Путин подписа за събаряне на 4000 стари блока в Москва

Проектът предизвика масови протести през май
2 юли 2017 08:28, Елка Василева
195
Путин подписа за събаряне на 4000 стари блока в Москва
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон за масово разрушаване на стари жилищни сгради в Москва и преместването на обитателите им, предаде Франс прес.

Проектът предизвика масови протести през май.

Официално обнародван вчера, законът влиза в сила незабавно. Той беше гласуван от руската Държавна дума (долната камара на парламента) на 14 юни и одобрен от Съвета на федерацията (горната камара) на 28 юни.

Според този голям градоустройствен план, обявен през февруари от кмета на Москва Сергей Собянин, над 4000 сгради от съветско време трябва да бъдат разрушени от септември, което ще наложи да бъдат настанени на друго място няколко хиляди московчани.

Московското кметство иска да подмени тези хиляди малоетажни сгради с високо строителство, позволяващо да бъдат настанени много повече домакинства в 12-милионната столица.

Още по темата

Проектът обаче според критиците му представлява липса на уважение от страна на властите към частната собственост.

Пред масовото недоволство властите отстъпиха и намалиха обхвата на проекта, който в началото засягаше над 1 милион московчани.

Държавата обещава на хората апартамент със същите размери, но не същата стойност в същия квартал. На теория за разрушаването на сграда ще бъде необходимо съгласието на мнозинството от обитателите й. В такъв случай те ще разполагат с 60 дни, за да се изнесат, и няма да имат право да оспорват решението.

Наричани "хрушчовки", тъй като са построени по времето на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз през 1950-те и 1960-те години, тези сгради са емблематични за московските предградия и много руски градове, където са позволили да се реши жилищната криза в страната по онова време.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
Некомунист преди 6 години
До moreliniМорелинчо или както там ти е името, хората живеещи в хрушчовките , а и не само в тях, а изобщо в държавни и общински жилища в Русия, в средата на 90-те години на м.в., ги получиха безплатно, т.е бяха им дарени от държавната и локалната власт. Доколко местенето им в нови жилища извън района, в който живеят е справедливо, е отделен въпрос. Истината е, че Москва е един чист, много зелен, бързоразвиващ се мегаполис, с перфектен метрополитен и разстоянията не са чак такъв проблем.
122
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разчистват терени за палати на олигарси
121
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 139Чучи,продължавай да степенуваш идиотщините си на квадрат и един хубав ден ще се събудиш в Сибир овързан като салам,след което ще те оковат като каторжник и ще работиш в мангановите мини докато пукнеш!Баце е приятел на Путин,дори му подари куче!
120
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОГА ЛИ ЩЕ ДОЙДЕ РЕД НА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ? ТУК СГРАДИТЕ СА ОТ НАЧАЛОТО НА 20-ТИ ВЕК. ДЯДО МИ ИМА КЪЩА ДО ЛЪВОВ МОСТ КОЯТО Е СТРОЕНА ПРЕЗ 1910 ГОДИНА. НАПРАВИХ И ОСНОВЕН РЕМОНТ И ПРИДОБИ ЩО ГОДЕ ПРИЛИЧЕН ВИД. НО ОСТАНАЛИТЕ СГРАДИ КОИТО СЪЩО СА СТРОЕНИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ СЕ ДЪРЖЪТ НА МАГИЯ. СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ СА СТАРИ ХОРА КОИТО НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГИ ОТРЕМОНТИРАТ.ПРИ ТЕЗИ ВИСОКИ ЦЕНИ НА МАТЕРИАЛИТЕ ЕДНА ТОРБА ЦИМЕНТ ОТ 25 КГ. СТРУВА 6 ЛВ. ПРИ 5 ЛВ. ЗА 50 КГ ПО ТАТОВО ВРЕМЕ НЯМА КАК ДА ГИ ОТРЕМОНТИРАТ!
119
7
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Любопитна е символиката от снимката : съветският градеж е захапан от западна машина.
118
7
 
23
 
! Отговори
Разликата е видна преди 6 години
Путин гради Русия, а Боко лепи картон по панелките и краде от бюджета, чрез обръчите си от фирми. На мястото на тези комунистически коптори, руснаците ще строят нови жилища, просто ще са повече. Живелите в комуналка ще получат жилище безплатно, а останалите ще се пуснат на свободния пазар и така цялата операция излиза безплатна за Русия.
117
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сащ отдавна подновяват по тоя начин, длед доста жертви от падналили балкони, козирки, бетонни украси и пр. И още падат. Не тече вино и мед от чешмите там. Нейсе.
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и у нас трябва така ,станали са гета ,всеки град поне по 2 квартала за събаряне
115
7
 
23
 
! Отговори
руснак преди 6 години
Голтаци, Путин и целия град да бутне ще дигне нов за нула време, защото има всичката пара на света,а вие имате освен заеми и тикви друго нямате!
114
10
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Комунистически порядки...същата квадратура но там където Ние решим.Някой да вижда нещо друго.При всички положения ще има и много апартаменти в апетитни квартали,но тях ще ги дадат на Наши хора.Н а мястото на този блок ще има друг с десетки повече апартаменти,не може ли да обезпечат собствениците.Може...но Ние сме решили друго.Диктатура...
113
7
 
18
 
! Отговори
тато преди 6 години
До Анонимен Виждал ли си тези сгради, те са стари,грозни, панелени и опасни за живеене. Не ги жали руснаците , те занаят какво да правят, гледай себе си бе гьотверен.
112
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕВРОПА сгради НАД 100години СА СТРАХОТНИ. ЦЕЛИ КВАРТАЛИ..ТИЯ ХЕМ НЯМАТ ПАРИ ХЕМ ГИ РУШАТ. ЛУДА МУ РАБОТА
111
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ги махат от хрушчовките ПРИ путинските ли ги настаняват. ?И ТОВА АКО Е ЖИВОТ. ПЪК ПОСЛЕ ПИЕЛИ?
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО нали е блок, няма ли да спре руската агресия срещу тия блокове борещи се с окупатора путин ?
109
7
 
7
 
! Отговори
Нищо ново на Север преди 6 години
Батюшка / цар или в краен случай Путин издава указ и мужиците нямат право на глас. Тези са късметлии - местят ги само в Москва Преди 50 години ги местеха в ГУЛАГ...Как да не се пропиеш...
108
5
 
10
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Супер си беше соца за хората! Както е супер сега демокрацията за богатите мошеници!
107
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До АнонименОще една перверзия от соца беше "Кооп Кола" :) Черпя по една форумните ***.
106
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 114Земеделието го съсипа Желев с връщането на земята в реални граници. Нито в Чехия /95 % колективизация/ , нито в Унгария, нито другаде сториха тази глупост. просто всичко се преоформи в ационерни дружества и поради това там всичко си е в ред.
105
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е велик държавник. Соросовите *** се изприщват от злоба и от устата избива черно-зелена слузеста пяна при всяко споменаване на името му в медиите.
104
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай чебурака!!! Той не заслужава друго!!!