Нощем затворник, денем депутат... Една история от Бразилия

Всяка сутрин кола отвежда Жакоб от затвора до парламента
7 юли 2017 22:02, Елка Василева
4
Нощем затворник, денем депутат... Една история от Бразилия
Снимка: архив, Reuters

Селсо Жакоб се буди всяка сутрин в пет часа в килията си в затвора в Папуда, близо до столицата Бразилия, и чака кола, която го отвежда на работното му място: Камарата на депутатите.

Някои от бразилските парламентаристи са вкарани в затвора, срещу други се води разследване, но ситуацията на Жакоб е особена.

Той е осъден на седем години лишаване от свобода при облекчен режим, който му позволява да гласува закони, да участва в дебати и да оказва подкрепа на управляващата коалиция на президента Мишел Темер.

Вечер и през уикендите обаче стои заключен между четирите стени на килията си, която дели с още двама затворници, но те не се ползват със същия привилегирован режим.

"Тези, които ме познават - а в моя град ме познават добре - страдат с мен", каза той в интервю за АФП в кабинета си в Камарата на депутатите. "А тези, които не ме познават, ме смятат за поредния крадец, още един присвоил (публични средства). Трудно е да се отдели зърното от плявата".

"Хората казват: "Брей, затворник, който работи!", добавя този притеснен, словоохотлив мъж, който не иска да бъде сниман в сградата на парламента. "Защитавам се. Мога да обърна хода на нещата", уверява той.

На 60 години Жакоб е достигнал върха на политическата си кариера. След два мандата като заместник той става депутат на 1 януари. Успява да се намърда в парламента на мястото, овакантено от отстранения бивш председател на камарата Едуардо Куня, който сега излежава 15-годишна присъда за корупция, пише пише Франс прес.

Шести юни обаче се оказва пагубен ден за Жакоб. Арестуван е на летището в Бразилия. Върховният съд наскоро потвърди присъдата му, наложена, защото през 2002 г. неправомерно е обявил извънредно положение в град Трес Риос, на който беше кмет, за да възложи построяването на детска ясла, без да организира търг за обществена поръчка.

Жакоб признава, че е допуснал "технически" грешки и казва, че му е бил даден лош съвет. "В юридическите среди са в недоумение относно тази присъда", уверява Жакоб, с диплома по икономика и специализиран в сферата на образованието.

Тъй като присъдата не може да се обжалва, Жакоб се надява, че нови свидетелски показания могат да доведат до повторно разглеждане на делото.

Но сегашната ситуация в Бразилия не му улеснява задачата.

Политическата класа е под барабанен огън от обвинения в корупция, които хвърлиха вече зад решетките депутати и видни бизнесмени. Обвиненията застигнаха и самия президент Темер.

"Политиката ни изживява трудни времена, защото сме затънали в доноси и кражби на големи суми. В нормални условия нищо нямаше да ми се случи", каза Жакоб.

Депутатът, който участва в комисиите по образованието и правата на човека в долната камара, признава, че е бил обзет от страх в деня, в който влязъл в Папуда, където са затворени 5487 души, на около 30 км от Бразилия.

"Това място не е за препоръчване", смята Жакоб. През уикендите, когато си стои в затвора, другарите му по неволя не го оставят на мира. "Молят ме за помощ, да разгледам техните дела".

Депутатът затворник Жакоб не може да отиде никъде, без да информира властите, включително когато парламентарните сесии се проточат в малките часове на нощта. Забранено му е да ходи на пазар, както и всякакви социални дейности или посещения при роднини. Семейството му също не може да отиде да го види в камарата.

Вярва, че на този свят има справедливост и се уповава на Бог. Но си прави сметките добре: за всеки три изработени дни му се приспада един ден от присъдата. С това темпо след година и два месеца - една шеста от присъдата му - вече няма да спи в затвора.

"Ще трябва да излежа 10 месеца, за да премина в отворен режим", се надява той.

/БТА/
 


4
Още по темата: БразилияСелсо Жакоб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека му е зле, спи и яде безплатно в затвора, накрая на месеца депутатска заплата
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БРАЗИЛИЯ Е РЕЖИМ!!!!

ХЕМ СИ ОСЪДЕН ХЕМ СИ НА СВОБОДА!!!!!