Доналд Тръмп - непредсказуемата величина на световната сцена

"Човече, концентрирай се. Представляваш САЩ на Г-20"
Обновена: 10 юли 2017 22:01 | 10 юли 2017 21:36, Елка Василева
46
Доналд Тръмп - непредсказуемата величина на световната сцена
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

При втората задгранична обиколка на президента Доналд Тръмп имаше по-малко моменти в стил "слон в дипломатическа стъкларница", които по време на първата бяха довели до затвърждаване скептицизма на европейските лидери. Имаше по-малко публично критикуване на съюзници и нямаше избутвания за заставане на челно място при позиране за снимка.

И все пак в събота Тръмп си замина от Европа на изходна позиция: непредсказуема величина на световната сцена и външен човек за американските партньори, пише Асошиейтед прес.

За поддръжниците на президента на САЩ със своите виждания за нещата той изпълнява предизборното си обещание да се престане с прекомерната прозрачност в американската външна политика и да се направи преоценка на дългогодишни международни споразумения, дори на договорености с най-близките съюзници на Вашингтон. Според неговите критици обаче той продължава да изпраща на света опасно нееднозначни послания.

"Нашите партньори и съюзници търсят смисъла и намеренията зад тези думи и ще прочетат в тях, каквото им се иска, а то може и да не е онова, което е имал предвид Тръмп", заяви Лора Розънбъргър, бивш съветник по външна политика на Хилари Клинтън и старши сътрудник на Германския фонд "Маршал".

Посланието на Тръмп по отношение на Русия беше най-завъртяно въпреки усилията на съветниците му да се приключи веднъж завинаги с въпросите за мнението му по въпроса за намеса на Москва в президентските избори. Президентът на САЩ отказа да я заклейми публично по същия начин, по който го е направил пред руския президент Владимир Путин на срещата между двамата в петък.

Американският държавен глава общо взето остави без отговор версията на Путин, който заяви, че Тръмп приел думите му, че не е имало руска намеса на изборите през 2016 г. - "вече съм си казал мнението" по въпроса, гласеше неговата реакция в неделя сутринта в Тwitter.

Отношението на американския президент към Путин от една страна предизвика объркване, а от друга безпокойство, особено на фона на разследването за възможна координация по време на миналогодишната предизборна кампания между предизборния му щаб и Русия. Но все повече челното място в притесненията им заемат позициите на Тръмп за климата и търговията.

Разногласията по въпроса за климата проличаха още по-силно в края на срещата на Г-20 в Хамбург. САЩ бяха единствената страна от групата, която не подписа декларацията за потвърждаване на подкрепата за международните усилия за борба с климатичните промени. В документа се казва, че Парижкото споразумение за климата - от което Тръмп се оттегли миналия месец - е "необратимо".

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление за отказа на американския президент да подпише декларацията. Френският президент Еманюел Макрон, който ще бъде домакин на Тръмп в Париж по време на кратко негово посещение тази седмица, обяви: "Има сериозни различия, все по-големи различия между големите сили. Появяват се авторитарни режими и дори в западния свят има сериозни разногласия, несигурност, нестабилност, каквито само допреди няколко години не съществуваха".

Тръмп и съюзниците му обаче сякаш харесват неговите променливи позиции и изолираност. Найл Гардинър, външнополитически анализатор в консервативната фондация "Херитидж", която има тесни връзки с Белия дом при сегашното управление, окачестви Тръмп като "най-откровения и неконвенционален американски президент в съвременната история" и заяви, че той съумява въпреки всичко да бъде изразител на "доктрина и виждания, които са разбираеми".

Консерваторите в САЩ бяха окрилени от речта на Тръмп във Варшава, която може би бе най-цялостното представяне на възгледите му за ролята на Америка в света. Той похвали Полша за нейната издръжливост и отправи призив към западните страни за обща борба срещу силите, заплашващи "да заличат връзките на културата, вярата и традициите, които те правят такъв, какъвто си".

Консервативната редакционна статия на в. "Уолстрийт джърнъл" нарече речта на Тръмп "определяща" за него.

Но макар и изказването на американския президент във Варшава да описва света в строги рамки, посланието му за Русия беше нееднозначно. На пресконференция в Полша той призна, че Москва се е намесила в изборите през 2016 г., но повтори твърдението си, че и "други страни" може да са направили същото, което изглежда сваля от прицел Путин.

Няколко часа преди срещата с руския президент Тръмп написа в Тwitter, че "всички" на форума на Г-20 говорят за това как Джон Подеста - водещ съветник на Клинтън - "отказал да предаде на ФБР и ЦРУ сървъра на Националния комитет на Демократическата партия. Позор!" Миналата година американските разузнавателни служби заявиха, че имейлите на комитета и на Подеста са станали обект на руска хакерска атака.

Тръмп отстояваше тезата, че демократите преекспонират въпроса за намеса на Русия, за да намерят оправдание за загубата на Клинтън. След съобщението в Тwitter за Подеста последният, който е бивш високопоставен съветник в Белия дом, реагира, докато шофираше по време на семейно пътуване със съпругата си, заявявайки, че президентът "не съзнава какво прави".

"Човече, концентрирай се. Представляваш САЩ на Г-20", написа Подеста в Тwitter.

