Почина жената, отличена с най-високото отличие в математиката

Мариам Мирзахани бе професор в Станфорд от 2008 година
Обновена: 16 юли 2017 10:32 | 16 юли 2017 10:23, Красимир Ангелов
32
Почина жената, отличена с най-високото отличие в математиката
Снимка: Courtesy Stanford News Service

Единствената жена в света, носителка на най-високата математическа награда, е починала от рак на 40-годишна възраст, съобщи Станфордският университет.

Родената в Иран Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс, смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда, през 2014 г. и е единствената жена в 80-годишната история на наградата на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс (1863-1932).

Мирзахани, която е професор в Станфорд от 2008 г., е обяснила кривите повърхнини, използвайки "теоретичната математика, която изглежда като чужд език за хората извън математиката: модули на риманови повърхности, теория на Тайхмюлер, хиперболична геометрия, ергодична теория и симплектична геометрия", са казва в съобщението на университета.

Въпреки теоретичния си характер нейната научна дейност оказа въздействие върху физическите проучвания за това как е възникнала вселената и в други клонове на математиката като изследванията на простите числа и криптографията, заявиха още от Станфорд.

Мирзахани проявява заложбите си още като ученичка в Иран. Тя става първата иранка, спечелила международна математическа олимпиада, след което продължава образованието си в САЩ.

Медалът на Фийлдс (с парична равностойност 15 000 канадски долара) се връчва на учени под 40-годишна възраст през четири години по време на Международния математически конгрес, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 6 години
До Киро кофражистаКиро кривият ти кофраж идва от липсата на кривини по мозачната ти *** и изобщо не е било нужно да пишеш глупости под тази статия.Лека и пръст на жената.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тогава Тръмп беше президент, тя нямаше да може да учи в САЩ. Мир на праха и!
10
2
 
22
 
! Отговори
galya преди 6 години
Жалко за жената, хем умна, хем красива, дано е оставила поколение ...
9
2
 
16
 
! Отговори
йокин преди 6 години
Значи,верен е лафа,че БОГ,ПРИБИРА,НАЙ-ДОБРИТЕ.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мир на душата й! Изключителен учен и човек! За съжаление, никой не е застрахован от нищо на този свят. Така че живейте живота си всеки ден, така че когато краят дойде, да сте горди с това което сте постигнали!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжно и Жалко!!!
6
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една наборка почина на 20 години-за една седмица откакто разбра,че е болна от левкемия.Друга позната на 25 години от рак-за по-малко от една година откакто разбра. Друга състудентка на 26 години от автоимунно заболяване.Един познат на 25 години от заболяване на черния дроб.Като бяхме 3-ти клас-един съученик.Баща ми почина на 44 години-от инфаркт.Изводът е,че никой не е застрахован,без значение на колко години. Живейте земния си живот достойно и се опитвайте всеки ден да бъдете по-добри!
5
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
сметни...
4
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умряла е поради рак на гърдата. Мъже, проверявайте цuцuте на жените си редовно за бучки. Не позволявайте това да се случи на вашето момиче/жена.
3
3
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За човешкият гении няма граници, национална принадлежност и религия. Такива хора принадлежат на света! Да почива в мир!
2
3
 
125
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четейки с какво се е занимавала - изключителна жена! Жалко , че на такава възраст ...
1
29
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жалко за младата жена,да почива в мир!