Скопие: Имаме компромис за договора с България

Македония похвалена от ЕС за сближаването със съседите
18 юли 2017 16:52, Никола Димитров
19
Скопие: Имаме компромис за договора с България
Никола Димитров. Снимка: архив, Reuters

Имаме базисен компромис с България за подписването на договора за добросъседство, заяви външният министър на Македония Никола Димитров в Брюксел.

Той участва в Съвет за стабилизация и асоциация между ЕС и Македония. Такъв не е имало от 2 години и той стана възможен само, след като България и Гърция премахнаха блокадата върху процеса на евроинтеграция на Македония.

Македонската делегация е изразила абсолютна сигурност, че договорът с България ще бъде подписан на 2 август, както е планирано в Скопие. Днес текстът му ще бъде представен на закрито заседание в парламента в Скопие, но властите вече се готвят да посрещнат Бойко Борисов за Илинден.

"Радваме се да видим ново начало, нов ангажимент за европейската перспектива на страната", заяви след срещата в Брюксел върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Тя подчерта, че "добрите стъпки, предприети към съседите", са една от основните причини за оптимизма на Брюксел.

Македония е кандидат за членство в ЕС от 2005 г, а от 2009-а безуспешно очаква дата да започне преговорите с Брюксел. Процесът обаче се блокира от Гърция заради проблема с името и от България заради споровете за общата история, които се уреждат с предложения от София договор за добросъседство.

"С новото правителство, готово да реализира отдавна отлаганите реформи, има шанс за придвижване по пътя за евроинтеграция", заяви Могерини.

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан не изключи, ако Скопие направи исканите реформи бързо, Еврокомисията да излезе с предварителен доклад през есента, с който да поднови предложението си за започването на преговорите за членство.

Годишният доклад за напредъка на Македония, от който ще зависи дали датата за началото ще бъде дадена, ще бъде готов през април, по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Дава ни се втори шанс за преговори с ЕС. Надявам се да сме се поучили от грешките си", заяви Никола Димитров.

Той декларира, че правителството на Зоран Заев ще укрепи институциите и ще направи реформи на администрацията, в борбата с корупцията, за върховенството на закона и за свободата на изразяване, така че "не отделен лидер или групи" да управляват страната.

Федерика Могерини изрази надежда за намиране на решение и за спора за името на страната, който Скопие води с Атина. Вчера в Брюксел международният посредник Матю Нимиц се е срещнал с гръцкия външен министър Никос Кодзиас. Гръцкият топ дипломат ще бъде в Македония през август за разговори с правителството на Заев.
"Преговорите за името бяха прекъснати в последните две години и сега сме на етап опознаване и изграждане на доверие", каза министър Димитров.

Той не се е видял нито с Нимиц, нито с Кодзиас, макар че вчера също беше в белгийската столица. Димитров заяви, че не очаква бързо решение. Той отказа да коментира възможните варианти, сред които Северна Македония, но подчерта, че "решение не може да бъде намерено, ако една страна се чувства победител, а другата победена".

"Това е като игра на шах, при която не можем да предвидим какви ще са следващите ходове", заяви външният министър на Македония Никола Димитров в Брюксел.
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Защо никой не казва какво пише в проклетия договор? Мирише на прецакване на нацията ОТНОВО! Предатели изведете публично информацията за съдържанието на договора!!!
16
3
 
2
 
! Отговори
Климент Охридски преди 1 година
До Анонимен2
България е признала Македония под името Република Македония, а не БРЮМ. Така че имате много поздрави. В ЕС да си я наричат както си щат
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Република Охрид или Охридска република е най-добре за името, но зависи от великите сили които не искат да притиснат Гърция за заемите и ще се съгласи и на Охридска България.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво другарю Бойчо БОРИСОВ, след като засекрети твоето лично КТБ , засекрети договора с Македония , сега си засекретил и Народния Дворец на.............. КОРУПЦИЯТА !
13
0
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Тая цялата държава е един компромис..
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без да съм македоноид, смятам, че много по-изгодно за тях е да припознаят името Северна Македония. Най-малкото , защото един път влязло в главите на толерастите в т.нар. Обединена Европа, това име ще навява една мисъл, че някъде има и южна, и източна, и западна Македония. Т.е. шансовете им да обединят историческата област, ще нарастнат. Ама като им е куха чутурата македонска, нека се бият още за името си.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
компромиса е все едно е да идеш по голяма нужда и да не си избършиш задника след това едното си свършил но за другото си направил компромис но рано или късно хората ще го разкрият и хич няма да са доволни
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като гледам, борисов е на път да направи "голям шлем" ! :)
9
4
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Това е национално предателство.Признахме Македония,значи и македонския език,а после следва да признаем Кирил и Методий за македонци.Срам и позор,другарите за пореден път продадоха България...
8
0
 
35
 
! Отговори
Яне Сандански преди 1 година
Ооо неразумни Македонецо поради що се срамиш да се наречеш българин сръбските комунисти ти увариха главата и ти клекна
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия за колко време ще ни задминат?
6
1
 
34
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
Мръсните сърбежи са положили доста труд за да изтрият българското от македонците! От друга страна националният предател Димитров, както и цялото политбюро на БКП, изпълнява заръките на коминтерна и България се отрича от своите македонски чада!
Не мислете, че сега сърбите спят, тяхната пропаганда е в ход и върви с пълна сила, не без помоща на Русия. Постоянно се насажда омраза към България!
Политиците ни спят или се правят на слепи!
5
0
 
14
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Кому е нужен подобен договор? Какво повече дава?
4
1
 
36
 
! Отговори
Емо Г. преди 1 година
Българският народ трябва да узнае какъв точно е "компромисът" ПРЕДИ подписването на договора, а не след това! Защото после може да е много късно...
3
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да не се наричат македонците българи е виновна България!
1. Комунистите в България които убиваха всеки българин отказал да се нарече македонец в пиринско.
2.Мафиотската държава която изградихме, безаконието ,корупцията ,бедността олигарсите картелите и т.н.
3. Доходите - по ниски от техните.
Е как да поискат да са българи /каквито са/??
Ние сме виновни че държавата ни е такава.
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редакторите, Македония, такава държава няма. Подозирам обаче, че имате в предвид БЮРМ.

И изобщо тея неблагодарници, по-далче от нас ги дръжте.
1
2
 
43
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
О неразумни макета, поради что се инатите да се назовете българи?