"Перфектна буря": Европа - в обрат, опасен за мигрантите!

Не може да се разчита на Либия, предупреждава организацията
6 юли 2017 22:12, Елка Василева
78
"Перфектна буря": Европа - в обрат, опасен за мигрантите!
Снимка: архив, Reuters

Европа прави опасен обрат в позицията си за Средиземно море, като вече разчита на Либия за помощ при ограничаването на броя мигранти, които се опитват да достигнат континента с нестабилни плавателни съдове. Това се казва в доклад на "Амнести интернешънъл".

Организацията определи като "безразсъдна" стратегията на ЕС за обучаване на либийската брегова охрана да спасява мигранти.

Обръщайки се към Либия, една затънала от хаос страна, която е отправна точка за опасното пътуване, ЕС създава "Перфектна буря", както е озаглавен и докладът на "Амнести", която излага често отчаяните мигранти на двоен удар. Те са изправени пред риска да загинат в морето или да изпитат тежки нарушения на човешките си права при връщането им в Либия, каза правозащитната организация.

От началото на годината над 2000 мигранти към Европа са загинали в морето, а над 73 380 души са достигнали Италия, се казва в доклада, в който се цитират данни на италианското вътрешно министерство.

Очаква се до края на тази година броят на пристигналите да достигне или надхвърли дошлите през 2016 г. 181 400 души, които бяха повече, отколкото в предишните две години, се казва в доклада.

ЕС трескаво търси начини да се справи с кризата, по-специално чрез Либия, където има две съперничещи си правителства и от която очаква помощ за спиране на заминаващите. ЕС набляга на екипирането и обучаването на либийската брегова охрана и военноморски сили за морски спасителни операции, за да играят водещата роля в борбата с мрежите за трафик и контрабанда.

"Амнести" заяви, че е "изключително проблемно" да бъде безусловно финансирана и обучавана Либия, където човешките права не се спазват, а за бреговата охрана има сигнали за насилие и дори контрабанда.

Организацията цитира инцидент от август, станал край бреговете на Либия, в който нападатели са стреляли по спасителен кораб на "Лекари без граници". Експертна комисия на ООН за Либия впоследствие потвърди, че в случая са били замесени двама служители от бреговата охрана.

През май либийската брегова охрана се намеси в издирвателно-спасителна операция на друга неправителствена организация. Служителите на бреговата охрана заплашили мигранти с оръжия, поели командването на дървения им плавателен съд и го откарали обратно в Либия, съобщи "Амнести".

"Настоящото положение с либийската брегова охрана е абсолютно възмутително. Безотговорно е ЕС да разреши някои спасителни операции, за които знаем, че са неадекватни, и да рискува човешки животи", каза в интервю в Брюксел Айвърна Макгауан, ръководител на отдела за европейските институции на "Амнести интернешънъл".

Най-лошото може да остане незабелязано, каза Макгауан. "Хората, които са карани обратно в Либия, биват връщани в незаконни центрове за задържане, където са подлагани на изтезания, изнасилвания и друг немислим тормоз", каза тя.

В доклада се казва, че неправителствените организации трябва да продължат да участват в спасяването на мигранти, макар "Амнести" да заявява, че това е задача на правителствата. Организацията не споменава отправената неотдавна заплаха от претоварената Италия да забрани на някои НПО да карат мигранти в пристанищата в южната част на страната.

Според "Амнести" е спешно необходима "многонационална хуманитарна операция" под контрола на Италия, а на използването на либийски ресурси трябва да се наложат някои ограничения, включително никакви спасителни операции извън териториалните води и прехвърляне на всички спасени мигранти на кораби на ЕС или други подходящи съдове.

"Амнести" не е единствената организация, което е разтревожена от идеята да се разчита на Либия за облекчаване на европейската мигрантска криза.

Директорът на издирвателно-спасителните операции на "Спасете децата" Роб Макгиливрей заяви, че спасени мигранти разказват за преживени ужаси в Либия, включително сексуални посегателства, продаване на труда им на други хора и бичувания и електрошокове в центровете за задържане.

"Да тласкаш отчаяни хора обратно в Либия, която мнозина описват като ад, просто не е решение", каза той.

Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос неотдавна призна на пресконференция в Париж, че ЕС се опира на страна, която е "в много несигурна ситуация".

Вчера Европейската комисия прикани страните членки да положат повече усилия и да проявят добра воля, за да се помогне на Италия и Гърция да се справят с нарасналия брой мигранти, които прекосяват Средиземно море.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза под аплодисментите на депутатите в Европейския парламент, че "ако всяка страна членка изпълни ангажиментите си да прояви солидарност, това вече ще е огромна разлика за Европа".

ЕС пое ангажименти да облекчи мигрантския натиск над Италия и Гърция, като другите страни членки поемат някои от бежанците, които са направили опасното пътуване през Средиземно море, но няколко страни в Източна и Централна Европа са проявили малко или никакво желание да го сторят.
 

