Скок на малолетните кандидати за убежище в България

1,3 млн. са подали молби за закрила в ЕС през 2016 г.
Обновена: 5 юли 2017 22:17 | 5 юли 2017 22:15, Никола Димитров
67
Скок на малолетните кандидати за убежище в България
Снимка: БТА

България е сред трите европейски държави с най-голямо увеличение на молбите за предоставяне на бежанска закрила от малолетни. Това съобщи европейската агенция за убежището ЕАСО в Брюксел при представянето на доклада си за 2016 г.

Само за година кандидатурите на малолетни у нас са се увеличили с 5%, като през 2016 г те са били 14 на сто от всички молби за закрила. Преди България по този показател се нареждат само Дания и Словения, където увеличението е с 9 и с 5 на сто, но съотношението на малолетните от всички молби е по-високо (19%).

Малолетните и непълнолетните, които не са придружени от възрастни, идват основно от Афганистан, Сирия, Еритрея, Сомалия и Гамбия. Като афганистанските граждани, които нямат 18 г. са 37%. Всеки трети малолетен афгански кандидат-бежанец е до 15 г, като при иракчаните процентът стига до 45 на сто и всеки пети е под 14 г, съобщава европейската агенция.

По официални данни в ЕС в момента има над 65 000 непълнолетни чужденци, които не са придружени от възрастни и само 14% от тях са момичета. Най-често те подават документи за убежище в Германия, Италия, Австрия и Великобритания. Като България е пета по честотата на избор при кандидатстване, посочва ЕАСО.

Евроагенцията е изчислила, че през миналата година в ЕС са подадени 1,3 милиона молби за предоставяне на бежански статут, като по-голямата част от тези хора са пристигнали в пика на миграционната криза през 2015 г, но чак сега са решили да се легализират. Мнозинството от тях са  сирийци – всеки трети. Следвани от афганци, иракчани, пакистанци и нигерийци.

През миналата година в България са регистрирани 8830 молби за убежище от афганистанци, 5350 от иракчани, 2640 от сирийци и 5 от нигерийци. Броят на регистрираните искания за бежански статут на афганистански граждани в България през 2016 г. се е увеличил с 43%, съобщава ЕАСО.

Германия и Швеция остават предпочитани държави за сирийците. 342 005 сирийски граждани са кандидатствали за убежище в ЕС през 2016 г, като одобрението им е 98%. „Успеваемостта“ на афганските кандидати в ЕС е 56%, а на иракчаните – 63 на сто. Най-ниски са шансовете на балканците с 1% одобрение за молбите от македонци, 2% от сърби и 3% от албанци.

Само през 2016 г. ЕС е предоставил различни видове закрила на 1,15 милион мигранти, като средното ниво на одобрение на молбите е 61 на сто, съобщава ЕАСО. Половината от решенията за предоставяне на международна закрила са издадени от Германия (54% от всички в ЕС), следвана от Франция (18%) и Великобритания – 6%.

В момента 595 000 души очакват отговор на исканията си за предоставяне на международна закрила в Европа.
Въпреки, че интересът към Германия продължава да е най-голям, някои от държавите, които посрещнаха първата миграционна вълна, като Швеция, Унгария е Италия са намалили миграционния натиск с въвеждане на допълнителни изисквания към кандидатите и така ги принуждават да търсят възможности другаде.

ЕАСО констатира, че в граничните държави има висок брой оттеглени молби, което означава, че кандидатите са ги напуснали и са отишли в други страни, където отново подават искания.

ЕАСО изчислява броят на новопристигналите имигранти и бежанци в ЕС през 2016-а на около 382 000 души. Спадът спрямо предходни години се дължи основно на драстичното намаляване на миграционния натиск от Турция след подписването на сделката между ЕС и Анкара за спиране на потоците от хора към Гърция. 182 534 души са влезли през южната ни съседка в ЕС спрямо 885 368 в пика на кризата през 2015 г.

Трафикът обаче се е пренасочил през Средиземно море като 2016 г. е била рекордна за влизанията през Италия. 181 459 души, предимно от Африка, са стигнали до италианските брегове. Това е с 18% повече от 2015 г., когато основните потоци минаваха през Гърция.

Според европейската агенция тенденцията на намаляване на броя на подаваните молби за убежище в ЕС продължава и през първата половина на 2017 г, но числата все още са по-високи от 2014 г. Броят на сирийските кандидати е наполовина по-нисък от миналата година и заедно с афганците и сирийците, гражданите на трите държави са една трета от всички кандидати за убежище. ЕАСО отчита, че всеки пети кандидат вече е афганистанец и че има рязко увеличение на молбите на нигерийци и пакистанци.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нахлуващите малолетни у нас да се предават на посолствата на страните от които идват.Те да ги връщат обратно.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 годишен на стероиди с по 2 убииства не е непълнолетен...
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми връщайте ги на родителите им тия, водете ги избягали от вкъщи, а не мигранти
39
0
 
5
 
! Отговори
До Европеец преди 1 година
Окуражаваща новина:"Днес Евро съюза забрани със закон исляма, джамиите и проповядването на исляма на територията на континента Европа.Следва събарянето на всички джамии и връщане на всички не християни обратно откъдето са дошли."

