Унгария посреща Нетаняху във важен момент

Визитата може да помогне много на Виктор Орбан
17 юли 2017 16:00,
9
Унгария посреща Нетаняху във важен момент
Снимка: архив, Reuters

Унгария се готви да посрещне израелския премиер Бенямин Нетаняху. Унгарският премиер Виктор Орбан се надява да извлече полза от това историческо посещение, за да контрира критиките към латентния антисемитизъм в кръстоносния му поход срещу милиардера Джордж Сорос.

Бенямин Нетаняху е очакван в Будапеща довечера след визитата си във Франция. Утре той ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан. Това ще е първото посещение на израелски лидер в Унгария от падането на комунизма през 1989 г.

В сряда премиерите на Чехия, Словакия и Полша ще пристигнат в унгарската столица и ще представят на израелския премиер обединен фронт от държави, които са против имиграционната политика на ЕС и са благоразположени към президента на САЩ Доналд Тръмп подобно на Нетаняху.

Израелският премиер може да очаква да бъде благосклонно изслушан от тези правителства на Източна Европа, "които са по-скоро хомогенни в противопоставянето си на миграционните потоци и в страха си от ислямисткия екстремизъм", казва Рафаел Ваго, специалист по този регион в университета на Тел Авив.

Посещението на Бенямин Нетаняху в Унгария бе предшествано от бурна полемика с еврейската общност на тази страна, която с около 100 000 души е една от най-многобройните в Европа.

Унгарските евреи упрекват консервативното дясно правителство на Виктор Орбан, че подклажда антисемитизма с продължаващата си кампания срещу американеца Джордж Сорос, който по произход е унгарски евреин. Неговото полузасмяно, полугримасничещо лице бе разлепено на плакати из цялата страна в продължение на две седмици, за да се осъдят предполагаемите му действия в подкрепа на имиграцията.

"Визитата на Бенямин Нетаняху може да помогне на Орбан, защото придава истинност на уверенията му, че кампанията срещу Сорос не е антисемитска", обяснява унгарският политически анализатор Чаба Тот.

Виктор Орбан нарочи бизнесмена за главен враг на Унгария и от началото на годината се стреми да го дискредитира с различни действия и послания. Според привържениците му Сорос насърчава едно либерално и прогресивно общество чрез подкрепа за множество неправителствени организации, а опонентите му го смятат за смутител на реда, който се стреми да дестабилизира правителства с подходящо използване на милиарди.
Двата мандата на управляващия от 2010 г. Виктор Орбан са белязани от няколко момента на подозрителност от еврейската общност. Все още се водят бурни дебати за националната отговорност на Унгария в смъртта на близо 600 000 унгарски евреи през Втората световна война.

В края на юни премиерът породи друг спор, като похвали за действията му след Първата световна война унгарския управник Миклош Хорти, който е бил съюзник на нацистите през Втората световна война.
От 2010 г. партията на Виктор Орбан е критикувана, че увеличава акциите за реабилитиране на Хорти, включително с издигането на паметници. Хорти е възхваляван, че е върнал на Унгария загубени територии през 1920 г.

Опозицията критикува тази стратегия, която според нея има за цел да привлече избирателите на крайнодясната партия "Йоббик", явяваща се главен опонент на властта.

През 2014 г. най-голямата еврейска организация в страната бойкотира отбелязването на 70-годишнината на Холокоста, защото сметна, че в него не е достатъчно наблегнато на отговорността на самата Унгария в депортирането на унгарските евреи.

Будапеща винаги е демонстрирала своята "нулева толерантност" към антисемитизма. "Никое правителство не е направило толкова много в борбата срещу антисемитизма в Унгария", защити се отново изпълнителната власт миналата седмица.

Кампанията против Сорос иска да привлече вниманието върху "милиардера спекулатор" и НПО-тата, които подкрепя с цел да "вкара един милион мигранти" в Унгария и ЕС, обяснява правителството.

В Израел се чуха призиви към премиера да анулира посещението си в Унгария. Посланикът на Израел в Будапеща изрази съжаление за "печалните спомени, но и омразата и страха" в тази кампания.

Войната на Виктор Орбан срещу Джордж Сорос обаче не оставя безразлични израелските власти, които упрекват милиардера, че финансира правозащитни НПО, критикуващи израелската окупация на палестинските територии. Джордж Сорос "дискредитира демократично избраните правителства на Израел, като финансира организации, които клеветят еврейската държава и й отричат правото да се защитава", реагира Ерусалим, изразявайки същевременно съжаление за "всякакъв вид антисемитизъм".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
В истинната история на човечеството, сегашното евреи, е секта по отношение на древното иудей.Истинския иудейски език е "загубен" а новия иврит, обявен за семитски, възстановяван на база древни записи, без гласни, в по късни преписи с точки, за гласните, на база две касти, от древен народ. Борбата за надмощие на тези касти, е в основата на множество исторически събития и до ден днешен.И двете касти, са изповядвали имперско господарски светоглед. А най интересното е че винаги са били посредствени
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорос е продукт на лична днама, защото като дете се е занимавал с депортиране на унгарски евреи, придружавайки нацистсткия си патрок, на когото баща му плаща за да се скрие. По същество можем да го категоризираме, като семитски антисемит. От там и проблемите с Израел.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси чудото. Това е като комедиен филм. Евреи срещу евреи срещу евреи. Вече не знам, кой срещу кого е.
4
0
 
8
 
! Отговори
До № 2 преди 6 години
До АнонименТова що ли не го съобщават българските медии? В България медийното положение е страшно
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как си личи и вие парцаливци от кого сте преписвали. Ако Сорос не ви плати
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Израел обяви Джордж Сорос за персона нон грата в страната ,туй като според израелските власти Сорос е заплаха за националната сигурност.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде е нашия кривоврат мин,председател?Защо не е в тройката> Или той знае само да целува и да изпълнява всичко,каквото еврогейовете му наредят.Готов е да напълни държавата с всякаква *** само да се хареса на господарите си.Него интересите на народа не го интересуват.