Тръмп иска приятелство с Полша. Но срещу кого?

Москва няма никакъв интерес публично да му се сърди
4 юли 2017 21:51, Елка Василева
40
Тръмп иска приятелство с Полша. Но срещу кого?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Доналд Тръмп нарушава традициите от последните десетилетия. Той започна първата си обиколка из Европа от Белгия и я продължи в Италия, но за момента минава без лични визити в Германия, Франция и дори Великобритания.

Сега - от втори опит поне, логично би било да посети най-големите си европейски съюзници. Тръмп обаче започва от Полша и чак после ще замине за Германия, и то не на гости на Ангела Меркел, а за среща на върха на двайсетте икономически развити държави. Франция и Великобритания отново са извън маршрута, пише Росбалт.

Каква е причината? Въпрос, дейно обсъждан и най-вече, естествено, в полския печат. "Той едва ли е наясно къде се намира Полша", разсъждава например пред "Газета виборча" Ан Епълбаум, професор в Лондонското училище по икономика и политически науки, съпруга на бившия полски външен министър Радослав Шикорски. Според нея "полският избор" на Доналд Тръмп психологически е обвързан с желание "да го посрещат като в Саудитска Арабия" и "да разправят колко е страхотен".

По думите на Епълбаум обаче се вижда опасност за международната политика в съюза между сегашния американски лидер и полската управляваща партия "Право и справедливост", в която водеща роля играе Ярослав Качински - защото и двамата политици "действат в интерес на Русия", при все че полските власти "са убедени в антируската си насоченост, която заради глупостта им е проруска".

Епълбаум смята, че ще е по-разумно не да се противопоставя Полша на Западна Европа, а да се гради германско-френско-полски съюз.

Голям брой полски издания впрочем следват примера на официалните лица и наричат визитата на Тръмп "признание за водещата роля" на Варшава в Европа. Отношенията на Вашингтон с ключовите му континентални съюзници - основни икономически партньори на Полша, стремително охладняват, но мнозина поляци гледат да не обръщат внимание на това. За тях явно са по-важни гаранциите за сигурност, давани от САЩ, отколкото, да речем, стокообменът с Германия.

Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски например посочи сигурността в региона като главна тема на предстоящите разговори при посещението на Тръмп в Полша. От думите му следва, че американският лидер пристига, за да потвърди, че е в сила член 5 от Устава на НАТО, задължаващ съюзниците да се притекат на помощ на коя да е страна от блока, ако бъде нападната от трета държава.

"Сега разполагаме с него (с присъствието на войски от други страни в НАТО, по-специално САЩ - бел. на Росбалт) - това ни дава усещане за по-голяма сигурност, защото гаранциите са потвърдени не само с подписите под документа, към който се присъединихме, но и с присъствието на войски от НАТО", каза Вашчиковски. По думите му полските власти ще приканят Тръмп "да удължи присъствието на американски войски в Полша".

Тръмп ще успее да посети в Полша и лидерска среща на т. нар. Триморие - проект за интензификация на сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа в сфери като дигиталните технологии, енергетиката, транспорта и създаването на нови инфраструктурни проекти.

Негов основен двигател днес изглежда е Полша, макар че в дейността на Триморието участват наред с нея Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония. Очаква се те да интегрират усилия въз основа на действащото вече обединение на постсоциалистически страни, известно като Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия).

Мнозина московски поклонници на геополитиката виждат в тази идея нов опит Русия да бъде разделена от Европа със "санитарен кордон" от Балтийско до Черно и Адриатическо море, който в икономически план и дори по брой на жителите ще е кажи-речи съпоставим с Русия.

Сега обаче полската визита на Тръмп най-вероятно ще бъде подмината с мълчание от Кремъл. Нищо, че посещението явно е насочено и срещу западноевропейските държави, и срещу Русия - Москва няма никакъв интерес публично да се сърди на Тръмп в навечерието на срещата му в Хамбург с Владимир Путин.

Ако пък там двамата изобщо не стигнат до разбирателство, московските политкоментатори със сигурност тутакси ще си го върнат на Тръмп заради гостуването в Полша с обвинението, че се мъчи териториално да изолира Русия от ЕС.

Защото и Кремъл наред с Доналд Тръмп си търси днес съюзници доста ситуативно, според последните политически събития. Дори ако вчера Германия например ни е била враг, утре - при влошаване на отношенията със САЩ, може като нищо да я провъзгласят за наш съюзник срещу Полша.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: САЩПолшаДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЛИК НАРОД С ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да се забрани на зЕлка да преписва леви статии. зЕлке помогни ми. Как да те обидя за да се махнеш завинаги?
14
1
 
3
 
! Отговори
до Комюнике 2050г. преди 6 години
На полско-китайската граница нищо ново-----------Ами, ти какво чакаш!Почвай да учиш китайски и трудовете на другаря Мао!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп търси пазар за американския шистов газ. Заради този газ има известно захлаждане на отношенията с Германия която се съгласи на "Северен поток 2".
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша всячески се стреми да се освобди от тоталитарното наследство на СССР.- Добре, да върне тогава на Германия земите, които получиха от Сталин след 2-та световна война. Те са около 40% от днешната й територия- да не ги изброявам подробно.
11
8
 
6
 
! Отговори
Комюнике 2050г. преди 6 години
На полско-китайската граница нищо ново.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПреЦедентът Тръмп умее единствено да лиже зад.иците на американските си господари!
9
0
 
2
 
! Отговори
Чоп преди 6 години
Bravo Shopp!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква Полша, в Краков стои камъкът, който отбелязва границата между Германия, Русия и Австро-Унгария. Основният проблем между Германия и Русия и къде да преминава границата им.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отива да даде на поляците оръжие и поляците трябва да нападнат някой.
6
5
 
8
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Ако се върнем назад-няма нищо изненадващо в полската позиция,те отдавна дават предпочитания на САЩ пред ЕС.И няма да пропуснат възможността да си осигурят могъща подкрепа срещу Брюксел.От друга страна,Тръмп също използва случая да демонстрира на Германия и Франция,че са джуджета спрямо САЩ и да си знаят мястото!Колкото до Русия-заема абсолютно правилната позиция като не реагира на вътрешните за Запада дрязги и изясняване на доминацията.
5
2
 
2
 
! Отговори
До факт преди 6 години
Ако нещо пада,това са потурите на някой!И не се мъчете ,да предвиждате Президента Тръмп,за това се иска и акъл
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Тръмп май много бързо изостави патриотизма и забрави кой го освободи от фашистко робство и се продаде на американските интереси за шепа жълти центове!
3
11
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Да живее нерушимата полско-американска дружба, гарант срещу варварските нашествия към Европа от източните племена!Браво!
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп иска да иде в Полша, да каже няколко приказки срещу бежанците и цяла Полша ще му ръкопляска. После всички световни медии ще отразят тоя сеир и Тръмп се надява да си вдигне рейтинга.
1
3
 
12
 
! Отговори
факт преди 6 години
Доналд Дък е един ***, типичен надут разгащил се богаташ.