/БТА/


78
Още по темата: ЕСЛибиямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се бъркаме в работата на Посейдон той си знае работа.
55
2
 
8
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Това вече прилича на филм със зомбита - пълчища подивели орди напират да пристигат там където само ще разрушават и ще налагат своя си начин на живот докато и новото място не заприлича на това, от което са дошли
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Амнести" създава "бежанци".НПОтата извън закона.Да бъдат съдени в международния съд в Хага като подстератели на миграндската криза и износ на тероризъм.забрана за НПОтата.
53
0
 
30
 
! Отговори
До ШАШ! преди 1 година
Ама ,ти наистина си пълен ШАШ.Бях две години в Либия през 80-те години на миналия век. Либийците си живееха прекрасно Дори за чужденците медицинската помощ и лекарства бяха безплатни. Кадафи ги извади от дупките и им построи жилища. Бензинът им беше жълти стотинки.Имаха си злато и петрол.Построи им прекрасни пътища..Убиха го. И какво? Сега ще видят кон боб яде ли и що е американска ”демокрация”.Където е стъпил американски крак,трева не никне и животът изчезва. Ба..лък.
52
2
 
25
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
Не съм фен на Доналд Тръмп, но отношението му към емигрантите ми допада. В Полша, където изнесе реч, спомена, че това вече е война между цивилизации, напълно съм съгласен с това!!! Европейският съюз трябва спешно да промени емиграционната си политика или съвсем скоро ще се разпадне, според мен!
51
1
 
29
 
! Отговори
Циник преди 1 година
До долният правозащитник!
Овчи аз не съм ял нищо!
Това първо!
Второ - не ми дреме, че диваците в Африка не са мръднали и до ден днешен от първобитнообщинския строй, и ги мързи, и не могат да ползват собстнените си ресурси!
Колонизацията е също еволюция - по развития, и по-напредналия - печели!
А ти като си толкова загрижен за историческата справедливост - покани у вас 20 шебека..храни ги , пои ги...и им се извинявй!
Точно такива като теб събират тези отпадъци, и ги карат в Европа!
50
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53
Оооооооооооооо, така ли????? А кога ядете кюфтетата, направени от природните богатства на тия страни, НИ РИВЕТЕ, нали???? Значи да ограбвате всичко каквото може от Азия, Африка и Латинска Америка може (поне досега де!), а да отговаряте за съдеяното не може!!! Е, НЕ МОЖЕ!!!! ЩЕ ОТГОВАРЯТЕ, ЩЕ ПЛАЩАТЕ И ДАЖЕ С РЕВЕРАНСИ ЩЕ ИМ СЕ КЛАНЯТЕ!!! В Библията е написано - БОГ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ И ВСЕКИ СИ ПОЛУЧАВА ЗАСЛУЖЕНОТО!!! Само едно не ми е ясно - НИЕ КАКВО ПРАВИМ В ТАЗИ к.оч.и.на?
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е тези НПО-та да понесат пълната тежест на закона. Време е капитаните на тези корабчета да полежат в затвора за трафик на хора.
48
0
 
22
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Музика в мойте уши. Щом Амнестито недоволства, значи сме на прав път.
47
7
 
28
 
! Отговори
Шаш преди 1 година
"Да тласкаш отчаяни хора обратно в Либия, която мнозина описват като ад, просто не е решение", каза той.
Изумен съм! Какъв ад? Либия беше ад допреди няколко години по времето на диктатора Кадафи. Сега вече е демократизирана държава в която НАТО наложи нормите на демократичния свят.
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Перфектната буря" се оказа самата Европа. Политиката й е като ударен самолет. И резултатът е налице.
45
1
 
23
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Има и друго решение. Не мога да разбера защо патрулните кораби събират търтеите още от либийското крайбрежие. Излезе с гумената лодка на един километър и те го приберат. Оставете ги да доплуват до Италия. Да видим колко от лодките ще стигнат. Според мен една на десет. После разпространете кадрите по телевизиите. Да видим колко ще тръгнат на път.
44
1
 
25
 
! Отговори
Бам Бам преди 1 година
Амнести Интернешънъл и Хелзинки Уоч да бъдат така любезни да работят с Либия и другите като нея по тези опущения, а не да джиросват отговорността върху държавите, които най-много страдат от безкрайния наплив от бежанци. Какво да направи Италия за правата на върнатите в Либия несретници? Пълна простотия! Аз бих казал, че именно Амнести са виновни за неспазване правата на тези хора, тъй като обвиняват здравата глава, вместо да търсят сметка на Либия.
43
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавите от ЕС да прекратят със социалната си система.Нахлуващите мързеливци идват само да я източват.няма безплатна хранилка ,няма желаещи да идват на безплатен живот.Връщане на всички.В ЕС само със ЗЕЛЕНА КАРТА както е редно.
42
1
 
19
 
! Отговори
Татяна Дончев преди 1 година
Ляво-толерастките НПО- та се притесняват да не им попречат да спасяват мигранти и да ги мъкнат в Европа ! Левичарките Дневник и Сега реват по темата!
41
13
 
7
 
! Отговори
Свободен българин преди 1 година
До Русия е велика - Ти си промит мозък и при всички случаи НЕ си българин.
40
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към желаещият подмяна на етническия състав на Европа ЕС се присъединяват и "правозащитните" организации! Има ли някой, който да защитава и правата на коренното население на Европа?
39
0
 
41
 
! Отговори
ЦИРК преди 1 година
"Организацията цитира инцидент от август, станал край бреговете на Либия, в който нападатели са стреляли по спасителен кораб на "Лекари без граници"." - А тези "лекари" защо спасяват хора край бреговете на Либия и ги карат в Европа след това? Ако ние с един кораб "спасиме" няколко хиляди български граждани от другия произход карй бреговете на Бургас например, може ли да пратим кораба към САЩ?
38
0
 
41
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Напротив връщането е решението 100% връщане за 3 месеца и ще намалее натиска. Като ги приемаш и идват повече.
37
0
 
42
 
! Отговори
Слон преди 1 година
Е,аз ли съм малоумна или какво?!Решение има...инвестира се в патрулни кораби и полицай от цяла Европа.Правят постовете в териториалнитв води на Италия,Гърция и Испания и като се покаже кораб с "бежанци" го ескортират обратно до Либия.Втори път няма да имат пари да платят на трафиканти "бежанците" и ще си седят където им е място.За истинските бежанци да направят центрове за обработка на документи и това е.Какво се правят на ощипани всички?