Русия поиска от ЕС да свали санкциите срещу Асад

Москва се заканва с ответни мерки за изгонените от Обама дипломати от САЩ
11 юли 2017 22:35,
138
Русия поиска от ЕС да свали санкциите срещу Асад
Снимка: БТА

Европейският първи дипломат Федерика Могерини и руският й колега Сергей Лавров показаха, че няма сближаване в позициите между Брюксел и Москва за слагане край на войната в Сирия. На среща в Брюксел снощи Лавров настоя ЕС и САЩ да свалят санкциите срещу режима на сирийския президент Башар ал Асад.

"Крайно време е ЕС и САЩ да си дадат сметка за хуманитарните последствия от санкциите си срещу Сирия. Това е ненормална ситуация, която пречи на подновяването на производството в страната на стоки за ежедневна употреба, включително на фармацевтиката, която беше развита в Сирия", коментира Лавров.

Това накара Могерини да прекъсне преводача му, за да каже, че европейските санкции не са насочени срещу сирийското население, а "срещу конкретни лица, които са отговорни за ситуацията".

Могерини подчерта, че ЕС е най-големият хуманитарен донор за сирийците в страната и извън нея с близо 10 млрд.евро подкрепа и че е готов да даде и повече за "връщане към нормален живот". Тя добави, че ЕС приветства решението за примирие в югозападна Сирия, договорено от САЩ и Русия, и го разглежда като стъпка към национално примирие.

Могерини потвърди, че ЕС не възнамерява да се ангажира военно в конфликта и че се гордее, че не е сред военните участници във войната.

Първият дипломат на ЕС заяви, че Съюзът държи ядрената сделка с Иран, сключена през 2015 г., да продължи да се спазва във всичките й части. По повод намерението на САЩ да преоценят споразумението, Могерини заяви, че то е "достижение на международната общност", а не на отделни държави. Лавров не коментира Иран пред медиите, нито ситуацията в Крим и в Източна Украйна, които също са били обсъдени.

Руският външен министър повтори позицията си, че европейските санкции срещу Кремъл а довели до "недалновидно замразяване на контактите на различни нива", докато в същото време ЕС и Русия като съседи, "имат интерес да обменят мнения по международни въпроси". Той добави, че разговорът с Могерини, който е бил по нейна покана, е бил конструктивен и разговорите помежду им ще продължат.

В отговор на въпрос на руската телевизия на английски език Russia Today дали Москва ще предприеме действия срещу САЩ заради блокирана руска дипломатическа собственост в Щатите, министър Лавров каза, че ако Вашнгтон не я освободи, "ще бъдат предприети ответни мерки според международните правила". Той отказа да отговори на същия въпрос, зададен му от американски журналист.

Като се позовава на дипломати, руският вестник "Известия" пише днес, че Кремъл обмисля да изгони 30 американски дипломати и да отнеме от САЩ два дипломатически комплекса в Москва и в Санкт Петербург.

През декември 2016 г. с един от последните си актове като президент Барак Обама изгони 35 руски дипломати и блокира два руски дипломатически комплекса заради сведения за намеса на Москва в президентските избори в САЩ.

По-рано днес във Виена Лавров коментира пред руски медии, че се обмислят мерки, без да ги уточни.
След избора на Доналд Тръмп Кремъл реши да изчака, за да види дали новият американски президент ще промени решението на своя предшественик.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Млати, млати, тъжния кон у зъбите!
92
5
 
13
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
До Анонимен 103Асад ще свърши като Кадафи а Путин ще свърши като Саддам!
91
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, санкциите на ЕС не са насочени срещу сирийците, а срещу твърде развитата им държава. Ето сега я сринаха, Лавров за някаква фармацевтика си мечтае, но всички знаем че фармацевтиката е привилегия на Западна Европа. Така че естествено никой няма да им помогне да им станат конкурентни. Или пък да станат отново бяла държава. Добре че Асад има як гръб, та за Сирия има някаква надежда. Иначе бъдещето, което ЕС и САЩ планираха беше тип - Либия - не държава, а територия с племнни вождове
90
14
 
2
 
! Отговори
всички на лечение преди 6 години
както виждате могерини е увредена с проникващо пси препрограмиране което я прави неадекватна.. нашествениците без малко да ни нахендрят над 40 000 000 бежанци от турция и ядрена война заради окупацията н а Украйна и последвалите нагли въоръжени нападения над донбас.СЪвет всички пострадали от нови античовешки оръжейни системи да се пратят на лечение не да насаждат омраза в европа..До окупацията на Киевска русия москва бе най големия и верен парнер на Европейските държави..сега изведнъж
89
10
 
