Българските ученици - с най-дълги ваканции в Европа

В Северна и Централна Европа ваканциите са до 5 седмици по-кратки
Обновена: 10 юли 2017 20:17 | 10 юли 2017 20:16, Анисия Иванова
32
Българските ученици - с най-дълги ваканции в Европа
Архив: Булфото

Лятната ваканция е любимото и най-дълго чаканото време за учениците по цял свят. Някои от тях обаче се радват на повече ваканция от други.

Преглед на летните ваканции за учениците в Европа и къде колко се почива направи "Евронюз", съобщава Нова тв.

Франция е страна с фиксирана лятна ученическа ваканция. Тя започва от 8 юли и продължава до 4 септември.

В Германия, Австрия и Великобритания пък лятната почивка за учениците започва и свършва по различно време според различните провинции.

В Германия 16-те федерални провинции започват ваканцията по различно време. Първи са учениците в Долна Саксония и провинция Бремен, които излизат в лятна ваканция на 22 юни, но се връщат в класните стаи още на 2 август. А учениците в Бавария чакат до 29 юли, за да излязат във ваканция.

Началните и средните училища в голяма част от Източна Европа се радват на най-дългите ваканции – 12-13 седмици.

Толкова дълго почиват и учениците в Италия, Португалия, Испания и някои Балкански страни, пише още "Евронюз".

Това е значително повече от почивката за учениците във Великобритания - между 6-9 седмици. Например учениците в Шотландия и Северна Ирландия почиват 8-9 седмици, а тези в Англия и Уелс – по-малко от 7 седмици.

Най-малко почиват учениците в Германия, Холандия и Дания – 7 седмици и по-малко.


32
Още от
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
goso преди 10 месеца
До Анонимен <<А това, че в Германия учениците имат и есенна ваканция пропуснахте>>

Както и да ги смяташ сумарно ваканциите в Германия и навсякъде, българските ученици и студенти са с ОГРОМНИ сумарни ваканции дето никъде другаде ги няма
28
0
 
0
 
! Отговори
goso преди 10 месеца
по царско време преди 1945 лятната ваканция е била дълга и това се е оправдавало с нуждата децата да помагат в работата на нивата през лятото и така са правели. По социалистическо / комунистическо дългите летни ваканции са насърчавани от държавата за да ходят учениците по 1-2 месеца на бригади в селското стопанство, лятна бригада, есенна бригада. Сега при демокрацията дългите летни ваканции са без смисъл, но са в интерес на учители заради отпуските, безделници, лентяи и скитащи по молове.
27
0
 
2
 
! Отговори
Хахах преди 10 месеца
Абе тест български журналисти съвсем за мезе ни взеха.
26
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
В тези държави обаче, пропуснахте да споменете, имат много ваканции по време на учебната година, за да разпускат децата и да не се натоварват толкова много психически. Учат две-три седмици и разпускат една. Да не говорим и че са по 10-15 в клас. Тук като захапят от 15-ти и са по 30 в стая.... Една лятна ваканция им остана и нея коментирате...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
всичко е разходи
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учи мама да не РАБОТИШ. Приказка от СОЦА.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В ГЕРМАНИЯ ДОМАШНОТО ВЪЗПИТАНИЕ, ЦЪРКВАТА, ФИМАТА НА РОДИТЕЛИТЕ е В ПОЛЗА НА УЧЕНИЦИТЕ. НА 20ГОДИНИ СА ПРОФЕСИОНОЛИСТИ.
ТУКА УЧИ ДО 30 ГОДИНИ И МУ МИНЕ ЖИВОТА БЕЗ ДА ИМА ПРОФЕСИЯ
22
0
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 10 месеца
. Това било онова било. Било е ама вече не е
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДО 22 как да го оценим че е най доброто СЕГА. КАТО НА ПРАКТИКА НИЩО НЕ ИЗЛИЗА ОТ ТИЯ ЗНАНИЯ. НЯМАТ ПРОФЕСИИ,
МОЖЕ ПРИ БОРИС 1 ДА Е ТАКА , СЕГА СЛЕД СОЦА Е ЖАЛКО.
20
1
 
