Путин подписа за събаряне на 4000 стари блока в Москва

Проектът предизвика масови протести през май
2 юли 2017 08:28, Елка Василева
195
Путин подписа за събаряне на 4000 стари блока в Москва
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради в Москва и преместването на обитателите им, предаде Франс прес.

Проектът предизвика масови протести през май.

Официално обнародван вчера, законът влиза в сила незабавно. Той беше гласуван от руската Държавна дума (долната камара на парламента) на 14 юни и одобрен от Съвета на федерацията (горната камара) на 28 юни.

Според този голям градоустройствен план, обявен през февруари от кмета на Москва Сергей Собянин, над 4000 сгради от съветско време трябва да бъдат разрушени от септември, което ще наложи да бъдат настанени на друго място няколко хиляди московчани.

Московското кметство иска да подмени тези хиляди малоетажни сгради с високо строителство, позволяващо да бъдат настанени много повече домакинства в 12-милионната столица.

Още по темата

Проектът обаче според критиците му представлява липса на уважение от страна на властите към частната собственост.

Пред масовото недоволство властите отстъпиха и намалиха обхвата на проекта, който в началото засягаше над 1 милион московчани.

Държавата обещава на хората апартамент със същите размери, но не същата стойност в същия квартал. На теория за разрушаването на сграда ще бъде необходимо съгласието на мнозинството от обитателите й. В такъв случай те ще разполагат с 60 дни, за да се изнесат, и няма да имат право да оспорват решението.

Наричани "хрушчовки", тъй като са построени по времето на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз през 1950-те и 1960-те години, тези сгради са емблематични за московските предградия и много руски градове, където са позволили да се реши жилищната криза в страната по онова време.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSAСъщо така нямаше ток, вода, захар, хляб, бензин, маратонки, шоколад, банани, портокали и тоалетна хартия. Имаше марципан и гуменки.
82
13
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
81
8
 
12
 
! Отговори
Курти преди 6 години
До ODESSAКолега, много семпъл интелект имаш. Руските бази в България се наричаха Комендатури и само руснаци влизаха там. Ако си смел, *** на Боровец или Айтос и попитай за хранилищата на ядрени боеприпаси. Може и до връх Перелик да се разходиш като "турист"
80
3
 
9
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Що не строй ж . к .на зелено около Москва ливади и терени колкото си искаш ама инфраструктура липсва и е далеч на новодомците до широкия търговски център ,у метрото в час пик са нагъчкат като сардини в консерва в собствен работнически сос .....
79
14
 
21
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
При така нареченото от вас ***, руско робство, във България нямаше една руска база. И нито един руски войник. Със изключение на гвардейците пред посолството.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен92negramoten si i bezdaren
77
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSAТи на поробването освобождение ли му казваш? Освободи ни Америка от омразния сесесерски комунизъм, който се опитвате повторно да ни натресете. Долни мpъсни мужици.
76
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха Тръмп е подписал указ за разрушаване на Кремъл с томахавки. В момента Путин е издал контра указ - всички налични лопати в РФ да бъдат доставени в Москва и да започне заравняването на земната кривина за да може великите С400 да прихващат томахавките.
75
3
 
9
 
! Отговори
москва преди 6 години
като чета и аз мълча. толкова гении са в този сайт че аз шапка им свалям. да отидат да съветват боко .. поне ще има полза от труда им.
74
9
 
20
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Браво. Така наречената от теб просия, е единствената държава която някога ти е помогнала. Ти ще загинеш. Те не. Децата ти ще носят фесове, или ще *** ръката на господаря, англосаксонците. Родината ти е унищожена, благодарение на новите ти приятели. Няма да има вече, дядо Иван.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей тази машинка искам да я видя на Крушова градина, той си знае защо!
72
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4000 сгради с няколко хиляди московчани ?май се объркахте, да не би във всеки блок да живее по един човек ?може би с няколко стотин хиляди ?
71
22
 
10
 
! Отговори
до 80 преди 6 години
Но сега решили да бутнат няколко паднали, леснозапалими хрушчовки - вой до края на всемира!Кьорав ли си бе путински ***?Става въпрос за 4000 блока-блока а не апартамента.Няколко стотин хиляди човека.Човеци са това, не бройлери.Ама на *** за какво ли му пука?Сега ще им бутната къщите, ще им ги платят метър за вятър,после ще им предоставят някакви апартаменти, по-малки, но за сметка на това много по-скъпи и те ще ги изплащат цял живот и трябва да викат ура за бащицата.А *** ще гуши милиарди
70
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рецесията водят до бюджетен дефицит, който се финансира с печатане на рубли и това подхранва инфлацията..................А ПРИ НАС БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ СЕ ФИНАНСИРА С ВЗЕМАНЕТО НА ОГРОМНИ КРЕДИТИ С НЕЯСНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.
69
18
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Това е за дибилите, които се присмиват на санирането.Същото, но в по-сериозни мащаби и при това принудително, се случва в ***.
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще я призная за бяла държава..........................Пък ако не я призцнаеш, там ще настъпи отчаяние великое.
67
13
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименНе наблюдавам никакво достолепие у кьосавия карлик, който ги управлява.Нито в ехидното му кикотене и елементарните шегички за "мочить в сортире".Достолепие е, когато изпитваш някакво уважение дори към врага, когото мразиш.На този бих му ритнал столчето ей тъй, между другото, докато си пия кафето.
66
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ме интересува руската икономика.За мене е по-важно, че нашата икономвика никаква я няма иняма да я бъде при това скапано некадърно управление.
65
13
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИ ИНФОРМАТОР преди 6 години
Какво ще се случи в следващата една година е трудно да се прогнозира. Забавянето на руската икономика и рецесията водят до бюджетен дефицит, който се финансира с печатане на рубли и това подхранва инфлацията. Това е добре известно на Владимир Путин и той внимателно следи случващото се. Но валутните резерви за него са най-важни и очевидно стремежът ще е те да се увеличават. Въпросът е колко обикновените хора и малкия и среден бизнес ще издържат на обезценката на рублата /БЛИЦ
64
9
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИ ИНФОРМАТОР преди 6 години
Оттогава нито една копейка не е давана повече за стабилизиране на рублата. Това говори за рязък, на 180 градуса завой във финансовата политика на Кремъл от 2014 година досега. Путин очевидно реши да жертва рублата, но да запази валутните си резерви, които намаляха драстично и се доближиха до критични нива през миналата година. Това обаче доведе до тежки загуби за рублата. Централната банка ежедневно внимателно следи валутния пазар в страната и докладва на Кремъл дали не се появяват панически настроения сред руските граждани по повод обезценката на рублата. Засега няма признаци, които обикновен