Пентагонът: КНДР е заплаха за САЩ и техните съюзници

Тилърсън призова международната общност за действия
5 юли 2017 07:34, Елка Василева
45
Пентагонът: КНДР е заплаха за САЩ и техните съюзници
Снимка: архив, Reuters

Пентагонът заяви, че осъжда категорично севернокорейския тест на междуконтинентална балистична ракета, предаде Ройтерс.

Отбранителното ведомство подчерта, че със своите действия Северна Корея представлява заплаха за САЩ и техните съюзници.

Оставаме готови да защитим себе си и нашите съюзници и да използваме целия обхват на потенциала, с който разполагаме, срещу нарастващата заплаха от Северна Корея, каза говорителката на Пентагона Дейна Уайт.
По думите й ангажиментът на САЩ да защити Япония и Южна Корея "остава непоклатим".

Още по темата

Преди това държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън прикани международната общност за "глобални действия, които са необходими за възпирането на глобалната заплаха" от страна на Северна Корея.

В изявление Тилърсън окачестви поведението на Пхенян като нова ескалация на ядрена заплаха. Той предупреди, че ако някоя страна приема севернокорейски работници или оказва икономическа или военна помощ на Пхенян или не прилага санкциите на ООН, то тя "подпомага и подстрекава опасен режим". "Всички държави трябва публично да покажат на Северна Корея, че ще има последствия на нейния стремеж към ядрени оръжия", заяви държавният секретар на САЩ.

Вчера САЩ поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН, което вероятно ще бъде насрочено за днес следобед източноамериканско време, припомни Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също осъди ракетния тест на КНДР и призова ръководството на страната да се въздържа от провокационни действия, предаде ТАСС. По думите на Гутериш това е поредното "безцеремонно нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност" и "опасна ескалация на напрежението", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам, че всички дето хвалят ким колко бил непобедим забравят, че той не е някакъв глупав диктатор, който не си е излизал от държавата. Вички забравяте, че той е учил в Швейцария и много добре знае какво се случва с диктаторите, които посмеят да се правят на интересни пред САЩ. Затова спокойно, фенове на ким, той не е толкова умствено изостанал, че да атакува САЩ или негови съюзници.
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пентагонът: КНДР е заплаха за САЩ и техните съюзници"КНДР е заплаха само за САЩ. Факт.
10
5
 
24
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
САЩ са заплаха за човечеството...
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради тази корея не можаха да ни освободят от ссср!Заети бяха във войната!
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой пък ти е искал помощта на тебе и къв си ти че някой ще ти иска помощта?"САЩ обясняват, че КНДР била заплаха за съюзниците им и призовават световната общност за действия срещу корейците. Ние сме съюзници и част от световната общност, поправи ме ако греша.
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука някакъв умник вика, че КИМ щял да удари ТОКИО и СЕУЛ. Абе, умнико, да не мислиш КИМ за толкова глyпав? Нали ако посмее да удари сеул или Токио, корейският полуостров ще стане на Южнокорейски остров бе. Северна Корея ще е стъклен кратер заради няколко хиляди тактически ядрени удара преди да можеш да се изпикаеш.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Кой пък ти е искал помощта на тебе и къв си ти че някой ще ти иска помощта?
5
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щатите ще опитат първо "с добро".След това може да им се "случи случка" на диваците.То и Садам се перчеше много,обаче.........
4
4
 
13
 
! Отговори
Соца ряпа да яде ! преди 6 години
Ето това е световен тоталитаризъм !
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само този кошер не сте разръчкали. Този, обаче не е Садам и армията му не е от араби.
2
4
 
18
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Много американски бози си гледал! А помисли ли, какво ще стане със Сеул и Токио? Които са му в задния двор.
1
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам САЩ за една седмица да отряска цялата армия на Северна КОрея, пък после платените коментаторчета ще *** в коментарите "ама защо САЩ срина Северна Корея за една седмица", докато сега всички виждате как ***, че трябвало САЩ да ги било страх от смешната армия на Северна Корея, която е с оръжия и техника от Втората Световна война.