Диарбекир: Където си бежанец в собствения си град

Преди година военните действия приключиха, но ситуацията е непроменена
3 юли 2017 19:45, Боряна Павлова
153
Диарбекир: Където си бежанец в собствения си град
Снимка: Murat Bayram, Deutsche Welle

Преди година приключиха военните действия в Югоизточна Турция. Тихата трагедия на хората в Диарбекир обаче продължаваа и днес. Те са оставени без дом, прехрана и без роднини. В тази ситуация много от тях разчитат само на случайна милостиня.

Ужасната сцена се разиграла една неделя. Фатма тъкмо обядвала с мъжа си Абдулкадир и петте им деца, когато избухнала бомбата. Осколките проникнали през стената и убили нейната племенница. Това нещастие слага точка на предишния живот на семейството. От този момент нататък то е принудено да търси подслон другаде и се чувства като  бежанец в собствения си град.

Тежки сражения в сърцето на града

Семейството на Фатма е сред онези 24 000 души от квартала на Диарбекир - Сур, които са прокудени от домовете им. Войната в сърцето на града ескалира след изтичането на примирието между забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и турското правителство през юли 2015 година, припомня "Дойче Веле".

Според доклад на Амнести интернешънъл, в боевете в региона са загинали най-малко 368 цивилни граждани. Заради въведените през септември 2015 година забрани да се излиза от домовете, много от жителите на квартала остават без достъп до питейна вода и хранителни продукти. Това ги принуждава да се изселят. Официално въоръжените сблъсъци в Сур са прекратени през март 2016 година. Но трагедията на хората там продължават и до днес. Също като Фатма има още много други, които са загубили своя дом, своите близки и всичко, от което са изкарвали прехраната си.

Изолирани и забравени

Забраната за излизане остави много от жителите на Диарбекир без достъп до вода и храна
След разрушаването на старата им къща, Фатма и семейството ѝ са принудени да се изнесат на хотел. Първоначално правителството плащало месечните разноски за хотела в размер на около 2000 турски лири (около 500 евро), но след шест месеца им било казано, че е крайно време да си намерят друг подслон. Правителството продължавало да ги подкрепя месечно с 1000 лири, но подобна сума не стига за нищо.

"Изровихме много предмети от развалините. Нашата къща вече я няма. Всичко е в развалини", казва Фатма. „Парите, с които държавата ни подкрепя, не стигат, за да се осигури прехраната на пет деца и да се възстанови изгубената покъщнина. Пестим от всичко, включително и от храната, някои продукти изобщо вече не са по нашия джоб”, казва майката.

Помощите на правителството са жизнено важни за оцеляването на хората. Но когато един от членовете на семейството започне работа, помощите за цялото  семейството спират, независимо, че много фамилии се състоят от по десет-дванадесет души. А когато и работата е ниско платена, доходът от нея не стига дори само за покриване на наема, критикува Ендрю Гарднър от Амнести интернешънъл.

Зейтин живее в един жилищен блок в покрайнините на Диарбекир. Преди войната семейството ѝ живяло в квартал Сур цели 22 години. "Къщата ни беше много хубава и светла. Имахме градина и голям кладенец. Често ни посещаваха хора. А сега всичко е разрушено", казва тя. По време на боевете Зейтин е принудена да напусне родната си къща заедно с мъжа си и осемте им деца. След края на боевете се завръщат обратно, но заварват само развалини.

Сега семейството живее в помещение, което всъщност е било замислено като зала за събрания на съкооператорите. "Слава Богу, че имаме добри съседи. Много съм им благодарна за помощта, казва жената. Някои съседи подарили дори мебели на семейството. Понастоящем Зейтин и семейството ѝ плащат 650 турски лири месечен наем. След като свърши учебната година обаче, искат да се преместят в по-евтин квартал, където наемът ще е 450 лири. А това е важно, защото Зейтин вече не може да работи. "Войната ме разболя, имам проблеми със сърцето", казва тя.

"Чужденци в собствения си град"

Обратно в Сур. Под жарките лъчи на слънцето Девран Кая продава сладолед и разказва как е загубил магазинчето си. "Навсякъде по стените имаше дупки от взривовете", казва той и допълва, че нито хуманитарните организации, нито правителството му предложили някакво обезщетение. Подкрепа получава единствено от семейството си. Но дори наемът за малкия щанд, който изградил с подръчни средства, е твърде висок за него. „Това показва колко сме бедни. Едвам свързвам двата края, а помощ – отникъде. Чувстваме се като хора без родина, като чужденци в собствения си роден град", казва Девран Кая.

Правителството в момента изравнява с булдозери обширни области, за да отвори място за строежа на предвиденото в новия градоустройствен план за развитие. Много турски семейства,които са останали без дом, ще бъдат принудени отново да се преселват. Фатма и децата ѝ ще трябва да се простят със сегашното жилище, а Девран Кая ще загуби малкото си магазинче. Никой обаче не им казва кога точно булдозерите ще стигнат и до тях.

"Може да трае две седмици, пет месеца или цяла година. Понякога пристигат в рамките на три дни и не ни дават никакво време да си съберем нещата", казва той и бърза да се върне на работа. Пред щанда му чака клиент и Девран Кая не може да си позволи да го изпусне.


