Г-20 на финал: САЩ изолирани за климата, но не и за търговията

Страните призовават за борба срещу протекционизма
8 юли 2017 18:18, Боряна Павлова
7
Г-20 на финал: САЩ изолирани за климата, но не и за търговията
Снимка: Reuters

Заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 в Хамбург изолира Съединените щати на президента Доналд Тръмп по въпроса за климата, но взима предвид техните възражения за търговията, предаде ДПА.

Агенцията се позова на свои източници, които са се запознали с окончателния вариант на финалното комюнике.

В заключителната декларация всички държави от групата с изключение на САЩ потвърждават своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата. По-рано тази година американският президент изтегли страната си от новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне.

Още по темата

"Потвърждаваме нашия силен ангажимент към Парижкото споразумение, придвижвайки се бързо напред към пълното му прилагане", пише във финалното комюнике на Г-20. Групата отхвърля призива на Тръмп да предоговори спогодбата, която нарича "необратима".

Страните от Г-20 призовават за борба срещу протекционизма и насърчаване на свободната търговия. "Ще оставим пазарите отворени, отбелязвайки важното значение на реципрочната и взаимноизгодна търговия и инвестиционни рамки и на принципа на недискриминация", пише в заключителната декларация на срещата. Групата, на която се пада дял от 85 процента от глобалната икономическа активност, обещава, че "ще продължи да се бори срещу протекционизма, включително срещу всички нечестни търговски практики"

В същото време комюникето взима предвид възраженията на Съединените щати и по-конкретно националистическата икономическа политика на президента Доналд Тръмп, за да може текстът да получи тяхното одобрение. Г-20 признава "ролята на легитимните защитни инструменти в търговията". Групата освен това призовава някои свои членове, по-специално Китай, да намалят своя свръхкапацитет в своя стоманодобивен сектор.

/БТА/


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Русия беше направила така ще има санкции а защо за Америка няма тя да не нещо повече от когото и са било
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно че е Китай най големия замърсител. Пекин по цял ден е в мъгла от мръсотията. Нямат норми и стандарти , за да им върви производството и търговията. В Интернет има десетки клипове как работят там...под всякакъв стандарт.
И тук се получава странен казус. Европа налага на свойте производство стандарти , норми, чистота и т.на. което струва пари....А накрая внасят Китайска стока ...идваща никой не знае от къде.
4
8
 
10
 
! Отговори
Shopp преди 3 години
Щатите не са най-големия замърсител.
Най-големият замърсител е Китай.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е при нас. Който замърсява повече, плаща повече такса смет. А щатите са най големия потребител и замърсяват най много. А не искат да плащат.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можем да продаваме в бутилки чист планински въдух ,за САЩ след време, една възможност за бъдещетата търговия на България.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталинисти