Среща на титаните: Ще закърпят ли Тръмп и Путин отношенията?

Страните им следват различни подходи към ред проблеми, но двамата скоро ще се срещнат!
3 юли 2017 21:00, Боряна Павлова
166
Среща на титаните: Ще закърпят ли  Тръмп и Путин отношенията?
Снимка: архив Reuters

Москва разчита предстоящият разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хамбург да внесе яснота в перспективите за развитие на отношенията. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че двамата лидери имат желание да преодолеят "ненормалния" характер на двустранния дневен ред и да започнат договаряне по конкретни теми, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Вестникът се съмнява, че президентските преговори в рамките на срещата на върха на Г-20 на 7 и 8 юли ще доведат до сериозен напредък, но цитира и позитивни прогнози. Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин например заявява, че смята за много важен личния контакт между Путин и Тръмп.

"След личния контакт на Путин с Джордж Буш значителен дял от опасенията и предубежденията бяха преодолени. Знае се, че и Тръмп, и Путин биха желали да стабилизираме отношенията помежду си. Очаквам те да представят един на друг много аргументи, които да съдействат за това", коментира Кудрин на международен форум в Москва.

При острата криза в отношенията между Вашингтон и Москва ще изглеждат като постижение и далеч по-скромни резултати, убеден е политологът от САЩ Матю Рожански.

"Ако президентите на двете страни направят поне общо изявление (няма значение устно или писмено), че днешното състояние на двустранните отношения е неприемливо и че те нареждат на своите правителства да започнат работа за нормализирането им, в днешните условия това вече ще се смята за постижение", казва той.

По думите на експерта сега отношенията между САЩ и Русия са на крайно ниско равнище, а подобно съвместно президентско изявление би могло да предотврати по-нататъшно засилване на конфронтацията и да стимулира първоначални усилия за излизане от кризата. "Засега не бих разчитал на нещо повече", заключава Рожански.

Руско-американските "отношения се подобряват с огромен труд. Общо погледнато, не сме постигнали нужната динамика в подобряването" им, заявява руският зам.-външен министър Сергей Рябков в интервю за "Известия", цитирано от ТАСС. Москва не е анулирала двустранните консултации с Вашингтон на ниво заместник-министри на външните работи и ще ги поднови в подходящия момент, отбелязва той.

Русия и САЩ все още следват принципно различни подходи към редица международни проблеми. Това засяга по-специално борбата с тероризма в Сирия, посочва дипломатът.

Преговорите за Сирия в Астана остават отворени, за да се включат в тях и САЩ. Вашингтон обаче "проявява предишния стремеж да подпомогне една от страните в конфликта, включително с военна сила", а Русия не приема подобни подходи, изтъква Рябков.

Той припомня в тази връзка инициативата на Владимир Путин за формиране на широк антитерористичен фронт. "Приканваме американците да се съобразят с това в политиката си", казва руският представител.

Ако САЩ продължат натиска срещу Северна Корея, това може да предизвика сблъсък, което ще е катастрофа за важния за всички регион. Русия е предложила на заинтересованите страни план за поетапно намаляване на напрежението на Корейския полуостров с оглед по-нататък "да се търсят по-динамично политически развръзки". "Дипломатите, включително американските чудесно познават тази технология", отбелязва Рябков.


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
9
 
3
 
! Отговори
Бегемот преди 1 година
Лилипутин - титан?

Ега ти кодоша!
97
4
 
4
 
! Отговори
Shopp преди 1 година
Проссията е в тотално губеща позиция.
96
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оправете си заглавието. Не се подигравяйте с президента на РФ.
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макото титантче и то ли се води за цял титан ???
94
9
 
0
 
! Отговори
Идейни различия преди 1 година
Западната култура избира нещо за ос на злото и почва да се бори.
Източната култура си избира идеал на доброто и почва да го гони.

