Екзекутираха двама осъдени на смърт в Япония

124 затворници очакват изпълнението на смъртните си присъди
13 юли 2017 16:27, Елка Василева
13
Екзекутираха двама осъдени на смърт в Япония
Снимка: архив, Reuters

Двама осъдени на смърт бяха екзекутирани в Япония, с което броят на екзекуциите в страната след връщането на власт на консервативния премиер Шиндзо Абе достигна 19, предаде Франс прес.

"Става дума за два изключително жестоки случая, при които животът на жертвите е бил отнет по напълно егоистични причини", заяви на пресконференция министърът на правосъдието Кацутоши Канеда. "Разпоредих извършването на тези екзекуции след зрял размисъл", добави министърът. Той разреши и предишната екзекуция, извършена през ноември миналата година.

"Амнести интернешънъл" определи смъртното наказание като "пълно пренебрежение към правото на живот". "Смъртната присъда никога не дава правосъдие, това е най-тежкото наказание по своята жестокост и безчовечност", заяви Хирока Шоджи, специалист по Източна Азия в организацията.

САЩ и Япония са единствените индустриализирани демократични страни, които налагат смъртни присъди. Международните организации за защита на човешките права се обявяват и против жестоката според тях японска система, при която осъдените могат да чакат с години в изолация. Предупреждават ги за момента на екзекуцията само няколко часа по-рано.

В момента 124 затворници очакват изпълнението на смъртните си присъди. 91 от тях са поискали повторен процес, според агенция Джиджи прес.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Япониясмъртна присъда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на японците! Още една причина да им се възхищаваме! Ето така се поддържа редът и дисциплината на ниво, и затова нямат вършеещи навсякъде ромбове като нас. Трябва да въведем максимално скоро смъртното наказание и ние!
8
0
 
14
 
! Отговори
Инж. преди 6 години
Преди време ми се случи да говоря с един бивш затворник. Той казваше, че в затвора имали девиз: "От затвора се излиза, от гроба - не." Тълкувайте го както искате.
7
1
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Ето на това казвам демокрация-каквото повикало...Браво на японците.
6
3
 
18
 
! Отговори
до EU citizen преди 6 години
Защо използваш думи на които не знаеш значението, а само си ги чул?Къде видя расизъм и ксенофобия, като екзекутираните са японци? Пък японците не са глупави както е всеизвестно, така че не им пука за ЕС!
5
29
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 6 години
Япония никога няма да бъде в ЕС и НАТО с такива расистки и ксенофобски изстъпления. В 21-ви век сме, във всяка цивилизована държава има еднополови бракове и толерантност към всичко, а тези още убиват хора.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ също е единствената страна използвала ядрено оръжие, но се бори други страни да нямат такова. Китай като им резне доставките и интелигентните ни.га ще възродят щатското производство на ниски цени.
3
1
 
32
 
! Отговори
avs преди 6 години
Много добра правораздавателна и съдебна системи имат японците-затова там тежките престъпления са рядкост! Дано и в Бг стане така!
2
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ауууу, сега ще видите ЕС през макарона на Ердоганя.
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като убиваш някой е хуманно , а като закона те екзекутира не било хуманно :))) Много добре си правят ...така се държи простолюдието ...иначе става анархия.