Полша иска да е енергиен хъб за газ от САЩ за Европа

Вашингтон готов да подкрепи диверсифициране на енергоизточниците
Обновена: 6 юли 2017 14:35 | 6 юли 2017 14:23, Елка Василева
74
Полша иска да е енергиен хъб за газ от САЩ за Европа
Снимка: архив, Reuters

Полша разчита да стане енергиен хъб, който да може да доставя газ от САЩ на различни страни в Европа. Това заяви полският държавен глава Анджей Дуда на съвместна пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Можем ли да станем хъб, през който от САЩ ще се доставя газ в страните от Централна Европа? Убеден съм, че да", каза Дуда, цитиран от ТАСС.

САЩ са готови да оказват на Полша и на други страни от Европа подкрепа при диверсифицирането на източниците на енергия, подчерта Тръмп на съвместната пресконференция.

Още по темата

Тръмп изрази задоволство, че първата доставка на втечнен природен газ от САЩ за Полша вече е факт.

Това се случи на 7 юни в Полша. Във Варшава събитието бе определено като историческо и преломно. Според мнението на местните наблюдатели тази стъпка значително ще укрепи позицията на Полша в преговорите с руския Газпром, който си остава най-големият доставчик на синьо гориво за страната, отбеляза ТАСС.

Газовият терминал в полския град Швинуейшче позволяват на страната да купува втечнен природен газ навсякъде по света и да го получава по море. Мощността на терминала е 5 млрд. кубични метра. Експлоатацията му започна в края на 2015 година.

Засега Полша получава постоянно втечнен природен газ в неголеми обеми от Катар. От САЩ досега е пристигнала само една пратка, но се очаква и втора.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: сащПолшаенергиен хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
До пророк преди 6 години
А ти усещаш ли че няма как да стане. И ако недай се Боже се случи ти ще плащаш за газ на четворна цена. Тогава ще се молиш за 2-3лв газ ама не.
45
2
 
3
 
! Отговори
Пророк преди 6 години
Усещате ли как всичко върви към деня, в който Европа ще спре напълно всичкия си внос от Русия, ще наложи максимални санкции - за всичко, и Русия скоропостижно ще се върне в 19-ти век.
44
3
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
Значи сега полша ще разпределя газ за цяла европа,а България неможе да разпределя през ЮП защото е руска, а не американска. Тоеа е лицемерния ес, разпад до дупка!!!
43
2
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
То не е нужно изцяло да се мине на американска шистова газ - достатъчно е да се намали делът Газпром, за да не могат да вържат бюджета.----А, кои буда---ли ще трябва да купят скъпия "дял" на американския газ? Примерът със скъпото електричество, което сме задължени на купуваме от американската компания на ТЕЦ Марица не е ли достатъчен????Пък после "рИвем" що тока и баничките били скъпи!!!!
42
1
 
1
 
! Отговори
дш Шоп преди 6 години
Шопеее.... няма по голямо робство от глупоста и про---стотията!Народа го е рекъл: "Злото, което сам си сториш и най-големият ти враг не би могъл да ти го стори".-)))))))))
41
1
 
3
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Полша иска да е енергиен хъб за газ от САЩ за Европа--------Супееер!С една мааалка подробност: - Кой ще купува скъпия американски газ в Европа.Аз се сещам само за укропитеците, други ба---лами - "Йок".псЦената на производството и услугите в Полша ще се увеличат два пъти минимум.А, ръста на икономиката ще падне с... е, нека специалистите да изчеслят.
40
5
 
1
 
! Отговори
РАДОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ преди 6 години
МИ ДОБРЕ ЩЕ Е ДА ВНАСЯТ АМЕРИКАНСКИ ГАЗ. ТАКА ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ ЩЕ СТАНЕ ТРОЙНО ПО-СКЪПО. ТОВА Е ЗЛЕ ЗА ТЯХ, НО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ АКО НЕЩО Е ЗЛЕ ЗА СОФИЯНЦИ, Е ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.ОТ СЕГА БЪЛГАРИЯ СЕ РАДВА НА БЪДЕЩИТЕ ЦЕНИ НА ПАРНОТО В СОФИЯ.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия също проектира да прави завод за втечнен газ и така може дза се спаси хъбът "Борисов".Все пак превозът през Черно море с танкери е маааалко по-евтино от превоза през Атлантика - просто Черно море е по-малко.Много от пишещите тук не знаят това.
38
6
 
1
 
! Отговори
don преди 6 години
Русия продава на САЩ газ .После американците продават на Поляците.Това се казва далавера.После кой командвал светаДоказа се ,че поляците пак са роби тоз път доброволно на американците
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 48ТОВА СА МОКРИ СЪНИЩА.
36
2
 
8
 
! Отговори
ДА АМА НЕ преди 6 години
ГЕРМАНИЯ СИ ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ. АКО БЕШЕ ИЗГОДНО - ПЪРВА ЩЕШЕ ДА СЕ НАРЕДИ НА ОПАШКАТА ЗА АМЕРИКАНСКИ ГАЗ. АМА ТЕ ИСКАТ РУСКИ ГАЗ И СИ СТРОЯТ ВЕЧЕ ВТОРИ ГАЗОПРОВОД.
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даден е старта на подготовката за газово ембарго на Русия. След 2-3 години руският газ ще си го ползват само руснаците.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМЕРИКАНСКИЯТ ГАЗ (В МЪЖКИ РОД СЕ ПИШЕ) се добива от частни фирми в пустинята Невада, пренася се по газопроводи до източното крайбрежие на САЩ, там се втечнява в специални заводи и се транспортира с танкери до клиента. Всичко това струва много пари, да не забравяме и печалбата, която съответната фирма ще си начисли.РУСКИЯТ ГАЗ се добива от държавна фирма (Газпром), разбира се има също разходи, но и добивът и транспортът са по-евтини.Освен това държавата-собственик винаги може да намали цената
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше на далавера нещо,никой нямаше да го остави в ръцете на Полша!!!Винаги далаверата е в полза на Германия!!!"Северен поток" ще го закрият и ще започнат купуване на американски шистов газ от Полша?!?!?!Може да са всичко друго германците,но не й ...дали!!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние също можем да договориМ внос на газ и САЩ и да препродаваме...............................Ами какво чакаш, подхващай бизнеса, докато не се е сетил Сашо Дончев и за нула време ще станеш милионер.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми те поляците като ядат все картофи - много акъл от тях не очаквай.
30
3
 
6
 
! Отговори
УМНИЧКИЯТ НА МАМА преди 6 години
Забравяте една важна подобност. Русия плаща транзитни такси и поддръжка на потока. Кораба на Сащ идва източва се и заминава. Абсолютно конкурентно е особено с големи танкери. Шифтовия газ там бележи революция и се лее като вода. България също трябва да поръча заедно с Румния и да продава на западни съседи.................................................ЗА ТЕ3И ДУМИ МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТСТВА С ГОЛЯМ ШАНС ЗА УСПЕХ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ГЛУПОСТ.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние също можем да договориМ внос на газ и САЩ и да препродаваме на съседи. Въпрос на бизнес ...но ако купуваме самолети от неква си Швеция ...може и да не ни огрее слънцето .
28
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 6 години
Аааааа, не така!Значи поляците ще правят конкуренция на нашия хъб, дето щяхме да го правим!Ама ББ нещо замълча...Явно бяха мечти или някой го подхлъзна яко, та чак стана смешно.
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко хубаво., но няма ред за цената! Полша купува газ от Катар по 700$ за 1000 кубика, срещу 314, която купува Германия. Просто поляк не е национлност, а диагноза, при това от най-тъъпите.