Тилърсън похвали куража на турския народ при опита за преврат

Държавният секретар на САЩ се срещна с президента на Турция
10 юли 2017 07:54, Елка Василева
5
Тилърсън похвали куража на турския народ при опита за преврат
Рекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се срещна в Истанбул с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Франс прес.

Преди това Тилърсън се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Според Анадолската агенция двамата са разговаряли за Сирия и Катар.

Не беше разпространено никакво комюнике след срещата между Тилърсън и Ердоган.

Държавният секретар на САЩ говори също така на церемонията по откриването на 22-ия Световен петролен конгрес в Истанбул в качеството си на бивш главен изпълнителен директор на американския петролен гигант Exxon Mobile.

 Тилърсън похвали куража на турския народ в защита на демокрацията по време на неуспелия опит за преврат в страната през юли миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Тилърсън не е споменал масовите арести и други репресивни мерки, предприети от турските власти след провалилия се пуч.

Бившият главен изпълнителен директор на американския петролен гигант Exxon Mobile - най-голямата публично търгувана компания в сектора, получи награда за четирите си десетилетия работа в бранша.

Тилърсън благодари за оказаната чест и довери, че колегите, партньорите и конкурентите в петролната индустрия му липсват, предаде Асошиейтед прес.

Турция възложи големи надежди на новия американски президент на САЩ Доналд Тръмп, след като двустранните отношения се влошиха при неговия предшественик Барак Обама, отбелязва Ройтерс. Тръмп обаче разгневи Ердоган с решението си да въоръжи кюрдските милиции, които се сражават срещу групировката "Ислямска държава" в Северна Сирия.

За сметка на това и Турция, и Съединените щати се опитват да посредничат в кризата между Катар и негови съседни арабски страни, посочва Франс прес. Саудитска Арабия и други държави от региона обвиниха малкото, но богато и влиятелно емирство, че подкрепя тероризма и се е сближило с Иран. Те прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар и му наложиха икономически санкции, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не е имало никакьв преврат турция подкрепя сащ за климата за да и предадатгюлен ама няма да стане кьде са парите и имотите на гюлен всичко е присвоенокаквато е задачата свобода за полит затворници турция не е демократична територияа султанат на които не трябва да се вярва
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕРДОГАН Е ДЕМОКРАТ,
2
10
 
10
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 6 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ :)))))НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :)))))))
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За инсценирания преврат ли? Слабо театро!