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
to golyama lyuboF kim kurdite...vzemete si gi vsikchkite...che sa vi malko tsiganite tam
117
3
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
По отношение на кюрдите в Турция цари тотално безумие. Има само в Турция над 20 милиона кюрди които нарастват с геометрична прогресия и се плодят като зайци. Това цялото нещо нито му се вижда края нито добър изход за двете страни. Най-добре Турция да се раздели на 2 и едната част да се даде на кюрдите. Нямам нищо против някой, но така ще са по-щастливи и двата народа. Другото е алчност за територия а както се знае гъ з глава затрива
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зейтин и мъжа и наплодили като мишки осем деца.Фатма и нейния "убавец" пет деца.Ако имаха по едно ,две по лесно щаха да се спряват в тежки ситуации.Никой не е длъжен даим плаща за неконтролиране на нагона им.
115
1
 
8
 
! Отговори
Krom преди 1 година
Фатма и петте и деца и Зейтин и осемте и деца?! Абе тези хора не знаят ли за какво служи презерватива? Никой не казва, че станалото там е добро, ама донякъде и сами сте си виновни за положението.
114
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тези които много плюят и се възмущават: един ден ако една група се въоръжат и решат че столипиново е тяхно. И се провъзгласят за отделна от БГ автономия. Как ли ще реагират българските граждани полиция и армия ?
113
2
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
кой ги кара да правят по 10-15 деца?
112
1
 
9
 
! Отговори
аа преди 1 година
Какво ли ще се случи ако някой квартал в Германия или САЩ, Русия или коя да е друга държава, една група въоръжени терористи окупират квартал или град, залагат бомби по улиците и се провъзгласят като автономия ?
111
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...принудена да напусне родната си къща заедно с мъжа си и осемте им деца...

това да ви напомня на нещо в нашата страна?
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите, с които държавата ни подкрепя, не стигат, за да се осигури прехраната на пет деца
===
Чшш, ало, това не ви е мандра! Държавата Е ДЛЪЖНА да води политика срещу неограниченото плодене на населението, накъде с тези пет деца?! Заради рекордната ви плодовитост, няма да е странно и кислородът да се свърши в скоро време. Да сте мислили, докато сте имали възможността.
109
21
 
15
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 година
Много е мекушав този Ердоан, ама много!!
Вместо да заповяда на авиацията и артилерията да сринат кварталите с терористите, той заповяда градът да се изчисти от терористите улица по улица, сграда по сграда, стая по стая! И това струваше живота на десетки турски войници и полицаи.
И това не беше достатъчно, сега им строи нови жилища, нови квартали, нов град! Ердоане Ердоане ... те взривяват къщи и училища, убиват полицаите и учителите ни, а ти се грижиш за тях ...
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антисоросоид®

GLADNA KOKOSKA PROSO SANUVA
107
1
 
1
 
! Отговори
човек от народа преди 1 година
До До чоеек от народа
Ти май в казарма не си бил и убит човек не си виждал, щом говориш така.
106
9
 
15
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 1 година
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ :)))))(
НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :)))))))))
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази бомба вероятно принадлежи на държава от НАТО, която трепери за човешките права и страдания!
104
2
 
5
 
! Отговори
До чоеек от народа преди 1 година
Ако стане гражданска там българите юнаци и рокерите ще ви искарат ве кво се притесняваш а и астеросоросоида:-)
103
5
 
20
 
! Отговори
човек от народа преди 1 година
Слушайте всички - и българи, и турци и ***. Гледайте кво става там и не позволявайте това да се случи тука. България успя да остане като остров на мира през
Югославските войни, преди това през Възродителния процес. Ако някой трябва да се трепе - е тия , дето са в парламента. Не ни стига мизерията и безпаричието, само една гражданска война ни трябва. Ние и без нея сме за никъде.
102
8
 
13
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 1 година
ТУРЦИЯ ОТ 1 ГОДИНА ПОЛЗВА СОБСТВЕНИ ДРОНИ - ТУРСКО ПРОИЗВОДСТВО С ТУРСКИ ПАТЕНТИ, ВЪОРАЖЕНИ С БОЕПРИПАСИ С ЛАЗЕРНО НАСОЧВАНЕ,
ДРОНИТЕ ЛЕТЯТ 24 ЧАСА БЕЗ КАЦАНЕ И ПРЕЗАРЕЖДАНЕ НА ВИСОЧИНА ДО 11 КИЛОМЕТРА, ОБИКАЛЯТ СИ, НЕВИДИМИ СА С ПРОСТО ОКО, БЕЗШУМНИ СА,
КАТО ЗАБЕЛЕЖАТ ТЕРОРИСТИ ГИ ТОЧКУВАТ С БОМБИ С ЛАЗЕРНО НАСОЧВАНЕ,
УМИРАШ БЕЗ ДА РАЗБЕРЕШ, ТОЧНО КАТО :
" ГРЪМ ОТ ЯСНО НЕБЕ ". пУШКИТЕ СА ПЪРВОБИТНА ТЕХНОЛОГИЯ :))))
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимно 121

хапченцата си забравило да пийнеш
100
2
 
10
 
! Отговори
човек от народа преди 1 година
До СУЛТАН ЕРДОГАН

За западния колониализъм си прав. България е колония на САЩ и пуделите им, колкото и да не ни се иска.
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Родните индианци не различават пушка от пръчка."

Помня в ютуб един клип с пръчка...работил в Кьолн и е бил срамежлив така викаха роднините му на репортерката :-)