Скок на малолетните кандидати за убежище в България

1,3 млн. са подали молби за закрила в ЕС през 2016 г.
Обновена: 5 юли 2017 22:17 | 5 юли 2017 22:15,
67
Скок на малолетните кандидати за убежище в България
Снимка: БТА

България е сред трите европейски държави с най-голямо увеличение на молбите за предоставяне на бежанска закрила от малолетни. Това съобщи европейската агенция за убежището ЕАСО в Брюксел при представянето на доклада си за 2016 г.

Само за година кандидатурите на малолетни у нас са се увеличили с 5%, като през 2016 г те са били 14 на сто от всички молби за закрила. Преди България по този показател се нареждат само Дания и Словения, където увеличението е с 9 и с 5 на сто, но съотношението на малолетните от всички молби е по-високо (19%).

Малолетните и непълнолетните, които не са придружени от възрастни, идват основно от Афганистан, Сирия, Еритрея, Сомалия и Гамбия. Като афганистанските граждани, които нямат 18 г. са 37%. Всеки трети малолетен афгански кандидат-бежанец е до 15 г, като при иракчаните процентът стига до 45 на сто и всеки пети е под 14 г, съобщава европейската агенция.

По официални данни в ЕС в момента има над 65 000 непълнолетни чужденци, които не са придружени от възрастни и само 14% от тях са момичета. Най-често те подават документи за убежище в Германия, Италия, Австрия и Великобритания. Като България е пета по честотата на избор при кандидатстване, посочва ЕАСО.

Евроагенцията е изчислила, че през миналата година в ЕС са подадени 1,3 милиона молби за предоставяне на бежански статут, като по-голямата част от тези хора са пристигнали в пика на миграционната криза през 2015 г, но чак сега са решили да се легализират. Мнозинството от тях са  сирийци – всеки трети. Следвани от афганци, иракчани, пакистанци и нигерийци.

През миналата година в България са регистрирани 8830 молби за убежище от афганистанци, 5350 от иракчани, 2640 от сирийци и 5 от нигерийци. Броят на регистрираните искания за бежански статут на афганистански граждани в България през 2016 г. се е увеличил с 43%, съобщава ЕАСО.

Германия и Швеция остават предпочитани държави за сирийците. 342 005 сирийски граждани са кандидатствали за убежище в ЕС през 2016 г, като одобрението им е 98%. „Успеваемостта“ на афганските кандидати в ЕС е 56%, а на иракчаните – 63 на сто. Най-ниски са шансовете на балканците с 1% одобрение за молбите от македонци, 2% от сърби и 3% от албанци.

Само през 2016 г. ЕС е предоставил различни видове закрила на 1,15 милион мигранти, като средното ниво на одобрение на молбите е 61 на сто, съобщава ЕАСО. Половината от решенията за предоставяне на международна закрила са издадени от Германия (54% от всички в ЕС), следвана от Франция (18%) и Великобритания – 6%.

В момента 595 000 души очакват отговор на исканията си за предоставяне на международна закрила в Европа.
Въпреки, че интересът към Германия продължава да е най-голям, някои от държавите, които посрещнаха първата миграционна вълна, като Швеция, Унгария е Италия са намалили миграционния натиск с въвеждане на допълнителни изисквания към кандидатите и така ги принуждават да търсят възможности другаде.

ЕАСО констатира, че в граничните държави има висок брой оттеглени молби, което означава, че кандидатите са ги напуснали и са отишли в други страни, където отново подават искания.

ЕАСО изчислява броят на новопристигналите имигранти и бежанци в ЕС през 2016-а на около 382 000 души. Спадът спрямо предходни години се дължи основно на драстичното намаляване на миграционния натиск от Турция след подписването на сделката между ЕС и Анкара за спиране на потоците от хора към Гърция. 182 534 души са влезли през южната ни съседка в ЕС спрямо 885 368 в пика на кризата през 2015 г.

Трафикът обаче се е пренасочил през Средиземно море като 2016 г. е била рекордна за влизанията през Италия. 181 459 души, предимно от Африка, са стигнали до италианските брегове. Това е с 18% повече от 2015 г., когато основните потоци минаваха през Гърция.

Според европейската агенция тенденцията на намаляване на броя на подаваните молби за убежище в ЕС продължава и през първата половина на 2017 г, но числата все още са по-високи от 2014 г. Броят на сирийските кандидати е наполовина по-нисък от миналата година и заедно с афганците и сирийците, гражданите на трите държави са една трета от всички кандидати за убежище. ЕАСО отчита, че всеки пети кандидат вече е афганистанец и че има рязко увеличение на молбите на нигерийци и пакистанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вменяват ни се проблеми които изобщо не са наши
16
2
 
15
 
! Отговори
Джем турчина преди 6 години
По-вероятно е да видим новата порода- кюрдонационалоид!
15
3
 
49
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Абсолютно грешна политика на ЕС да толерира миграцията.Не можем да приемем целия свят,нито да го нахраним.Самите ние едва се изхранваме,затова трябва твърда политика от страна на властта срещу мигрантските набези,а не безропотно послушание към началниците в Брюксел,които ни налагат квоти.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
План Калерги в действие
13
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЪПРОС към ДАНСИма малолетни, има и непълнолетни. Животът е шарен
12
2
 
28
 
! Отговори
men преди 6 години
като ще внасяме африканци да внесем малко бури от южна африка. земеделци, работливи, смели и най вече белички. подложени са на същия геноцид като нас. на *** ще им се стори света малък... освен това да приберем и българите от украйна и молдова.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мито си има политици които предлагат адекватни мерки.Обществото в Европа като цяло е извратено и избира политици които обичат е такива като тоя на снимката.И добре,Европа става бунище като Африка и кво?Клошарите поемат към Китай и САЩ за да превърнат и там в ***.След тва почват да умират щото храната и водата са взели да свършват а те са 30 милиарда.Супер вместо малко клошари ще има много клошари.
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросните "малолетни" пристигат нелегално, без каквито и да е документи.Сещате ли се как знаем, че са малолетни? Те така казват... Сами си вадете изводите, ако разбира се не сте позволили пропагандата, ГЕРБ и Пеевски да ги вадят за вас.
9
3
 
35
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Значи китайците могат преди 3000 години да издигнат стена по северното протежение на границата си и то през планински терен с обща дължина от над 1000 км, а ние през 2017 година едва можем да свържем една телена ограда с дължина до 200 км.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11И как ще го оправят?Със СПИН и Ебола?Освен тва са само мъже?Ще почнат да изнасилват жени по улиците.
7
1
 
35
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 6 години
В Новината умишлено е написано *Малолетни* , след това се пише Непълнолетни .Разликата е Огромна - това са момчета на възраст между 16 и 18 години, обучени за стрелба и взривяване на експлозиви сред Хора .Това са Бойци на Аллах .
6
1
 
21
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 6 години
Я чиба от тука, я чиба, юруш.....
5
9
 
14
 
! Отговори
do Надето преди 6 години
Наде,признай,че обичаш да те ръгат е такива като тия на снимката с големите хоботи.Не се напрягай де,дишай спокойно ще ти направят няколко деца и след тва ще ходят да опрашват шведки и германки.Ще има за всички почти 2 милиарда са.
4
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да кажем категорично "НЕ" на всичките. Какви са тези малолетни, които пристигат по трафикантски канали през 15 граници? Тази история мирише много гадно.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като пораснат - ще има лафове за ня'къф алах в бара
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чиба,бреееееееее!!!!!!
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей пичове афганистански и други подобни. Правите голяма грешка. Тука не ви щем. Тя Меркел ви иска, на там отивайте