ЕС до Ким Чен Ун: Ракетите не се ядат!

20 млн. в Африка умират от глад, хуманитарните помощи не стигат
17 юли 2017 22:28,
110
ЕС до Ким Чен Ун: Ракетите не се ядат!
Снимка: БТА

Европейският съюз призова лидера на Северна Корея Ким Чен Ун да не харчи пари за разработване на ракети с ядрени носители, а да ги вложи в развитието на страната си и добруването на народа.

Външните министри от ЕС дебатираха по последните опити с ракети, извършени от Северна Корея и ги осъдиха. Те настояха Пхенян да се придържа към резолюциите на ООН и към договора за забрана на ядрените опити.

"Програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на КНДР пренасочват средства от нужните инвестиции в социалното и икономическо развитие и реформи, от които биха могло да се възползва населението на КНДР", пише в заключения, приети от външните министри на ЕС в Брюксел.

В тях се добавя, че се обмислят нови санкции срещу режима, макар те да не се уточняват.

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини призна, че КНДР и без това вече е страната, към която Съюзът прилага най-тежки санкции в целия свят. В същото време, тя каза, че Брюксел държи да запази отворени комуникационните канали.

Могерини даде да се разбере, че Европа ще разчита предимно на Южна Корея за разрешаване на ситуацията със зачестилите опити с балистични ракети и обърна внимание, че днес Сеул е предложил установяване на контакт между военните от двете страни на Корейския полуостров.

Пхенян разработва междуконтинентална балистична ракета с ядрена бойна глава, която да достига до САЩ. Опитите, направени до момента, показват, че севернокорейците все още не разполагат с такова оръжие.

Външните министри изразиха загриженост и от недостига на храна в Африка. Според тях 20 милиона души са директно застрашени от гладна смърт. Проблемът е особено остър в Йемен, североизточна Нигерия, Сомалия и Южен Судан.

ЕС е дал миналата година 1,2 милиарда евро за борба с глада по света, но отчита, че хуманитарните нужди са безпрецедентно високи и средствата са недостатъчни.

Евроминистрите признават, че парите не са единственото решение на проблема, тъй като недостигът на храна в четирите най-застрашени страни е резултат основно на причинени от хората конфликти и войни, подсилващи трудните климатични условия. Ето защо според тях трябва да се търсят политически решения, а не само да се изпращат помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
19
 
! Отговори
Koko преди 6 години
че не се ядат разбрахте като ги посяхте в бивша югославия ли ?
10
0
 
27
 
! Отговори
ЕС и САЩ преди 6 години
Ние пък ще продължим да си печатаме хартийки, да убеждаваме другите, че това са реални пари и ще им вземаме ресурсите срещу тях. На който не му харесва и няма междуконтинентални ракети с атомно оръжие, ще го демократизираме по някакъв начин. С бомбандировки, цветни революции или с марионетки за демократично избрани ръководители.
9
0
 
11
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
В Африка сега се бият черни с черни,белите колонизатори нямат нищо общо.Жаждата за власт няма цвят.Демократичния президент на свободна Южна Африка си построил дворец от мрамор за 200 млн. и чукал 6 жени.
8
0
 
24
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Реално с разработката на ядрена ракета, която може да удари САЩ, не мисля, че ще инвестират още много в оръжия. Това е един план максимум за малка държава като Северна Корея. Независима страна, с ядрен потенциал.
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асфалт, стадиони в празни села, съборени паметници и "председателство на ЕС" също не се ядат, но ни ги сервират!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да вземат да заринат Владивосток ,Комсомолск на Амур с плодове и зеленчуци,че и евтини таблети и лаптопове,електроника . Сигурно в пещерите ги правят ?
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мани ,мани ! И Северна Корея преди нас !
4
0
 
27
 
! Отговори
чучхе преди 6 години
Вождът да не забрави да пусне и една ракета към Брюсел.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейците продават оръжие и с парите плащат на земеделците си да произвеждат на загуба. Индустрията дава пари на земеделието, европейците лъжат Корея.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земеделието и животновъдството в Европа работят на загуба и получават субсидии.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това трябва също да го кажат и на американците , не северна корея а америка са най големия производител на оръжие, а това да правиш оръжие за защита е едно а да правиш за продажба е съвсем друго , просто ЕС е сбъркал дестинацията на призива