Среща на титаните: Ще закърпят ли Тръмп и Путин отношенията?

Страните им следват различни подходи към ред проблеми, но двамата скоро ще се срещнат!
3 юли 2017 21:00,
166
Среща на титаните: Ще закърпят ли  Тръмп и Путин отношенията?
Снимка: архив Reuters

Москва разчита предстоящият разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хамбург да внесе яснота в перспективите за развитие на отношенията. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че двамата лидери имат желание да преодолеят "ненормалния" характер на двустранния дневен ред и да започнат договаряне по конкретни теми, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Вестникът се съмнява, че президентските преговори в рамките на срещата на върха на Г-20 на 7 и 8 юли ще доведат до сериозен напредък, но цитира и позитивни прогнози. Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин например заявява, че смята за много важен личния контакт между Путин и Тръмп.

"След личния контакт на Путин с Джордж Буш значителен дял от опасенията и предубежденията бяха преодолени. Знае се, че и Тръмп, и Путин биха желали да стабилизираме отношенията помежду си. Очаквам те да представят един на друг много аргументи, които да съдействат за това", коментира Кудрин на международен форум в Москва.

При острата криза в отношенията между Вашингтон и Москва ще изглеждат като постижение и далеч по-скромни резултати, убеден е политологът от САЩ Матю Рожански.

"Ако президентите на двете страни направят поне общо изявление (няма значение устно или писмено), че днешното състояние на двустранните отношения е неприемливо и че те нареждат на своите правителства да започнат работа за нормализирането им, в днешните условия това вече ще се смята за постижение", казва той.

По думите на експерта сега отношенията между САЩ и Русия са на крайно ниско равнище, а подобно съвместно президентско изявление би могло да предотврати по-нататъшно засилване на конфронтацията и да стимулира първоначални усилия за излизане от кризата. "Засега не бих разчитал на нещо повече", заключава Рожански.

Руско-американските "отношения се подобряват с огромен труд. Общо погледнато, не сме постигнали нужната динамика в подобряването" им, заявява руският зам.-външен министър Сергей Рябков в интервю за "Известия", цитирано от ТАСС. Москва не е анулирала двустранните консултации с Вашингтон на ниво заместник-министри на външните работи и ще ги поднови в подходящия момент, отбелязва той.

Русия и САЩ все още следват принципно различни подходи към редица международни проблеми. Това засяга по-специално борбата с тероризма в Сирия, посочва дипломатът.

Преговорите за Сирия в Астана остават отворени, за да се включат в тях и САЩ. Вашингтон обаче "проявява предишния стремеж да подпомогне една от страните в конфликта, включително с военна сила", а Русия не приема подобни подходи, изтъква Рябков.

Той припомня в тази връзка инициативата на Владимир Путин за формиране на широк антитерористичен фронт. "Приканваме американците да се съобразят с това в политиката си", казва руският представител.

Ако САЩ продължат натиска срещу Северна Корея, това може да предизвика сблъсък, което ще е катастрофа за важния за всички регион. Русия е предложила на заинтересованите страни план за поетапно намаляване на напрежението на Корейския полуостров с оглед по-нататък "да се търсят по-динамично политически развръзки". "Дипломатите, включително американските чудесно познават тази технология", отбелязва Рябков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
А ПЪК НА СУЛТАНА МУ ЗАБРАНИХА ДА ГОВОРИ ПУБЛИЧНО ПРЕД ТУРСКАТА ОБЩНОСТ В ГЕРМАНИЯ ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА Г-20 ! ОБИДЕН ВДИГНАХ ЕДИН ТЕЛЕФОН НА МЕРКЕЛ ЗА ДА Я ПОПИТАМ КАК МОЖЕ ДА ЗАБРАНЯВА НА СУЛТАНА ДА ГОВОРИ ПРЕД ТУРСКАТА ОБЩНОСТ , А ТЯ МИ ОТГОВОРИ -ЧОВЕК КОЙТО ЗАКРИВА 200 МЕДИИ В СТРАНАТА СИ И ЦЕНЗУРИРА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ,НЯМА ПРАВО ДА ГОВОРИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА В МОЯТА СТРАНА !
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бахахахахаха, нема такива кухи евразийски ***, на които даже и първокласниците се присмиват :)))
14
3
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Путин е велик, другият е луд. Сделка тук е малко вероятна.
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бахахахахаха, нема такива кухи евразийски ***, на които даже и първокласниците :)))
12
2
 
6
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До !Да не се увличаме!Руснаците няма да превземат нищо!То и не могат.Но пък могат да унищожат ВСИЧКО!Така че-нова Ялта и 50-60г мир.Иначе..... ще оцелеем само хасковлии и първомайци-свикнали сме на радиацията,дето се вика(хи-хи).
11
5
 
25
 
! Отговори
RED ARMY преди 6 години
Путин е джудист, Русия е велика. Тръмп отива да се поклони през император Влад и да го признае за светoвен лидер от галактически измерения. Крим е руски свикнахте ли вече евро-шмиргели.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последната среща между американци и руснаци край Елба, завърши кофти на немците ахахах
9
6
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Още е много рано за нещо съществено.Първо американците трябва да разберат,че няма начин да победят Русия,без самите те да загинат.Нека да намерят друг начин да избегнат фалита.Всъщност то е измислено-Европа поема американските тежести и ги спасява.Европейският стандарт ще спадне няколко пъти,ама няма нищо,нали САЩ ще процъфтяват....
8
6
 
14
 
! Отговори
! преди 6 години
До 1945Руснаците знаеш ли какво казват -вече няма да стигаме само до Берлин,а до там докъдето вече няма нищо за превземане - не ни дразнете.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато КримНаш, Путин ДГД
6
3
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
минджев , ти ли си
5
1
 
11
 
! Отговори
1945 преди 6 години
"предстоящият разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хамбург"Значи руснаците и американците пак ще се срещнат край река Елба в Германия. :)
4
2
 
13
 
! Отговори
това са хората преди 6 години
Двамата велики,откровени и справедливи са на светлинни години пред другите, следват ги Моди и Си Дзин Пин и донякъде Ким,а останалите са зависими пионки!
3
25
 
6
 
! Отговори
Вова преди 6 години
Че САЩ е титан и суперсила разбирам, но една регионална сила ***, като Русия да се оприлича на титан, по скоро е манипулативна статия. Русия и титан, е много много голям антоним!
2
5
 
24
 
! Отговори
Нищо няма да стане преди 6 години
Политиката отдавна не се води от личности, а от големите мултинационални компании. Тук изобщо не става въпрос дали са харесват Путин и Тръмп, а два факта:-САЩ са във фалит и се нуждаят от нова Световна Война за да излязат от тежката си криза-Русия е държавата с най-големи ресурси на планетатаТук не става въпрос за лоши чичковци, а за същността на капитализма, който се нуждае от постоянни войни за да има печалби. Все едно да се чудите защо хищниците изяждат други животни - за да живеят.
1
1
 
15
 
! Отговори
1945 преди 6 години
Руснаците и американците пак ще се срещнат край река Елба в Германия. :)