Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция

Истанбул: Стотици хиляди се събраха на най-големия протест срещу кабинета
Обновена: 9 юли 2017 21:47 | 9 юли 2017 21:47, Анисия Иванова
112
Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция
Снимка: БТА

Стотици хиляди се събраха в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, който се превърна в най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат от юли 2016 г., предава Reuters.

С турски знамена и плакати с надписи "Справедливост“ в червено и бяло, демонстрантите се събраха да слушат главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу.

Кълъчдароглу, който е лидер на светската и кемалистка Народнорепубликанска партия, тръгна от столицата през юни месец, за да протестира срещу осъждането на партийния член Енис Бербероглу.

Енис Бербероглу бе първият депутат от Народнорепубликанската партия, който бе арестуван след неуспешния преврат от юли 2016 г. Оттогава около 50 хиляди души са арестувани, а 150 хиляди учители, съдии и военни бяха уволнени.

Кълъчдароглу заяви, че триседмичният му марш е помогнал на турците "да отхвърлят ризата на страха“, откакто в страната е обявено извънредно положение, припомня "Фокус".

Президентът Ердоган разкритикува Кемал Кълъчдароглу за протеста му, заявявайки, че правосъдието трябва да се търси в парламента, а не на улицата. Според Реджеп Тайип Ердоган, протестиращите са свързани с тези, които са извършили неуспешния опит за преврат.

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция се обърна към огромна тълпа по време на кулминацията на продължилия месец "Поход на справедливостта“, предава Middle East Eye. Кълъчдароглу обеща да донесе демокрация на страната.

"Този поход не свършва тук, това е само началото“, каза той, обръщайки се към хиляди демонстранти присъстващи на най-голямото опозиционно събиране.

"Със сигурност ще донесем първокласна демокрация на тази страна. Всеки ще има възможност да се изрази“, добави лидерът на Народнорепубликанската партия.

Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха едномесечния му поход с известния "Солен марш“ на Махатма Ганди през 1930 година.

Смята се, че стотици хиляди присъстват на мероприятието, като някои източници говорят за до един милион души.

Турското правителство отхвърли мероприятието, заявявайки, че политическите въпроси трябва да се решават в парламента, а не на улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Türk преди 6 години
ATA TÜRK FOREVER
89
2
 
2
 
! Отговори
До Никк преди 6 години
Само да те питам бате...и ромите ли са българи понеже живеят в България и те...понеже викате, че османлиите са ги докарали тях... но пък не може и няма вероятност пък от Анадола да са дошли потомци... Ееее значи Сталин ви е промил мозъците... :-)
88
6
 
4
 
! Отговори
Никк преди 6 години
До ббо:"Доста българи има детоксикация плюят турците да не забравяме историята 500 години ..."Ами извинявай ако се чувстваш обиден, но е разбиераемо това. Всички знаем и неможем да забравим, за какво варварство е ставало въпрос. Знам че времената са други сега, но неможем да забравим. И турция да беше под българско робство по такъв изеднически, лош и брутален начин, и турците щяха да плюят българите, нали?
87
4
 
12
 
! Отговори
Никк преди 6 години
Турция си има техните си проблеми, ние си имаме нашите. До българите мюсюлмани- моля спрете да се смятате за турци, защото сте мюсюлмани. Вие сте българи. Ако мен са ме научили да изповядвам индуизъм тук, вместо християнство, това няма да ме прави индиец. Пак ще съм българин. И ние всички споделяме обща съдба тук. Затова не си струва да има противопоставяне, защото ние всички сме си българи тук и от това само ще загубим. Нека да си живеем живота мирно, светски, а религията оставете на заден план
86
3
 
3
 
! Отговори
ббо преди 6 години
Доста българи има детоксикация плюят турците да не забравяме историята 500 години неса 50 или 100 по това време кой знае турските войници какво са правили с пра пра бабите ни и колко чисти българи са останали за това преди да плюете малко мислете няма да ви наричам българи по правилно да ви наричам хора защото най големия уж българин балерина патриота май беше грък
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премахване на двойното гражданство с Турция.Стига намеса във вътрешните ни работи чрез потурнаците.Да си живеят "прекрасния" живот при Ердоган.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен82siguren li
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен89vzemi se samoubivay dr....
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93 kakvo te bolı za dvoynoto grajdanstvo ako elesno premahni go ............................
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DIKTATURATA SI E V BALGARIQV BG OT GODINI BORISOV UPRAVLQVA S OKOLO 25-30 % GLASOVEA V TURCIQ ERDOGAN UPRAVLQVA S NAD 50 % GLASOVEQ KAJETE SEGA KADE E PO DEMOKRATI4NO
80
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премахване на двойното гражданство с Турция.
79
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ще е диктатура или демокрация в Турция за нас българите е най-важно за да имаме добри съседски отношения да се премахне двойното гражданство между двете държави което е мост за намеса във вътрешните ни работи.Това изнудвачество от страна на Турция трябвада се прекрати окончателно.Но Турция никога не е искала добросъседство с никоя съседна и държава.Винаги политиката и е била агресивно или прикрито нападателна.
78
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Никаква демокрация не може да донесе нито управляваща, нито опозиционна партия в Турция. Религията която изповядват не позволява демократизъм."Предвид, че Ислям и Християнство са най-близките една до друга религии в света, споделят над 70% общи идеи, значи същото важи и за християнството. Еххххх, неразумни и необразовани българино...
77
5
 
18
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Не знам каква демокрация има предвид,но дано не е първокласна американска.
76
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никаква демокрация не може да донесе нито управляваща, нито опозиционна партия в Турция. Религията която изповядват не позволява демократизъм. Само ще заблуждават обикновения човек и другите страни
75
8
 
12
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
А, бе, "Съюзо на младежта" какви глупости дрънкаш?! В тоя комунизъм няма нищо добро! В България е пълно с млади успели хора, които са учили 17-18, че да не казвам и повече години! Няма как човек със средно или с посредствено висше, колкото да се каже, че има такова да живее добре! Който се е учил и работи здраво има и успехи, който е мързелив и мисли само за далаверки, естествено, че ще е зле!
74
22
 
18
 
! Отговори
Съюз на младежта преди 6 години
Откакто България е в съюз със САЩ, Турция и ЕС страната ни се скапа. Време е да се реновират старите изконни българо-православни ценности: един вожд, единен български народ, силна държава! Стига сме си играли на демокрация = анархия, за която не сме подготвени. Въпрос на оцеляване е! И въобще не ни интересуват комунистическите комплексари -либерастите и с0р0соиди. Тях ще ги пратим "на топло" в Белене. Народът го иска! Глас Божи!
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе за кавала и България си много прав. Ама това е защото сме евроатлантици ;)))
72
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турчетата си създадоха проблеми с Русия, после с Германия и САЩ, а си имат тряадиционни проблеми с ВСИЧКИ съседи. Няма да изкарат дълго така ;)
71
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските турчета ще ядат турска катманду чаламба май, ама а да видим. Ще ги надъхат да скачат срещу Българите и заради товса ще ядат голямата чаламба...