Тръмп от Полша: Поведението на Русия е дестабилизиращо

Президентът на САЩ обмисля "сурови неща" срещу КНДР
6 юли 2017 13:36, Елка Василева
36
Тръмп от Полша: Поведението на Русия е дестабилизиращо
Доналд Тръмп и Анджей Дуда. Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи към Русия редки за него критики, определяйки поведението й като дестабилизиращо, предаде Франс прес.

На пресконференция във Варшава преди утрешната си среща с руския президент Владимир Путин на форума на Г-20 в Хамбург Тръмп заяви, че САЩ работят със съюзниците си, за да се противопоставят "на действията на Русия и дестабилизиращото й поведение".

САЩ възнамеряват изцяло да изпълняват задълженията си в рамките на НАТО и продължават да смятат взаимодействието с партньорите от алианса "за критично важно за сдържане на конфликти и предотвратяване на войни между големи държави", предаде ТАСС.

Тръмп повтори призива си към партньорите от НАТО да изпълняват финансовите си задължения и изрази надежда, че Полша ще получи още много пратки природен газ от САЩ, предаде Ройтерс.

Още по темата

Тръмп повтори убеждението си, че предшественикът му Барак Обама е знаел, че Русия се меси в предизборната кампания в САЩ през 2016 г., но не е реагирал, защото смятал, че ще спечели демократката Хилари Клинтън.

"Ако мислеше, че аз ще спечеля, щеше да направи много неща по въпроса", каза Тръмп. Той заяви обаче, че е възможно намесата в изборите да е била осъществявана и от "други хора в други държави". "Никой не знае със сигурност", каза Тръмп без повече подробности, предаде Асошиейтед прес.

Американският президент предупреди Северна Корея, че обмисля "някои доста сурови неща" в отговор на изстрелването на севернокорейска ракета, способна да достигне САЩ. Той призова всички държави да се борят с тази глобална заплаха и да покажат на КНДР, че има последици от нейното "много, много лошо поведение".

Тръмп уточни, че не е сигурен дали ще приложи мерките, които обмисля, като каза, че "не поставя червени линии". "Срамота е, че се държат по такъв начин, но те се държат по много, много опасен начин и трябва да се направи нещо по въпроса", заяви той.

Президентът на САЩ похвали Полша за помощта й в борбата с групировката "Ислямска държава". Тръмп каза, че полската армия помага за обучаването на иракските специални сили и извършва разузнавателни мисии.

Американският лидер отбеляза, че полски войници се сражават и работят заедно с американските войски в Ирак и Афганистан и изтъкна, че Полша е една от малкото страни в НАТО, които отделят за отбрана 2 процента от брутния си вътрешен продукт, предаде Асошиейтед прес.

От своя страна Дуда подчерта необходимостта от засилване на трансатлантическата сигурност и енергийно сътрудничество и призова за дългосрочни доставки на американски втечнен газ.

Тръмп и Дуда обсъдиха важността на американското военно присъствие в Полша. Американският президент благодари на Полша за това, че приема 5000 военнослужещи на САЩ на своя територия и за подкрепата й за НАТО, посочва ДПА, цитирана от БТА.

"Силният съюз с Полша продължава да има решаващо значение, за да не се стига до конфликт и за да гарантира, че Европа никога повече няма да бъде опустошена от война между великите сили", каза Тръмп, като подчерта важността на НАТО за Източна Европа в момент, когато Русия дестабилизира региона.

Дуда похвали Тръмп, че "мисли много сериозно" за полската сигурност. "САЩ мислят много сериозно и президентът Тръмп мисли много сериозно за сигурността на Полша", заяви той.

Според полския президент посещението на Тръмп "подчертава връзката и качеството на съюза" между Полша и САЩ, отбелязва ТАСС. "Ние се оценяваме взаимно като верни партньори, които си сътрудничат в редица области, в частност в сигурността и НАТО", каза Дуда на общата пресконференция с Тръмп.

"Разговаряхме за присъствието на американски войски в Полша, за укрепването на сигурността в нашата част от Европа, източния фланг на НАТО, за ситуацията в областта на сигурността, за Украйна, наближаващите учения "Запад-2017", които ще се състоят в Беларус, разговаряхме за договорите за модернизиране на полската армия, споразумението за покупка на ракети "Пейтриът", осъществяването на проекта "Висла", заяви полският президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: САЩПолшаДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето едно виетнамско девойче редовно ,посред нощите, викало под прозореца на своя приятел,живеещ в студентско общежитие в София,че е много,много лош,защото спала с него,а той не искал да я вземе за жена...Та и другаря Трамп се оплаква,че севернокорейците са с: "много, много лошо поведение". А иначе-държава с територия от 120 х.кв.км и 25 млн население да се гаврят публично с потомствените англосаксонски престъпници заслужават световна почит и уважение!!!
5
9
 
18
 
! Отговори
А бе преди 6 години
"Тръмп:Поведението на Русия е дестабилизиращо"Ами дестабилизирайте се,у.ро.ди!Да не искате да ви легне,като при Елцин?Изтече тая-свобода(от вас) или смърт(и за вас)!
4
8
 
18
 
! Отговори
Тръмп е луд преди 6 години
Тоя няма кой да го спре, луд е колкото всички президенти на САЩ събрани заедно. При него няма задна скорост да знаете , не случайно е един от най-богатите милярдери и е президент на най-мощната държава.
3
2
 
15
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Русата Златка пак се изака.....
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни приказки за да успокоят полските наивници.
1
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее крепката полско-американска дружба, гарант за защитата на цяла Европа от заплахата от варварските инвазии от изток!