Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция

Истанбул: Стотици хиляди се събраха на най-големия протест срещу кабинета
Обновена: 9 юли 2017 21:47 | 9 юли 2017 21:47, Анисия Иванова
112
Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция
Снимка: БТА

Стотици хиляди се събраха в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, който се превърна в най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат от юли 2016 г., предава Reuters.

С турски знамена и плакати с надписи "Справедливост“ в червено и бяло, демонстрантите се събраха да слушат главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу.

Кълъчдароглу, който е лидер на светската и кемалистка Народнорепубликанска партия, тръгна от столицата през юни месец, за да протестира срещу осъждането на партийния член Енис Бербероглу.

Енис Бербероглу бе първият депутат от Народнорепубликанската партия, който бе арестуван след неуспешния преврат от юли 2016 г. Оттогава около 50 хиляди души са арестувани, а 150 хиляди учители, съдии и военни бяха уволнени.

Кълъчдароглу заяви, че триседмичният му марш е помогнал на турците "да отхвърлят ризата на страха“, откакто в страната е обявено извънредно положение, припомня "Фокус".

Президентът Ердоган разкритикува Кемал Кълъчдароглу за протеста му, заявявайки, че правосъдието трябва да се търси в парламента, а не на улицата. Според Реджеп Тайип Ердоган, протестиращите са свързани с тези, които са извършили неуспешния опит за преврат.

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция се обърна към огромна тълпа по време на кулминацията на продължилия месец "Поход на справедливостта“, предава Middle East Eye. Кълъчдароглу обеща да донесе демокрация на страната.

"Този поход не свършва тук, това е само началото“, каза той, обръщайки се към хиляди демонстранти присъстващи на най-голямото опозиционно събиране.

"Със сигурност ще донесем първокласна демокрация на тази страна. Всеки ще има възможност да се изрази“, добави лидерът на Народнорепубликанската партия.

Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха едномесечния му поход с известния "Солен марш“ на Махатма Ганди през 1930 година.

Смята се, че стотици хиляди присъстват на мероприятието, като някои източници говорят за до един милион души.

Турското правителство отхвърли мероприятието, заявявайки, че политическите въпроси трябва да се решават в парламента, а не на улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това турчина явно е доста прoсто животно за да го трае още"Като ви гледам от тук вие умните всеки мандат пробвате друг :-) и със всеки нов се издигате все повече нагоре...Та не напразно май сте шестата космическа нация и първата в Г20 :-) :-) :-)
49
6
 
4
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До Османль 49В Германия,Франция и Белгия,както и в цяла Европа не ви имат за нищо. Вие сте просто едни гастербайтери,които да вършите черната работа и толкова. Живеете в гета и очаквате да ви уважават? Ми чакайте така и няма да го дочакате. Вие не сте и никога няма да бъдете европейци това е свиквайте. Никой не ви е викал там сами сте отишли и сте се съгласили да сте роби, а сега ревете. Като не ви харесва опъвайте платната и да ви няма. Европа може и без вас. На никого не сте притрябвали.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз едно съм научиЛ в живота по темата ...караш ли се със всички ...накрая духаш супата . Света не е за единаци.Тоя лудия си позволи да убиди много нации и лидери, което Не е нормално за човек от такъв ранг. Никой няма да му прости особено западните играчи на шах. Русия си е по кръв лицемерна ...там никога не знаеш кога щи забие ножа.
47
4
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До Османль 49Много си ми смешен с твоите умозаключения. Да не пби гласовете да ти говорят? А вече отговаряш ли им? Ха ха ха. Били те кардаши с Русия. От мен да знаеш ще ви пляскат и едните и другите тоест и американците и руснаците. Така се насадихте сами. Ха ха ха. А това, че сте 10 милиона турци в Германия Франция и Белгия няма никакво значение. Не са решили не са ви изритали навън. Да не си мислите, че ако продължавате да им създавате проблеми няма да ви наритат? Само стой та гледай.
46
4
 
5
 
! Отговори
Дойчо преди 6 години
Тук пишат хора, които не обичат демокрацията. Мустакатият в Анкара е като Джугашвили. Ама няма кой да чете и да помни. А за Меркел...не знам 3 милиона немци да работят в Турция,за да живеят по-добре. А турците пълнят Германия, сигурно защото и те знаят къде е по-хубаво. Без Германия Турция става като Либия. За няколко години.
45
7
 