Да обаче на балканите хората сънуваха Вишеградския сън.И защо ли наоколо всичко беше катун до катун.

Ето ти окуражаващата новина бастуне.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с две думи, млади джихадисти , нека си ги въдят и хранят и после да ревът
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Досети се сам

Това дори не е глобализация. По скоро ефект от глобализацията и масовите комуникации. Ако всички медии започнат да пускат новини за етнически чистки ще спрат да идват поне на половина.
36
0
 
3
 
! Отговори
Заглавието да се чет преди 1 година
"Скок на мало Умните кандидати за убежище в България"
35
0
 
0
 
! Отговори
Хайнрих Химлер преди 1 година
Що бе Петьо? Нещо притеснява ли те?
34
0
 
2
 
! Отговори
Иван-Чифутт преди 1 година
До Петьо-Еврей

Абсолютно!
Свиквай!
33
1
 
7
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 1 година
Това новите българи ли са на снимката
32
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесна новина, дано и в България да идват и то колкото може повече.
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как точно установиха, че са малолетни, след като са без документи? Всъщност повечето лъжат, за да се възползват от по-големи облаги. Крайно време е да започнат да ги връщат обратно, иначе цяла Африка ще се довлече в Европа!Да се хванат да работят, не само да търсят безплатна софра и да изявяват претенции!
30
0
 
28
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Нарочно пращат деца щото по-лесно ще се закачат , какви хора са това. Значи трябва да им се взимат децата и да възпитават от малки в нашите традиции, ама малки да се взимат и никакви такива като приемане на родителите по-късно защото детето щяло да страда.
29
0
 
29
 
! Отговори
МИСЛИ БЪЛГАРИНО преди 1 година
ПРОСТОТИЯТА - ГЛАСУВА ЗА ТАРИКАТИТЕ, КОИТО НЕ ГИ ПЛЕБСЪТ.
КРЪЕ СЕ Е ЛЕЕЛО ЗА ТЕЗИ ЗЕМИ - А СЕГА ИЗБРАННИЦИТЕ ВИ Я ПОДАРЯВАТ.
НО '' УТРЕ '' КОГАТО НАТРАПНИЦИТЕ ВИ ИЗГОНЯТ ОТ СТРАНАТА ВИ - НЕ ''ПЛАЧЕТЕ''
28
0
 
39
 
! Отговори
Хех преди 1 година
До Европейка31
Извинете, но защо пък и помощ за Африка? Знаете ли какви несметни богатства крие този континент? Колко диамантени мини, залежи от самородно злато, руда, въглища...? Това че те немогат да се оправят или пък че някой друг ги експлоатира - Какво общо има с нас та ние да им пращаме помощ? Вчера събираха по дарителска сметка за болно детенце БЪЛГАРЧЕ - Аз искам парите ми от данъци и такси да отиват за такива каузи а не за някакви първобитни генетични недомислици на природата.
27
0
 
35
 
! Отговори
Европейка преди 1 година
Само затваряне на границите ще има ефект и помощ за Африка.Хитреците веднага се адаптираха към европейските закони и започнаха да изпращат децата,за да дойдат след тях целия род.Някога баба казваше за хлебарките-една ходи,сто води.
26
0
 
58
 
! Отговори
Хех преди 1 година
Вижте снимката - Само млади мъже и момчета! Били бягали от войната. А за децата там, за жените им, за старците им няма ли война???? Те не са ли заплашени??? Това си е чиста ислямска инвазия и поробване на белите държави, които видите ли незнам защо са длъжни да ги "приемат". Човек когато бяга за да спаси живота си и семейството си няма да тръгне сам, а със семейството си. Излиза че тези се спасяват, а децата и жените им да умират???? И за това аз работя и плащам данъци????
25
0
 
51
 
! Отговори
Хех преди 1 година
В България няма и неможе да има бежанци, тъй като в нито една съседна държава няма военни действия, преследване на хора с различни политически убеждения и т. нт. Тия всичките са търтеи които си търсят балами да ги хранят, обличат, лекуват и т. нт. Заради такива като тях няма пари за нашите деца които имат нужда от лечение, а и за нашите родители които изнемогват, въпреки че цял живот са работили за тази държава. Вчера събираха пари за 4г. детенце БЪЛГАРЧЕ вместо да го лекуват хранят ***!!!
24
0
 
32
 
! Отговори
Досети се сам преди 1 година
ЕТО ЗАТОВА УМНИТЕ ХОРА СА ПРОТИВ '' ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА '', ЗАЩОТО НИ СЕ НАТРАПВАТ ПРАВА И НОРМИ КОИТО НИКОЙ ОТ ВАС НЕ СЕ И ЗАМИСЛЯ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ КОИТО НОСЯТ СЪС СЕБЕСИ.
КАКТО Е ПРОБЛЕМЪТ СЪС У НАС.
23
0
 
45
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Стария трик. Пробутват си децата - "Ама как ,дечица са, имайте милост, нима ще ги изгоните?" След което към всяко дете се лепват цяла тълпа роднини - "Ама как, детенцето е само в тая чужбина! Нима ще сте такива немилосърдни хора и няма да допуснете да се събере с безутешните татко и мама?"