Сензационна кражба на оръжие от военен склад в Португалия

Петима висши военни са уволнени след инцидента
2 юли 2017 11:48, Елка Василева
22
Сензационна кражба на оръжие от военен склад в Португалия
Снимка: архив, Reuters

Петима висши португалски военни бяха уволнени след сензационната кражба на експлозиви и боеприпаси от оръжеен склад, предаде Франс прес, като се позова на началник-щаба на сухопътните сили.

За да се избегнат спънки на разследването, което е в ход, реших да отстраня командирите на пет подразделения, замесени в процеса, заяви Федерику Ровишку Дуарте в интервю за португалската обществена телевизия.

Той намекна преди това, че кражбата, извършена в сряда в Танкуш, Централна Португалия, може да е била улеснена от изтичане на информация от военни, свързани с този склад за муниции. За да подобно нещо трябва да има вътрешна информация, заяви той.

Системата за видеонаблюдение била повредена от две години. Неизвестните крадци проникнали във военната база и задигнали повече от стотина ръчни гранати и деветмилиметрови патрони, съобщи в четвъртък командването на съхопътните сили.

Откраднати били също противотанкови ракети, сълзотворни гранати, експлозиви, детонатори, уточни то в петък. А според португалската преса липсвали и около 40 противотанкови гранатомети.

Става дума за наистина сериозен инцидент, призна министърът на националната отбрана Жозе Алберту Азереду Лопеш, който трябваше да информира за изчезналото оръжие съюзниците на Португалия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Неизвестните крадци проникнали във военната база и задигнали повече от стотина ръчни гранати и деветмилиметрови патрони..."Не са неизвестни . Тези които покани мама Меркел са откраднали оръжията за да се отблагодарят на западноевропейците . Ще ги взривяват и колят като пилци , но никой не им е виновен защото толкова им е акъла на европейците .новината е много сериозна и ще има продължение със екшън сценарий
14
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Оръжието е за сирийските главорези,спокойно,те нали са ваши?
13
2
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Някои,които не са били дори и войници,вадят изводи за съхранението на В и БП в БА от примера на португалската армия.Е тук не познахте;у нас традициите са...железни.Складовете са под особен контрол и непрекъсната въоръжена охрана.Ежемесечно се извършват проверки за отчетноста и наличноста от службите за въоръжение и отделно...внезапни проверки по план на командването.С въоръжението шега не бива,от строгия контроли отчетност,зависят хиляди човешки животи.
12
1
 
17
 
! Отговори
Циник до 11 преди 6 години
Моли се, крадците да са българи, или румънци, че ако са алахогъзници скоро в Европа ще стане още по-кърваво!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е нищо. Тръмп подписа за оръжие за 300 милиарда долара за ислямска държава и талибаните срещу петрол.
10
0
 
25
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
Я, имало и по-заспала войска от нашата!
9
0
 
21
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Обикновенно след подобни "кражби" следват някви провокации .бдете хора ,готви се нещо!
8
3
 
4
 
! Отговори
дежурен руски тpoл преди 6 години
Скоро ще уригаме н водка в чифyтcкитe вратове.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стигате с тия селски чифyтcки номера.
6
3
 
6
 
! Отговори
tourist преди 6 години
Чакай да позная, крадците са българи или румънци
5
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 4Ф-ките не могат да ги откраднат защото те не летят.Ако решат да ги товарят на нещо ще се разкапят като текезесарска щайга
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ ТИЯ ВОЕНИ СЕ РАЗКРИВА.ПРИ НАШТЕ СЕ БРАКУВА.
3
2
 
8
 
! Отговори
Негър скиор преди 6 години
До Гошо...ТъпотоКолега, в Българската армия просто се издава заповед от командира на подразделението, която той разписва в Заповедната книга, събитието се "осчетоводява" но не се случва (провежда).......1 патрон = 1 лев.....Сметай си сам...Другото се бракува и пак се продава.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да проверят дали не липсват и осемте Ф-16, които се канят да ни ги пробутат. Ама те май още не са платени от португалците, така че ще ни ги продадат на нас още веднъж. С далаверка естествено, къде ще намерят такива бунаци като герб.
1
2
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Кражбата е...сериозна,особенно за бройките противотанкови гранатомети.Препоръчвам на нашия командващ Сухопътните войски,да затегне...контрола и разпореди проверка за наличноста в нашите складове,да не се стигне до...неприятни изненади в тези смутни времена.