500 момчета от германски католически хор – жертва на посегателства

Той е бил ръководен от брата на папа Бенедикт Шестнайсети Георг Рацингер
18 юли 2017 20:15, Елка Василева
22
500 момчета от германски католически хор – жертва на посегателства
Снимка: архив, Reuters

Най-малко 547 момчета от известния германски католически хор в Регенсбург са станали жертва на физическо и сексуално малтретиране, включително изнасилвания, между 1945 г. и началото на 90-те години на миналия век, твърди огласеният днес окончателен доклад от разследването на аферата, цитиран от Франс прес и ДПА.

Около петстотин деца от баварския хор "Регенсбургер домшпацен" ("Врабчетата от катедралата в Регенсбург") са били подложени на физически посегателства, а 67 - на сексуално насилие, включително изнасилвания, каза адвокат Улрих Вебер, упълномощен от Католическата църква да хвърли светлина върху избухналия през 2010 г. скандал.

Тези числа надхвърлят значително оповестените в междинен доклад през януари 2016 г. данни за 231 жертви. Почти година по-рано - през февруари 2015 г. - местните католически власти признаха само за 72 деца.

Посегателствата са имали различна форма - от лишаване от храна, през бой до сексуално насилие. Повечето случаи обаче са с изтекла давност и 49-те предполагаеми извършители няма да бъдат съдени, но всяка от жертвите ще получи до 20 000 евро обезщетение.

Бившите хористи описват пребиваването се в училището към световно известния хор с хилядолетна история като затвор, ад или концентрационен лагер, като най-лошия период в живота си, белязан от страх, насилие и отчаяние, заяви Вебер.

Аферата се отнася за злоупотреби, извършвани във време, когато хорът е бил ръководен от брата на бившия папа Бенедикт Шестнайсети - Георг Рацингер, между 1964 и 1994 г. Георг Рацингер, който сега е на 93 години, твърди, че не е знаел за сексуалните посегателства.

Според Улрих Вебер обаче братът на бившия папа е бил наясно със случващото се, но си е затварял очите. В хора изглежда е господствал принципа на мълчанието в името на запазването на авторитета на институцията, отбеляза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Антикатолик преди 6 години
Не само от " католическите им ценности" ще се ужасим. Нищо добро от запад няма да дойде.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анадолските ценности са заразни.
12
3
 
3
 
! Отговори
Тъжен преди 6 години
Не трябва децата да се допускат до нито една религия! Никакъв достъп на хора с въображаеми приятелчета до децата, трябва да е закон!
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОАТЛОНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ.НИЩО ДОБРО НЕ ИДВА ОТ ЗАПАДА.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ОБУЧАВА ДЕЦАТА ЗА ХОМОСЕКСУАЛИСТИ.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези не са катоЛици, а катоЗадници!
8
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Hristiyanski cennosti
7
2
 
14
 
! Отговори
Ееее преди 6 години
Как да вярва човек на Божите наместници,които вместо да са за пример на миряните,не спазват законите му?Имам си вярата в Бог,но на тези-не вятвам. Как да се изповядам и да искам опрощение от някой по-грешен от мен,при това с висок сан.Но,не е мое право да съдя.
6
7
 
6
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Значи... петстин педeрастчета имат вече
5
3
 
11
 
! Отговори
А и папата преди 6 години
А Папата е бил член на Хитлерюгенд! Толкова грехове има тази католическа църква заради промитите си мозъци, а толкова ни критикуваха нас пионерчетата, комсомолците и членовете на БКП!
4
10
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Религията води до това - неизбежно е!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато римляните попитали кой да разпънат на кръст и кой да освободят,събралата се секта отговорила "Да разпънат Христос";а разбойника,крадеца да бъде освободен,така е и сега!
2
10
 
20
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
При европейските ценности е така ;))))
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те затова ли тихо му биха дузпата? При други религии си е нещо нормално, но не е толератно да се споменава.