1
 
! Отговори
аман от наркомани преди 6 години
Правилно напомняме ,че чрез пси препрограмиране и презобяване със спец наркотици провеждащи нагли кървави метежи в много страни охраняващи средизмено и черно море си обезпечиха пълна подкрепа на европейските наркомани ..Заради тях сега десетки милиони бежанци се преселват в западна европа ,заради тях е и този тн прекозид в АНглия.Вместо да арестуват престъпниците от запад провеждащи спец акции срещи страни членки на ООН ..
88
1
 
7
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До seira 93 Ми то и Борисов е избран по демократичен начин и то три пъти.Защо ревете срещу него и искате да го свалите?Ех вие....Нехранимайковци.
87
0
 
16
 
! Отговори
Да ,бе....ха,ха,хааа преди 6 години
Може и по една бибитка , да му направиме.......!!!!Рускси мераци и тъпизми!
86
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия отдавна не е в позицията да иска нещо от ЕС и Могррини много точно е показала на евразийския *** къде му е мястото.
85
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
западняците няма да свалят санкциите те искат камьк да не остане в сириясамо петролни кладенци и те да са на крана в името на тази печалба не ги интересуванищо още повече ид колкото е по голяма разрухата в бл изток и африка толковапо добре за тях ще им продават орьжие да се трепят взаимно и да не се занимаватс независимост и петрол вижте турция как се вихри в раиона
84
14
 
24
 
! Отговори
хх преди 6 години
Работил съм две години в Сирия, в Тартус и Алепо и картината в страната ми е съвсем ясна. Диктаторите от фамилията Асад са алауити, каквито са около 8 % от сирийците.Подкрепят ги шиитите около 15% и донякъде арабите християни и арменците, които са под 5%.70% са сунити и към тях диктатурата винаги е била особенно свирепа.Сирия винаги е била затворена държава и там влиянието на запада е минимално.Така че, ако някой е виновен за реките от кръв пролети в Сирия то това е основно кръволока Асад.
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има Руска газ примесена с газ която руснаците препродават винаги на най високата цена.Може с войни, с подкупи с монополи, ама то е ясно.Къде се ползва внасяната от Русия газ? Тецовете на Ковашки, уж отопляващи и дотирани, реално продаващи ток с високите мизи.Където има ТЕЦ, няма градски газопровод.Което значи,че реалната демонополизация на дистрибуциятана ток и санирането ще доведе до минимална нужда от руската оскъпена така наречена ПОМОЩ.
82
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Башар е синчето на Хафез Асад, взел с преврат властта в Сирия.Не ми казвайте, че това е демокрация.
81
25
 
7
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРЕЗИДЕНТА БАШАР АЛ АСАД Е ИЗБРАН ОТ СИРИЙСКИЯ НАРОД И САМО НАРОДЪТ МОЖЕ ДА ГО СВАЛИ ПО ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ!ВСЯКАКВИ ДРУГИ "САНКЦИИ", "МЕРКИ", "ОГРАНИЧЕНИЯ" И Т.Н. НА КОЙТО И ДА БИЛО, СА НЕЛИГИТИМНИ ОТ ГЛ. ТОЧКА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО И СА НАСОЧЕНИ СРЕЩУ ВОЛЯТА НА СИРИЙСКИЯ НАРОД!!!
80
1
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Българин''дестабилизация на размирни райони'' - моля включвайте си мозъка когато пишете.
79
9
 
26
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Хорс фейс Лавров не е в позиция да настоява за каквото и да е пред ЕС...Може само да моли...Обаче след всичко което натвориха заедно с джуджи,се съмнявам че и молбите ще свършат работа...ЕС не вярва на сълзи...
78
25
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Долу ЕС! Това е една военна организация, целяща дестабилизация на размирни райони.
77
23
 
25
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Няма край цинизма на ЕС,въвела е санкции срещу Сирия нападната от терористи подкрепяни и от запада!?света е полудял....
76
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горичките да му махнели санкциите , защото не можел да произвежда ...Ами нали води война със всички бе ? *** смешното. Ще вода война ....Ама чакайте да си почина хахахаххаха
75
20
 
25
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
А бе Лавров, ЕС и САЩ нали бяха пред умиране??? Какво значение имат санкциите им??? Пък и вие сте най-великите на тоя свят...Давайте вие пари и технологии на Асад.Пък и те с. джуджи са си лика прилика...
74
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересна тенденция се забелязва от два дена в този сайт,,а именно ,че преди Израел да обяви за персона нон грата Джордж Сорос преди всеки коментар насочен срещу него и дори споменаването на думата *** веднага се триеше ,а сега Не. Явно този сайт изцяло се съобразява с политиката на евреите.