
150 години от геноцида над индианците
6
1
 
12
 
! Отговори
:) преди 6 години
Ще излезем почти набори с Канада...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп много ги е почел.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1340 г. в България
3
5
 
26
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
Кой изтрепа канадските индианци?КОЙ?КОЙ?КОЙ?
2
4
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Там поне е...хладно около 20-сет градуса.Визите май...паднаха,да взема да продам...старата си Лада,пардон,стария Опел-Рекорд и да хвана първия...дилижанс.Докато...отида,трябва да се връщам,защото ще дойде зима,а там е 6 месеца и ако е...минус 20 се радват на...затоплянето.