Съветниците на Тръмп се надяваха след първата му среща с Путин този въпрос вече да стане затворена страница. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, единственият представител на официален Вашингтон, който беше заедно с Тръмп на срещата, заяви, че американският президент открил разговора, "изразявайки безпокойството на американския народ" за руска намеса в изборите и окачестви разговора с руския държавен глава като "доста тежък и продължителен".

Версията на Путин беше по-различна. В събота той заяви пред репортери, че според него Тръмп е приел думите му, че не е имало руска намеса, но добави, че най-добре би било за това да бъде попитан лично самият американски президент.

Сътрудници в Белия дом не са отричали тази версия. А пороят от постове на Тръмп в Тwitter от неделя сутринта не внесе голяма яснота.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп, Путин и Ердоган били неадекватни? Много весници четеш, пич. Неадекватен е Бойко - спря Южен Поток за да даде на Турция възможността да стане енергиен център. И за да доубие българската промишленост и обикновения българин. Това е неадекватно.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека е абсолютно предсказуем. Всички знаят долу горе какво ще направи и долу горе кога ще го направи.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам чувството,че светасе наака,мелания обикаля света ,резултата от изборите на най важните
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е нахален въздухар, който въпреки това е станал милиардер и президент. Това ме кара да си задавам сериозни въпроси за американската държава.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛИЧНО АЗ А МИСЛЯ И МНОГО ХОРА КАТО МЕН НАСТРЪХВАТ ОТ ТРЪМП,ПУТИН И ЕРДОГАН ! ТИЯ ТРИМЦАТА СА НЕАДЕКВАТНИ И ЗАПЛАХА ЗА СВЕТА !ПРЕКОМЕРНОТО ИМ "АЗ" НЕ ГО РАЗБИРАМ !
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човече,продължавай,щом умниците вият,на прав път си!Нека пришуркват ,но без да го вадят!
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Непредсказуем" е дипломатичната версия на "ненормален". Срам за Америка!
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей много грозен тоя.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче Тръмп си има фенове и у днес-а. Ха-ха.
19
11
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Тя величината на Тръмп беше ясна още преди изборите, а самият факт че този клоун се харесваше и на нашенските ***, както и на всякакви други нестабилни анархистични елементи, тръгнали на бунт с/у системата и порядките в демократичните общества, беше достатъчно показателен за качествата му. Но е нормално един луд, да се харесва и на другите луди, като него ..... !!!
18
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тръмп може и да се прави на артист,ама така или иначе следва указанията на човека назначил го за президент-Ро.тшилд*!Така че освен някои забавни изпълнения,големи изненади няма да има.*Ако някой си мисли,че американският народ избира президента-много се лъже!Господарите манипулират вота както си искат.То и нямаше между какво да се избира-Х.Клинтън човек на Сор.ос,а Д.Тръмп протеже на Ротшилд.Понеже сега Сор.ос е в немилост пред Синедриона,неговия кандидат отпадна.
17
4
 
2
 
! Отговори
има инвазия преди 6 години
Те провеждат от стотици години нагла хлор токсична диверсия ..Пълнеща болниците с грипозни,пневмонии,диабет.,левкози,инсулти,инфаркти ,рак..Обсебват бюрократи и прокарват все по нагло престъпни проекти за решения..те принудиха стотици милиони водачи на МПС да увреждат тежко климата и земята с включени скенери и фарове денем и нощем..
16
4
 
1
 
! Отговори
ИМа проблеми преди 6 години
Виждате ПУтин Меркел и Тръмп, че имат специфични подпухвания от извънземни облъчвания и спец подсладители.Нашествениците ползват духове на техни убити при минали инвазии военни за групови и индивидуални манипулации.техни са белите скенери облъчващи земята от стотици милиони автомобили./.монтирани вместо доказано безвредни жълти фарове./техни са и холограмите подържащи масови убиици /произвеждат ги чрез обсебване на човешка техника
15
1
 
1
 
! Отговори
пазете лидерите преди 6 години
Mnого е Важно да се пазят лидерите от нагли ПИАР мероприятия.Примерно черен терористи проникнал през разлом направил чрез обсебване тер акт в ВОлгоград и изведнъж траур лични Путин го пращат там ..американците вкарват няколко дивизии извънземни *** в черно море закачени за обсебваща техника в два американски военни кораба уж щели да пазят Сочи..И Хоп извънземните окупирааи цяла Украйна.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо белобради, ако продължава да вади САЩ от всички споразумения и на финала ще извади доларът от световната търговия автоматично и тогава САЩ отиват на дъното. Но понеже той е много "умен" и не се е замислил и за момент даже за това. Въпрос на време е с такъв *** да се стигне до това. Не случайно е фалирал 3 пъти.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пално куко хак им е на краварите
12
6
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
А проблема с Тръмп е, че не му позволяват да влезе в владение на държавата, чийто президент е. Неговата представа за САЩ е водеща индустриална държава. Извън този фокус попадат недисциплинирана финансова олигархия, манипулативни медии, слаба администрация. И в тази каша, напълно е възможно, Русия да се окаже поддръжник на идеите му за спасяване на Америка. Оставена на медиите, безумното ЦРУ, създаващо всякакви фейкове, и войнствените НАТО бюрократи, САЩ ще бъдат донор, финансов и човешки.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютен *** е тоя дръмп.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп трябва много боб, пардон хамбургери да изяде, докато дойде на нивото на Путин. За който беше една тренировка за обучение на пинчери.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАПутин е от газ и нефт като шейховете.