5
 
! Отговори
Османль преди 6 години
До Горд Бьлгарин!Вече няма врьщане на зад, ние с европейците и Руснаците сме от одавна кардаши, само в Германия Франция и Белгия живеят над 10 милиона турци! За туй братко османлию, кардаш кардааш кардаш!
44
5
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До ОсманльИ това ли ви е смешната икономика? А нещо да кажеш за Германия? Баба Меркел как ви посече, а? Много се дървите, но ако западна Европа изтегли производството си от турция след 1-2 години ще пърдите от глад. Така, че не се надувай много пуйко, че си окаляхте пътеките към цяла Европа и САЩ. А с Путин е въпрос на време и той да ви го нахардахули. Тогава на къде? Сирия Ирак и Иран също не ви имат за нищо. И ? Сами се докарахте до тук. Вашата е изпята.
43
3
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До Анонимен 42Малката ти квадратна главичка май не схваща, че САЩ няма да пропуснат да го оправят вашия убавец след като ги предаде. Американците не забравят такива неща и не прощават. Въпрос на време е неговия край, а за страната ви не знам. Ще ти напомня, че и с Путин няма да ви се размине. Той само чака подходящият момент. Него,какво го бърка да ви вземе парите за газопровода, а дали ще ви пуска газ е отделен въпрос.Не забравяй,какво стана в Украйна. Тогава, какво ще правите, а? Ха ха ха
42
4
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Ние не сме експери но не се дуеме като пуяци както теб откакто леко му потръгна на твоя идол Ердоган. Не спираш да го възхваляваме а той е просто един диктатор, който не ми остава много. Просто очаквам насраната реакция на хората като теб, когато Ердоган падне. много хора обиди, дори някъде да е бил прав. а с руснаците просто му се размина защото игра провокатор, но колелото се върти
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политическото джудже Ерджолан се скара с великите сили и успя да предизвика състояние на предгражданска война състояние в държавата си. Това турчина явно е доста прoсто животно за да го трае още
40
3
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Ние не сме върнали но ве дреме като паяци както теб откакто леко му поръчка на твоя идол Ердоган. Не спираш да го възхваляваме а той е просто един диктатор, който не ми остава много. Просто очаквам насраната реакция на хората като теб, когато Ердоган падне. много хора обиди, дори някъде да е бил прав. а с руснаците просто му се размина защото игра провокатор, но колелото се върти
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите...От 15 години викат "край на Ердоган..." и ще продължаваме да го избираме...След руския самолет "край с Турция..." и още проекти ще правим с Русия...След референдума "край с Турция, до няколко седмици ще се срине икономиката"... та преди няколко седмици увеличиха заплатите на някои професии и пенсиите...Сега 1 млн хора са се събрали...пак край...:-) :-) :-) Абе Турция е 80 милиона...Булгарчета експертчета...дайте край на ексертизите...защото и ваща не е лесна!
38
8
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Ти май си забравил как се бяхте испонасрали всичките башибозуци като чакахте решението на братушките за ответен удар след свалянето на изтребителя! После си отдъхнахте като решихте че всичко се е разликата но уви, Путин само чака момента в който ще го нахлули на Турция за това своеволие! Просто следи събитията с трепет
37
4
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До 37Недей бърза толкова. Не казвай "Хоп преди да прескочиш трапа",защото ще паднеш в него. А това,което казвам ще стане. Ти само стой и гледай. Светът не се върти заради вас. Вие сте просто една прашинка в космоса не се надценявай. Ако САЩ са решили да ви стъпчат, а аз подозирам,че е така то те ще го направят и вие нищо не можете да направите. Не сте световна сила и не сте им равни, колкото и да ви се иска. Вие сте просто една играчка за тях, с която да се забавляват,а когато им омръзне ...
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След свалянето на руския самолет единствено Божидар Димитров позна, че няма да се стигне до война а ще има санкции. И позна. И турските домати потеглиха за Иран и Азърбейджан. Оттам пак за Русия но на двойна цена.
35
0
 
1
 
! Отговори
chach преди 6 години
sirkove.rejisirano ot krai do krai.
34
9
 
3
 
! Отговори
До Горд българин преди 6 години
Забравил си нещо...турците не са като шараните на Каддафи и Саддам!!!Те били диктатори е вече ги няма...дойде демокрация там ДА...Сега Ердоган е диктатор аха.:-) А и ако изводите и анализите на булгарите излизаха, та то след руския самолет трябваше да има бомба над Босфора и след референдума икономиката до няколко седмици щеше да ни се срине...Експертче, мръдни малко в лево ве...
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ са бомбардирали кюрдски позиции тази вечер. 40 от Пкк са убити.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как е виц на турски?
31
4
 
9
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
Така като гледам събитията и си вадя извода,че турция също като Либия, Ирак и Сирия я очаква голямата "демокрация". Така ще ги демократизират, че ще станат на 3-4 части,а този Ер мер ще приключи като ръководителите на онези гореспоменатите. То не може да се върти насам и натам и да не му скроят шапката. Мисля,че скоро ще има драматични събития в югоизточната ни съседка.Явно на никого не му трябва такъв краен ръководител като Ерчо и заради това ще го пляскат и едните и другите.Ай да им е честито.