Печатането на фалшиви пари в Европа намалява

Франция е най-засегнатата от страните в еврозоната
12 юли 2017 11:28, Елка Василева
0
Печатането на фалшиви пари в Европа намалява
Снимка: архив, Reuters

Франция е най-засегната от разпространяването на фалшиви пари в Европа, но на континента се наблюдава спад в количеството подправени банкноти, заловените между 2015 и 2016 година, показват официални данни, цитирани от Франс прес.

Франция представлява 34 на сто от фалшивите банкноти, пласирани в Европа, което я прави най-засегната страна в еврозоната, следвана от Италия, Германия и Испания, посочва Централното бюро за борба с фалшифицирането на пари към френската полиция.

Службата констатира тенденция на спад в тази дейност - заловените фалшиви пари във Франция са намалели с 35 процента, а в Европа - с 25 на сто.

Отслабването на явлението се дължи главно на разбиването на две печатници за подправени банкноти в Италия, която захранва Франция (73 процента от задържаните във Франция фалшиви пари идват оттам), и на навлизането във Франция на новите банкноти от 20 евро, които по-трудно могат да бъдат фалшифицирани.

Централното бюро очаква тенденцията на спад да се запази и през 2017 г. поради появата на новата банкнота от 50 евро.

Според полицията банкнотите от 20 и 50 евро са най-често фалшифицираните. Те представляват 87 процента от всички подправени банкноти, пуснати в обращение.
 

/БТА/
 


0
Още по темата: фалшиви пари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари