Възстановка, церемонии, поход... Турция отбелязва година от преврата

Гюлен: Животите на толкова много невинни хора бяха почернени!
Обновена: 15 юли 2017 07:34 | 15 юли 2017 07:30,
136
Възстановка, церемонии, поход... Турция отбелязва година от преврата
Снимка: Архив, Reuters

Днес в Турция се отбелязва първата годишнина от неуспешния опит за държавен преврат.

Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад пуча, извършен в нощта на 15 срещу 16 юли миналата година.

Малко преди полунощ на 15 срещу 16 юли 2016 г. телевизионна водеща прочете в ефира на държавната телевизия ТРТ съобщение, оповестяващо вземането на властта от армията. По-късно самолети на военновъздушните сили бомбардираха държавни институции, сред които парламента в Анкара. По улиците на Истанбул и Анкара се появиха танкове.

Превратът бе осуетен с помощта на гражданите, които по призив на президента Реджеп Тайип Ердоган излязоха по улиците в страната. Близо 250 души бяха убити и над 2 хиляди бяха ранени.

Тази седмица в цяла Турция се организират мероприятия за отбелязване на 15 юли, който бе обявен за Ден на демокрацията и националното единство.

Президентът Ердоган обяви вчера, че в събота в страната ще започне "национално демократично бдение". Бдението ще започне в 12,13 часа, като имами в различни части на страната ще рецитират Корана едновременно, информира Анадолската агенция.

Ердоган добави, че бдението ще продължи до полунощ на 16 юли. Той посочи, че гражданите ще могат да присъстват на церемониите и мероприятията, в които участва самият той.

В 13 часа днес ще се състои заседание на парламента със специална програма, а в 15 часа се предвижда среща с чуждестранни журналисти.

В Истанбул, на моста над Босфора, който бе наречен "Мост на геройски загиналите на 15 юли", тъй като там бяха спрени танковете на пучистите, ще бъде направена възстановка на събитията. Градският транспорт ще бъде безплатен за гражданите.

В 18,30 часа в Истанбул ще започне поход на националното единство с участието на Ердоган, ветерани от преврата и роднини на загиналите.

Президентът ще държи реч пред присъстващите след излъчването на документален филм за 15 юли. Той ще участва и в церемония по откриването на паметник на загиналите при пуча.

По-късно се очаква той да замине за Анкара, където ще говори в парламента в 2,32 часа на 16 юли (точно когато преди година пучистите бомбардираха парламента).

В столицата Анкара ще бъде и кулминацията на тържествата. В неделя ще бъде изчетена сутрешна молитва в джамията Бештепе, а след това пред президентския дворец Бештепе ще бъде открит тържествено Мемориал в памет на жертвите от опита за преврат.

От своя страна живеещият в изгнание в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен отправи сериозни обвинения към правителството в Анкара в изявление, разпространено в навечерието на първата годишнина от неуспешния опит за преврат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"След този трагичен случай животите на толкова много невинни хора бяха почернени", посочва Гюлен.

"Те бяха незаконно уволнени от работа, арестувани, пращани в затвора и дори изтезавани - всичко това по нареждане на правителството", казва още той.

По думите му хората биват лишавани от препитанието си, докато властите провеждали лов на вещици, за да "отстранят" всеки, за когото решат, че е нелоялен към президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Ако прозталащината беше видима с просто око, българите щяха да блестят като милиони слънца и балканският бантустан 6yлгapистан щеше да е по ярка и от центъра на галактиката!
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердо стяга редиците.
17
3
 
4
 
! Отговори
: преди 6 години
Да живее измисленото куче аллах, ромския бок и неговия пророк педофила муаметт. Горди турци :D
16
3
 
6
 
! Отговори
Моника Станишев преди 6 години
Братята турци са на път да започнат да празнуват ВОСР ! Ще се ос. рат по същия начин, както се ос. хме ние от соц лагера навремето! Ердоган е пълно к. ку!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Азиятски диваци
14
4
 
9
 
! Отговори
21.Средногорски полк преди 6 години
При"възстановките" на събитията ще режат ли глави на войничета?
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Национално демократично бдение, демократично клане, демократично изхвърляне на труповете на убитите да ги ядат кучетата, още по демократични проклятия, душите им да горят в Ада. Изобщо демокрация по бай ердоГаньовски! Аферим!
12
18
 
7
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Под всяка новина за Тюркийе е като български национален шампионат по охлювофрения! И всеки път рекордите се подобряват.Днес се чувствам повече горд от всякога, че във вените ми тече турска кръв и се благодаря на Аллах, че ме е създал такъв! Аллахъм сен юлкемизи ве миллетимизи кору!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си пожелаем тази година успешен преврат и самозабравилия се диктатор в поза Мусолини на площада
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това какво ни засяга нас нормалните хора?
9
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булгаааааар булгаааааар ... чета ви коментарите и ... си мисля "Аллах Аллах, и тези създания ли имат мозък?!" Нищо чудно че бюлгаристанската *** тъне в мизерия и прозталащина.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРОЯТ НА НАСЕЛЕНИЕТО В БИВША ТУРЦИЯ Е ГОЛЯМ И АКО ЕРСДУХАН УСПЕЕ ДА ИЗТРЕПЕ И СЪСИПЕ ПОНЕ ЕДИН МИЛИОН ДУШИ ЩЕ СИ ПОЛОЖИТЕЛНО :DМОЖЕ БИ ЕРСДУХАН ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ ЗА ДА ПРЕВЪРНЕ ХАЛИФАТА ВЪВ ВТОРИ ИРАН КАТО ЗАКОНИ :D
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУРЦИЯ ВЕЧЕ Я НЯМА ИМА САМО ЕДИН ЕРСДУХАНОХАЛИФАТ ПРОГНИЛ ОТ ВСЕКЪДЕ :DЕРСДУХАНО ХАЛИФАТА Е ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ !!!НО ПОНЕ ЕРСДУХАНОХАЛИФАТА ИЗБИВА ТОЛКОВА МНОГО ОТ ИСЛЯМСКОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ, ЧЕ ЯВНО СИ ИМА И ПОЛОЖИТЕЛНИ СТРАНИ :-)ЦЕЛТА НА ЕРСДУХАНОХАЛИФАТА Е ДА ИЗБИЕ КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ЗА ДА СЕ НАМАЛЯТ РАЗХОДИТЕ КАТО ЦЯЛО :D
6
4
 
10
 
! Отговори
Цветен телевизор преди 6 години
И Северна Корея започна така.
5
21
 
8
 
! Отговори
Нео-Османлия преди 6 години
Аллах да го дари с дълъг живот и крепко здраве рейса ни джумхур Ердоан!
4
7
 
17
 
! Отговори
дон макароне преди 6 години
Турция усилено се фашизира!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, майкооооууууу.... СмЕх, СмЕх....
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гошо...Тъпотоама БАШ!!!!!!!!!!!!
1
6
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Османски...простотии.