2
 
! Отговори
kireza преди 10 месеца
киреза 71 г.
В БЪЛГАРИЯ НАЧАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е НАЙ СТАРОТО В ЕВРОПА...ОЩЕ ЦАР БОРИС 1 Е ПОСТАВИЛ НАЧАЛОТО,Т.Э. ПРЕДИ 1200 ГОДИНИ,КОГАТО СКАНДИНАВЦИТЕ И ДРУГИТЕ СЕВЕРНИ НАРОДИ САМО СА МУЧАЛИ....НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ БЕШЕ НАЙ ДОБРОТО В СВЕТА,ДОКАТО МУЧАЩИТЕ НЕ ЗАПОЧНАХА ДА НИ УЧАТ НА ВСИЧКО,ЗАТОВА И НИЕ СЕГА СМЕ МУЧАЩИ....БЕШЕ НАЙ ДОБРОТО ПРИ НАЙ ДЪЛГИТЕ ВАКАНЦИИ!!!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТУКА ДЕЦАТА СЕ УЧАТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ДАЛАВЕРИ, ИЗМАМИ, ЛЕНТЯЙСТВО.
ТОВА НИ ОСТАВИ СОЦИАЛИЗМА КОЛЕКТИВНИ ТАРИКАТЛЪЦИ.
"ПИЕМ, ПЕЕМ, ПУШИМ ДАМАДЖАНИ СУШИМ.,ДА ЖИВЕЕ ТЕ КЕ ЗЕ СЕ ТО^
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В ГЕРМАНИЯ да учиш и да РАБОТИШ е нормално ОЩЕ в училище.
ТОКОВА шляене на ученици НЯМА.
ОТ малки започват работа и се женат. ДЪРЖАВАТА отпуска кредити с ниска лихва за ФИРМИ. НЯМАТ време НИ да объркат, ни да дърпат, НИ за чалга и ПРОСТОТИИ.
17
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 10 месеца
Ако броим лятбата ваканция -да, ако в другите държави имат много често малки почивки за по седмица което ни изравнява.....
16
0
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 10 месеца
И какво... трябва ли децата да се пържат в тези жеги в клас... преди няколко години когато завършвах в класните стаи ставаше непоносима жега още в 10 часа.
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А това, че в Германия учениците имат и есенна ваканция пропуснахте да го споменете. Защо се говори само за лятната ваканция, а не се сметнат общо броя на дните в годината, в които учениците са във ваканция? Резултатът от сравнението ще бъде доста по-различен.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И ще станат ли по-умни ако им скъсим ваканциите? При това качество на сегашното образование, не вярвам. Така и така ги броят само за това да получават училищата пари, поне не им пипайте ваканциите.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Става въпрос за традиция. Щом като тук е така, така трябва да бъде. Какво значение има дължината на ваканцията в Германия или Португалия?! Какво постигаме, ако ги уеднаквим, дори и да беше възможно? И най-вече, защо трябва това да губи време на институциите?!
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Климата няма значение и в Германия е 30 градуса, но децата са на училище до края на месецът в Баден Вюртенберг. В България пропуснах а да уточнят, че през м. Май има много почивни дни и много не учебни заради матурите.
11
2
 
20
 
! Отговори
Горещини преди 10 месеца
В южните държави на Европа, лятната ваканция била по-дълга - само лаик може да се изненадва от този факт или да счита, че трябва да се поправим. На юг в тези жеги не може да се учи и е нормално ваканциите да са през горещините.
10
0
 
18
 
! Отговори
Испания преди 10 месеца
Толкова много фиести (празници) имат в различните области и провинции72, ум да ти зайде: на 3г. отиват на училище от 11.09 до 20.06 , като септември месец учат от 9-13ч. ,а от октомври са от 9-14ч. и от 15.30-17ч( ако детето не е записано на стол, в 14ч. го взимаш и в 15.30ч го връщаш по желание). Имат 3 срока , основното и средното образование им е слабо (движат се с поне две год. назад от нашето) за сметка на висшето.