Ти кое избираш за по-правдиво?
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баща ми беше 42 набор и беше висок 172. И минаваше за висок всред връстниците си.
92
12
 
12
 
! Отговори
Ефрейтор Юнашки преди 1 година
4 Юли национален празник на най великата държава САЩ.
91
8
 
12
 
! Отговори
(България) преди 1 година
Тези които припознават като майка - "Матушката си Русь", да дойдат до Есграона за да проверим дали при определяне на гражданството им, не е допусната техническа грешка, и ако е така ще ги препратим към руското посолство, там ще коригират недоразумението и ще ги пренасочат директно ..... към едни "Мъртви сибирски полета"
90
2
 
13
 
! Отговори
До Деверенченко преди 1 година
Янааа, какъв е този странен акцент, оправи си езика и се научи да говориш правилен български, че българският език и без теб, си има достатъчно диалекти .... !!!
89
14
 
6
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 1 година
Тръмпа даст нам Болгария,Сербии,Босна ))))) будем очень рад ))
88
11
 
13
 
! Отговори
Дановски преди 1 година
Kъсогледите и заблудените могат да си позволят лукса, да се държат с руснаците така, все едно че ги няма. Разумните и далновидни хора проследиха с интерес вчерашните разговори между Владимир и Си в Москва, които са трети поред за последните четири месеца. Лидерите на двете велики държави не криеха своето искрено приятелство, единомислие по глобалните въпроси и откровено се разбраха за единна позиция на започващия Г-20 срещу агресивния и разпадащ се запад.
Не живейте с вчерашния ден!
87
8
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Опазил ни господ от такива "Титани", единият "Титан" е с глинени крака, поради естеството на бензиновата си икономика и незавидното положение откъм стандарт на живот и социални свободи и придобивки, на поданиците си. Другият "Титан", въпреки че представлява най-развитата в икономическо и демократично отношение държава, беше докаран на Власт от едни "Гневни бели мъже", които залагат на агресията и арогантността си, вместо да се погрижат за душевното си състояние, като си пият по-редовно хапчетата
86
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 136
Професионалните Фотоапарати снимат с такава безумна понякога разделителна способност че Професионален фотограф може от подобна снимка да докаже не само дали това е истинския човек а не някой двойник но и неговия ръст.
85
7
 
1
 
! Отговори
Striker преди 1 година
"Титаните." ?! - Бхахахаха! Абе, тройкари от днес.бг, къде ви намират, честно?! По-големи титани на тъпунгерите от вас няма!
84
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Стефанов
Армията на РФ в момента реално Донаборници и Кадрови е около 800 000 човека. Точно сега се усеща демографския срив по времето на Елцин. Масово на служба се приемат и Жени. И сега ми се твърди че РФ ще нападала ...

Доказано Военно правило е че трябва да имаш няколко пъти по-голяма армия или няколко пъти по-голяма огнева мощ за да може да атакува. Русия РЕАЛНО няма толкова хора и огнева мощ(изключение ядрените сили)
83
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Всеки език е още един прозорец към света
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двамата са велики държавници,но,когато живееш в страна,експлоатирана жестоко и от двамата,някак си ти се иска да им теглиш по една сръбска.....плескавица.
дай боже и ние да попаднем на подобни БЪЛГАРСКИ РОДОЛЮБИВИ ПОЛИТИЦИ,а не като сегашните ПЛЮНКИ.
почвайте минусите другари :_)
81
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 129
Е стига вече ДОКАЗАНО е че Путин е висок 170 см. Средната височина на мъжете в България е 175 см. Ще рискуваш ли да наречеш голяма част от Българските мъже 5 см по-високи от Лилипута Путин?
А да ви светна 1900 средната височина на мъжете в България е била 165см(изследване от Англия)
За Руската Федерация данните са реално същите.
80
4
 
7
 
! Отговори
Abigeil преди 1 година
Учете руски!Както правят американците! Ще ви трябва!
79
5
 
6
 
! Отговори
Ахахахаха преди 1 година
До !

Руснаците знаеш ли какво казват -вече няма да стигаме само до Берлин,а до там докъдето вече няма нищо за превземане - не ни дразнете.

Пхахаха руснаците казвали.СМЯХ СМЯХ !!!Само да си подадат алкохолизираните муцуни извън кочината ще бъдат бити и събрани в Камчатка.